Polyfamljen består av Erik, Linda och Hampus. Tillsammans har vi 9 barn mellan 0 och 18 år. En rejäl spridning i ålder som gör att det inte alltid är så lätt att anpassa aktiviteter som passar alla, men vi försöker så gott det går. Vi driver tillsammans en fristående förskola, en webshop med barnkläder och inredning, cateringverksamhet och Strömsunds cigarraffär. Vi har alltid något renoveringsprojekt som väntar på att slutföras och tar gärna en sväng med husvagnen eller en charterresa när tid finns. Här får ni följa med i vår vardag, vi har alltid något på gång! =)

Varför handlar vi så mycket??

Att sitta här på neo är som vi skrivit om tidigare ganska påfrestande, det är personal som springer ut och in flera gånger i timmen i bland och det ska matas var 3:e timme samt att man emellan det själv ska hinna äta mat, pumpa och även jobba lite. Emellanåt blir tiden lång och man sitter och slösurfar bara för att fördriva tiden. Det vi reflekterat över när man läser kommentarer här eller på instagram eller på andra ställen där någon skrivit o vår familj är att många tycks ”störa sig” på vårt köpbeteende eller att vi ofta hittar på saker.

För att vara helt ärlig, ja vi hittar ofta på saker med barnen, både för att vi vill och kan, vem gör inte det? Varför sitta hemma när man kan ta en sväng med husvagnen, åka och bada eller hitta på något annat skoj? Tror vi är ganska vanliga när det gäller sånt, har man tiden och möjligheten så hittar man på saker. Gör inte ni också det? Under vanliga veckor då vi alla är hemma är vi väldigt sällan iväg på något då vi har varken ork eller tid. Efter middagen är bortstökad är det inte länge förrän de är dags för de små att sova och för oss vuxna att landa i soffan och andas :) Men helger, och längre lov planerar vi gärna in något skoj och ser det inte som något konstigt.

Sen var det det här med vårt köpbeteende, någon hade skrivit att soc borde rycka in då dom tyckte vi handlade för mycket, frågan är bara vad ska dom göra åt det och vem far illa? Så länge man handlar för sina egna pengar som man tjänat så förstår jag inte vad det rör andra? Sen måste man ju ta med i beräkningen att vi är ganska många. Det går inte att jämföra hur mycket kläder en familj på 4 handlar och sedan säga att vi handlar mycket mer, för det gör vi, troligtvis 3 gånger så mycket eftersom vi är 3 gånger så många. Ganska logiskt. :) Vi köper i princip bara nya kläder och gärna matchande, speciellt till de små. Men vad vi kanske glömmer att skriva är att vi ofta säljer vidare de kläder som barnen vuxit ur, speciellt ytterkläder som har ett bra andrahandsvärde om man som vi valt att köpa lite dyrare ”bättre” kläder. Hoppas ni förstår hur jag menar, vi väljer att köpa kvalitetskläder för att dom håller och vi vet att barnen håller sig både varma och torra trots att vi ofta är ute hela dagarna.

Vad gäller övrig shopping tycker jag nog inte vi överdriver på något vis, vi köper det vi behöver helt enkelt. Det vi tycker är nödvändigt, sen kan det givetvis variera från person till person vad man tycker är nödvändigt då det beror hur man bor och hur man lever. Jag kan tycka det är onödigt att grannen köpte en ny skoter medan grannen tycker det var onödigt att vi köpte ett växthus, helt enkelt för att vi har olika liv och prioriterar olika.

Ibland känns det som dessa kommentarer skrivs för att det är avundsjukan som kommer fram, att man missunnar någon annan saker som man själv kanske inte har möjlighet att göra/köpa? Är det fler som känner så?  Att man inte nästan törs lägga upp om man köpt något för att andra ska ha åsikter? Sen är det ju så, att bara för att någon inte lägger upp i en blogg/Instagram att den köpt något betyder det inte att den klippt sitt kort, slängt det och aldrig handlar något.

Summa summarum, i en familj på 12 personer är det alltid någon som behöver något, allt från nya strumpor till en ny cykel. Vi som alla andra föräldrar har ett ansvar att se till så att alla barnen har kläder på kroppen i rätt storlek, att det finns mat på bordet varje dag och att man som barn faktiskt får göra något kul ibland, oavsett om det kostar pengar eller inte. Alla barn har rätt till ledighet tillsammans med sina föräldrar, sen om den spenderas i trädgården eller utomlands har mindre betydelse, man anpassar sina aktiviteter efter vad man har råd med och prioriterar.

 

13 reaktioner på ”Varför handlar vi så mycket??

 1. Jösses, sorgligt att ni ska behöva förklara och försvara att ni unnar er och barnen saker, kläder och upplevelser. 😳 Det är förmodligen avundsjuka bakom sådana kommentarer. Sen är det ju bra att ni säljer vidare sånt som går att använda vidare. Fortsätt ni som vanligt. 😃👍

  1. Ja men lite så, hade väl varit värre om vi aldrig köpte något till varken oss eller barnen och alltid bara satt hemma.

 2. Soc?

  Ja för de har ju absolut inget annat att göra än att ta tag i ert shoppande förstås.

  Vilket pucko alltså.

  Handla gör alla.
  Punkt.

  1. Ja nä men precis, det är ju sånt dom fokuserar på, att barnen får för mycket saker och är i väg på för mycket roligt som dessutom kostar pengar. Stackars barn liksom :)

 3. Mitt yrke är kostrådgivare och där är det med ”rätt respektive fel åsikter”. Precis som med Er shopping.
  Många i samma bransch har skällt ut mig då jag sagt att ”ät så varierat du kan, fundera på varför du väljer att äta något och tycker något är gott/äckligt samt var nyfiken på matens ursprung/innehåll osv” som tips till de som frågar om fett, socker, vetemjöl, jordgubbar eller något annat är bra/dåligt.

  Exempel: Jag har lärt mig att jag gärna vill ha något sött/köpa något om jag känner mig trött/stressad/ur synk. Det dövar liksom mitt inre mående. Fast karate, meditation, ta en dusch/bada är för mig bättre val.

  Enligt mig verkar Ni med valt rätt för att få Er familj att fungera optimalt. Jag är grymt imponerad! Önskar jag med vore så säker.

 4. Herregud, har läst er blogg ett tag nu och har aldrig reflekterat över att ni skulla handla mer än nån annan. Och skulle ni nu det är ju det upp till er! Givetvis kostar det mer med en stor familj och att ni prioriterar barnen på det sätt ni gör är helt rätt! Hatar verkligen missunnsamhet!

  1. Skönt att höra att du uppfattar det som vi, ibland kan det ju vara svårt att avgöra när det handlar om en själv :) Vi är givetvis medvetna om att vi handlar saker, precis som alla andra men att vi skulle handlar mer i förhållande till hur många vi är nä :)

 5. Måste få säga en sak som min make alltid säger. Man ska aldrig titta i någon annans plånbok
  Var och en sköter sig själva.
  Ha det så bra hela familjen🤗
  Älskar följa er sida❤️

  1. Ja men det är väl lite så vi känner också, så länge det inte går ut över någon annan så låt var och en göra som dom vill.
   Tack för din fina kommentar <3

  1. Ehm, okej. Det här känner jag att vi måste gå lite närmare in på i ett eget inlägg.. Men din kommentar bekräftar att du har noll insikt i hur det fungerar i verkligheten.
   Vi tre driver Mejodej i Strömsund AB tillsammans. I företaget finns Regnbågens förskola, Strömsunds cigarraffär, cateringverksamhet, köruppdrag på helger, försäljning av barnkläder och hushållsnära tjänster.. vi jobbar ständigt för att utveckla företaget.. vi har anställda som vi betalar lön till varje månad.
   Sen vi startade företaget för snart 6 år sen har vi aldrig tagit ut lön alla tre. Som mest har vi tagit ut två löner, trots att vi är tre som jobbar.. och alla tre jobbar mer än 8 timmar per dag kan jag säga.
   Så att vi snålar in på förskolan för att få mer pengar själv..? Nja.. det är snarare tvärtom.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *