Polyfamljen består av Erik, Linda och Hampus. Tillsammans har vi 9 barn mellan 0 och 18 år. En rejäl spridning i ålder som gör att det inte alltid är så lätt att anpassa aktiviteter som passar alla, men vi försöker så gott det går. Vi driver tillsammans en fristående förskola, en webshop med barnkläder och inredning, cateringverksamhet och Strömsunds cigarraffär. Vi har alltid något renoveringsprojekt som väntar på att slutföras och tar gärna en sväng med husvagnen eller en charterresa när tid finns. Här får ni följa med i vår vardag, vi har alltid något på gång! =)

Får barnen leka ute själva?

Så var den här helgen snart slut. Det har varit en helg på hemmaplan med omorganisation i huset. Nu har barnen flyttats runt ett varv i olika rum för att komma till en bättre lösning. Nils och Signe har ääääntligen fått sina sängar monterade och blivit av med sina spjälsängar. Det kanske var på tiden va? 😉

Igår kväll såg det inte så kul ut här. Massa saker överallt! Kändes smått omöjligt att få någon ordning på det.
Idag har jag och Linda gjort en stor ansats att städa upp och organisera det hela. Erik har varit i Krokom under dagen med Elliot, Alexander och Nils.
Det var innebandymatcher för grabbarna.
Moa var med en kompis, Oscar i Östersund och Isabelle hos sin mamma..
Alltså var det bara Signe, Birk och Ture hemma. Det är ju nästan som att vara barnfri faktiskt. =)

IMG_3403

IMG_3405

Mitt i allt stökande fick vi en del besök. Lindas mamma och sambo kom förbi en sväng, mina föräldrar hälsade på, några som köpt saker vi lagt ut till försäljning..
Så en del avbrott blev det. Men det kan ju behövas för att lätta upp det tråkiga städandet. =)

IMG_3409

Signe och Birk lessnade på att vara inne och ville gå ut. Så dom klädde på sig och gick ut för att åka pulka och gunga. Vi höll koll på dom genom köksfönstret.
Vi diskuterade huruvida det är okej att barnen leker ute själva eller inte. Hade det här varit på 80-talet så hade ingen funderat.. ugnarna hade fått leka ute precis som dom ville. Jag minns ju hur det var när jag var liten. Det var väl inga större restriktioner på vad man fick eller inte fick göra? Det var väl bara att röra sig fritt och leka i grannskapet.
Idag är det kanske inte lika självklart? Beror det på att det är farligare nu än då? Att föräldrar är mer nervösa? Att vi är mer medvetna om faror? Eller vad beror det på?
Hur är det? Får era barn leka ute själva?

Nåja.. nu tackar vi för den här helgen och ser fram emot en ny vecka. =)

Kramar Hampus
Polyfamiljen

7 reaktioner på ”Får barnen leka ute själva?

 1. Håller med om att man hade en friare barnuppfostran på 80-talet beroende på många saker. Det tänker jag också på är det gäller sportaktiviteter. Numera förutsätts det att föräldrar ska stå och titta på vid alla träningar tills barnen nästan är vuxna. Så var det definitivt inte förr.
  Hur som helst när det gäller att låta barnen leka själva utomhus så beror det väl på många saker som hur det ser ut där man bor, är det inhängnat, är det trafikerat, finns vattendrag i närheten osv osv. Sen tänker jag att ju yngre barnen är desto mer tillsyn krävs. Faller en 2-åring omkull i en snödriva är det inte säkert att de tar sig upp.

 2. Mina barn är 5, 11 och snart 13år. De stora får givetvis går var de vill bara de säger till så vi vet (bor i en liten by på landet). Den minsta får leka på tomten själv men får inte gå någon annanstans om inte ett syskon eller vuxen är med.

 3. Våra är ute själva och har varit de sen vi flyttade in, så var dom yngsta 4 och äldsta 6..
  Bob får inte vara ute själv än pga väg och sjö! Och vi litar inte rirkigt på att syskonen ska ha full koll 😂
  Men han får samma fostran som sina syskon. När vettet vuxit i kapp så.. Äre bare ut och kut! Nu gillar ju vi också att va ute så oftast är vi med. Men sjukt smidigt när de ska städas. Alla barn ut.. Nu!!

 4. I de området jag bor i nu så nej de hade inte fått leka ute själva. Kanske runt 10/11 först de hade inte ens fått gå på dagis/skola i de här området. Men hade jag haft barn så hade jag inte bott här utan flyttat till område där majoriteten är vita. Kan låta hemskt men Gbg är så segrerat och i de områden där majoriteten är invandrare så går de inte bo med barn tyvärr. I värsta skolorna är över 90 procent invandrare och de som går ut 9:an med godkända betyg är inte ens 15 %. Men finns bra områden där jag utan vidare hade kunnat släppa ut en 6:åring själv med kompisar inom synhåll.

  1. Fast det där kunde man eventuellt uttryckt lite mindre rasistisk eller? Tänker att hudfärg inte har jättemkt med hur människor beter sig? Mvh Adopterad-från-Asien-men-lika-mkt-svensk-trots-ej-vit

   1. Skriver bara sanningen. Så här ser de ut i Gbg tyvärr. Istället för blanda så hamnar invandrare i de sämre områdena, och vi svenskar flyttar därifrån till de bättre områdena dit inte många invandrare har chans till att flytta. Vit kanske var fel ord att använda men skriver man svensk så kan ju en svensk va både mörk el vit så då valde jag ordet vit. Jag har 3 mörkhyade i min familj varav en ej född i Sverige inte ens svensk medborgare. Har en släkting som adopterat en son från Thailand som jag anser vara mitt kusinbarn trots vi egentligen inte ens har blodsband som gifte sig med en tjej Thailand så nej är inte rasist och röstar inte på SD heller.

 5. Vi bor i ett tryggt område så mina barn har fått leka ut sen de var 4-5år…men vet att de fortfarande har kompisar (som idag är 9år) som inte får gå någonstans utan vuxen…tänker att det varierar från barn till barn😊

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *