Polyfamljen består av Erik, Linda och Hampus. Tillsammans har vi 9 barn mellan 0 och 18 år. En rejäl spridning i ålder som gör att det inte alltid är så lätt att anpassa aktiviteter som passar alla, men vi försöker så gott det går. Vi driver tillsammans en fristående förskola, en webshop med barnkläder och inredning, cateringverksamhet och Strömsunds cigarraffär. Vi har alltid något renoveringsprojekt som väntar på att slutföras och tar gärna en sväng med husvagnen eller en charterresa när tid finns. Här får ni följa med i vår vardag, vi har alltid något på gång! =)

Vaccination mot rotavirus?

Sådär ja. Då har vi bockat av alla punkter vi hade den här dagen.
För min del:
Jobba på förskolan 06.00-07.45
Hämta Ture och Linda och åka till Östersund.
Tid för ögonundersökning 09.30
Vara på sjukhuset fram till klockan 13.45
Storhandla på Willys och vara klar senast 15.15
Åka till Tännviken för att fira min pappa på hans 58-årsdag
19.00 – Åka hem för att lägga barn, plocka in maten och greja på.
20.00 – Sjunka ner i soffan och andas ut. =)

IMG_1895

Det gick bra på ögonundersökningen. Allt ser ut som det ska och vi behöver nu inte åka tillbaka för någon fler undersökning. =)
När vi ändå var där passade vi på att fråga om vaccination mot rotavirus. Bvc-sköterskan tog upp det med Linda i fredags och tyckte att vi skulle kolla med läkaren på neonatalen.
Läkaren blev lite ställd av det här.. Det finns inga rutiner på hur dom ska göra med prematurfödda barn. Vaccinet är väl beprövat i andra länder, men ganska nytt i Sverige.
Vi vägde för och nackdelar tillsammans med läkaren. Läkaren kollade med sina kollegor.. dom läste på tillsammans under dagen.
Dom kom med ett förslag om att Ture kunde få vaccin idag, men isåfall skulle vi behöva stanna på sjuhuset i tre dygn för att övervaka Ture. Det finns risk för andningsuppehåll av vaccinet.
Det finns även en liten risk för invagination.. alltså att tarmen åker in i sig själv.. eller hur man ska beskriva det. Oklart om det har samband med vaccinet dock.

Hursomhelst så kändes allt väldigt osäkert med det här vaccinet och prematurfödda barn.. så vi valde att avstå från vaccinet. Ingen av våra tidigare barn har fått det och det har ju gått bra ändå.
Är det någon som har erfarenhet av detta vaccin så får ni gärna dela med er av det. =)

IMG_1896

IMG_1899

Nu tackar vi för idag och laddar inför morgondagen. =)
Kramar Hampus
Polyfamiljen

15 thoughts on “Vaccination mot rotavirus?

 1. Många landsting har haft det i sina standard-program ett tag, bodde i Stockholm när sonen föddes 2016 & då erbjöds alla det som standard sen några år. Kommer väl in i nationella programmet som standard i september/i höst iaf, dock ingen koll just i förhållande till prematurer.

  1. Ja, det verkar som att Östersund är sist på bollen med rota-vaccin. Dom var väldigt osäkra på allt kring det här vaccinet, speciellt gällande prematurfödda barn.

 2. Blev också erbjuden vaccinet på dotter i höstas men vi valde och tacka nej. Vi vill inte ge henne mer vaccin än det som dem annars brukar få. Vill inte trycka i en massa i kroppen i onödan.

  1. Vaccin innebär att man tränar immunförsvaret, inget annat. Till skillnad från t.ex grötpulver, välling och ris som innehåller tungmetaller som kadmium och arsenik. Det mesta som vi äter och dricker innehåller gifter, men kroppen har välutvecklade system för att ta hand om det som tur är. Vaccin är knappast värre än något annat, men rotavirus däremot kan vara riktigt besvärligt för spädbarn.

 3. Jag skulle aldrig ge mitt barn rota-vaccin. Bara biverkningarna är läskiga😲 tackade nej vänligt men bestämt.

 4. Vi erbjöds och tackade ja, efter följt ett antal vänner och bekanta som fått spendera veckor inlagda efter att ha fått rota så var det självklart för oss. Det har också visat sig spara sjukvården mycket pengar att vaccinera. Men vi hade ett fullgånget barn ska tilläggas.

  1. Okej. Ja, hade Ture varit fullgången och inte haft besvär med syresättning och pulsdippar under sina första 7 veckor i livet så hade vi kanske tänkt annorlunda också. Dessutom kändes läkarna i Östersund så osäkra på det här. =)

 5. I Finland ingår det i vaccinationsprogrammet, erbjuds alla och tror nog dom flesta tar det också. Åtminstone dom som annars också följer programmet. Vår äldsta är 7 år och redan då var det en del av programmet.

 6. Min son född v 28 fick rota, i mitt fall ringde Neo upp mitt BVC och rekommenderade att Caspian skulle få det pga han var för tidigt född. Jag var väldigt skeptisk pga saker jag läst om vaccinet, men om man jämför hur sjuka de kan bli av rota så är nog ändå vaccinationen att föredra. Det bästa med det är att det är valfritt så alla gör som de vill. Ni gjorde det bästa valet för eran son. Ville bara dela med mig av erfarenheten från ett annat sjukhus ❤️

 7. Vi har tre barn, de två äldsta är födda innan rota-vaccinet ingick i det allmänna vaccinationsprogrammet och det yngsta blir snart 1 år. Vi funderade och funderade och funderade förra hösten på om vi skulle ge det till lilla, men valde tillslut att avstå. Som någon skrev tidigare så avlastar vaccineringen vården och sjukdomen är väl ytterst sällan livshotande, som andra sjukdomar vi vaccinerar mot. Svägerskan som är barnmorska och en kompis som är sjuksköterska på akuten sa bägge att de skulle skippa det vaccinet om de haft små barn nu. Detta sammantaget och det faktum att våra stora barn aldrig blivit sjuka pga rota trots att de inte är vaccinerade gjorde som sagt att vi skippade den vaccineringen.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *