Polyfamljen består av Erik, Linda och Hampus. Tillsammans har vi 9 barn mellan 0 och 18 år. En rejäl spridning i ålder som gör att det inte alltid är så lätt att anpassa aktiviteter som passar alla, men vi försöker så gott det går. Vi driver tillsammans en fristående förskola, en webshop med barnkläder och inredning, cateringverksamhet och Strömsunds cigarraffär. Vi har alltid något renoveringsprojekt som väntar på att slutföras och tar gärna en sväng med husvagnen eller en charterresa när tid finns. Här får ni följa med i vår vardag, vi har alltid något på gång! =)

Kriterier för hemgång.

Nu börjar vi närma oss hemgång.. hoppas vi iallafall. Vi vet att man kan få hemsjukvård från gravidvecka 35+0, vilket är nu på fredag. På nåt sätt har vi väl ställt in oss på att få åka hem så fort som möjligt efter fredag då.
Nu är det såklart inte så att dom bara släpper hem barn härifrån bara för att man passerar en viss gravidvecka. Det finns en del kriterier för att hemsjukvård ska vara ett alternativ.

* Barnet ska vara stabilt och inte ha några saturatonsdippar.
* Barnet ska inte ha några läkemedel för andningen.
* Barnet ska kunna äta en del själv på flaska eller amning.
* Föräldrarna ska kunna sätta sond om det behövs.
* Barnet ska inte ha någon övervakning.

thumbnail_IMG_1989

Idag satt vi ner för samtal med två läkare och en sjuksköterska för att gå igenom situationen som den ser ut nu och försöka lägga upp en plan för kommande vecka och eventuell hemgång.

Ture har fortfarande en del saturationsdippar som verkar vara kopplade till magen. Han har haft nutriprem och järn som tillskott i maten tidigare. Han var väldigt knorrig och stökade på med magen då, så läkaren tog bort tillskotten tillfälligt för att se om Ture mådde bättre.
Han var utan tillskott i tre dygn och vi märkte stor skillnad. Han var lugnare och dippade mycket mindre.
Igår satte läkaren in halv dos nutriprem som tillskott i bröstmjölken för att se hur det påverkade Ture. Igår kväll märkes skillnad då han började dippa mer igen.
Idag togs nutripremen bort igen och vi ska testa att blanda mjölken med 1/4 PreNan Preemie. På så sätt ska han få i sig tillräckligt med protein för att kunna växa som han ska.
Nu håller vi tummarna att det är snällare för magen så han inte behöver stöka på så mycket med magen.

Börjar magen fungera som den ska och han håller saturationen stabil är planen att ta bort Peyonan i början av nästa vecka. Peyona är ett koffeincitrat som stimulerar andningen.
Funkar det att ta bort det och han fortsätter hålla sig stabil i tre dygn kan övervakningen tas bort och vi får åka hem!
Under tiden ska vi träna på att äta också.. förhoppningsvis har han lärt sig äta bättre på en vecka.
Om nu allt flyter på siktar vi på att kunna åka hem på torsdag eller fredag nästa vecka.
Jag hoppas och tror att torsdag är den dagen vi kan tacka för oss här på neo! =) Jag fyller år på torsdag.. och det vore väl den bästa födelsedagspresenten jag kunde få?! =)

Nu är det bara att ta några djupa andetag och ladda för att klara av den här sista tiden.
Kramar Hampus
Polyfamiljen

4 thoughts on “Kriterier för hemgång.

    1. Tack för din fina kommentar. Vi är fortfarande kvar på neo men nu börjar vi se en ljusning iaf:)

  1. Varför behöver ni kunna sätta sond själva? I Göteborg räckte det att vi kunde mata o kontrollera sonden. Våran hemsjukvårdssköterska satte om sonden några ggr hemma hos oss, men i ert fall borde det ju inte vara konstigare än att ni åker in till sjukhuset o får hjälp? Det är ju sällan så bråttom liksom ☺

    1. Vi bor ju inte i någon storstad vilket betyder att vi inte kommer ha någon hemsjuksköterska som kommer till oss utan vi kommer behöva åka in till sjukhuset för alla koller. Sen eftersom vi har 10 mil till sjukhuset är det mycket smidigare att själv kunna sätta sonden än att behöva åka in hit bara för det.
      Det skiljer tyvärr mycket mellan storstäder och mindre orter vad gäller hemvård för prematurer, man hade ju önskat att alla hade kunnat få samma förutsättningar men så är det tyvärr inte, inte än iaf.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *