Polyfamljen består av Erik, Linda och Hampus. Tillsammans har vi 9 barn mellan 0 och 18 år. En rejäl spridning i ålder som gör att det inte alltid är så lätt att anpassa aktiviteter som passar alla, men vi försöker så gott det går. Vi driver tillsammans en fristående förskola, en webshop med barnkläder och inredning, cateringverksamhet och Strömsunds cigarraffär. Vi har alltid något renoveringsprojekt som väntar på att slutföras och tar gärna en sväng med husvagnen eller en charterresa när tid finns. Här får ni följa med i vår vardag, vi har alltid något på gång! =)

”Kan inte Linda vara själv?”

Ibland är det svårt att göra rätt i allas ögon, speciellt då den som läser kanske inte vet hela historien eller förstår av vilken anledning andra människor gör val som man inte själv förstår.

Som vi skrev i går så flyttade Linda in på patienthotellet i Östersund för att vara nära sjukhuset OM något skulle hända. Vi bor alltså 10 mil ifrån sjukhuset och det anser läkarna är för långt om något skulle hända, det skulle ta alldeles för lång tid att komma in till sjukhuset helt enkelt.

Någon skrev att det finns sjuksköterskor på patienthotellet, det gör det inte. På hotellet finns hotellpersonal, inget annat. Alltså ingen personal med någon sjukvårdsutbildning.

Någon tyckte även att Linda kunde vara själv från början. Det kan hon ju absolut vara, men i det här fallet kan man inte säga att det är bättre i början eller slutet om man säger. OM något skulle hända kan det likväl hända första dagen som sista dagen här.

Vi har styrt upp allt hemma med personal på förskolan och i cigarraffären, köpt hem allt som går att bunkra för att slippa känna att man behöver åka till affären för minsta lilla samt pratat med barnen om hur det ser ut nu en tid framöver. Vi har alltså gjort allt vi kan för att den här perioden ska gå så smärtfritt som möjligt för alla parter helt enkelt.

Anledningen till att Linda alltså inte är ensam är utifall något skulle hända, om det skulle bli ett akut läge, vem vill då vara ensam med anhöriga 10 mil bort om man inte absolut måste? Hade vi varit hemma är det ju inget problem att vara själv då alla finns inom en nära radie.. men här, här tar det minst 1,5 timme innan någon kan komma. Linda ska alltså själv isf ringa ambulans, låsa upp dörren för dom och försöka reda upp allt kring det som händer, och det känns helt enkelt inte bra, det känns inte tryggt.

Hur andra gör är upp till dom, vi har möjligheten att lösa det på det sätt vi gjort och är glada för att vi har den möjligheten helt enkelt. Att vi inte har 7-16 jobb som hindrar oss utan kan styra mycket själv.

Just nu är Hampus inne i stan men både barnen och Erik kommer också komma in så ni som funderar över det kan vara lugna:) vi har fått ett större rum än normalt just för att dom ska kunna komma och hälsa på. Hampus kommer även behöva åka hem ibland för att styra upp saker kring företaget, tex fakturor, löner och liknande.

Vi har alltså en plan, en plan som passar oss! Erik och Hampus gör till vardags ganska olika saker. Erik arbetar mer på ”golvet” nära personal och barn på förskolan medan Hampus gör det mer administrativa och därav har vi löst det utefter det.

Sen har vi turen att ha vänner och bekanta som ställer upp och erbjuder sig att hjälpa till om det behövs, både lite närmre kompisar som erbjudit sig samt sånna som vi egentligen bara känner till namnet men som även dom erbjudit sig att hjälpa till. Det finns verkligen underbara människor <3 Sånna som är beredd att ställa upp när dom ser att andra har det lite kämpigt en period, all kärlek till dom. <3

Det här är ingen rolig situation.. men vi har försökt att lösa det på bästa sätt.

Kramar Polyfamiljen

14 thoughts on “”Kan inte Linda vara själv?”

 1. Hej har följt er länge och tycker ni verkar vara en härlig och normal familj och är impad att ni orka med alla företag och barnen. Men har en fråga nu när Linda är gravid och hon måste åka till både Östersund och Umeå på kontroller så är det bara Hampus som följer med varje gång Erik får stanna hemma jämt är det inte hans barn också? är det inte bättre att ni åker alla 3 eller åker varannan gång. hoppas ni inte tar illa upp av min fråga. /kram Anna

  1. Hej Anna.
   Tack så mycket. =)
   Ja, det är tyvärr så ibland att det inte blir helt jämnt fördelat vem som gör vad. De flesta gånger är det av praktiska skäl som det blir på ett visst sätt. Vi försöker involvera alla i allt så långt det är möjligt.. men det är lite trixigt ibland.

 2. Men snälla ni… Att en är hemma med de små barnen är rätt naturligt, vem det sen är bestämmer ni själva! Ibland är det bra att Erik är hemma och ibland är det bra att Hampus är hemma, men någon måste ju vara hemma med de små barnen! Att Linda vill ha någon med sig är helt OK, som ni skrev: Tänk om något händer? I Lindas situation kan det räcka med att hon måste gå på toaletten eller öppna dörren eller… listan kan göras lång. Sedan tror jag nog inte att den som är hemma inte har någon hjälp. Ni har ju både farmor och farfar, mormor och morfar, syskon till er föräldrar och en massa vänner här i Strömsund, ert skyddsnät är stort. Så det jag vill säga är att de som kommenterar er situation är inte så mycket att, egentligen, bry sig om. Skulle man bry sig om allt som pratas, så blev man uppäten till slut. Kram

 3. Hej, det är sorligt att det känns som att ni alltid måste försvara er, så fort ni tar ett beslut, det är ju ni som bestämer om er själv och ingen annan. Nu får vi hoppas att allt går vägen. Håller mina tummar och tår för er. Kram

 4. Ni är fantastiska! Ni klarar detta!
  Kommunikation, vetskap om era/andras behov, planeringsförmåga, tydlighet, ärlighet m.m Listan skulle bli för lång för att få plats här.
  De som klagar är nog bara i en annan fas i livet än Er.
  Lycka till!

 5. Tråkigt att ni ska behöva försvara er, det är ert liv och jag är helt säker på att ni tre har tagit det beslut som är bäst för ER! Lycka till, håller tummarna för er! Kram Louize

  1. Ja, det är lite tråkigt.. Men av nån anledning är det alltid så. Nån ska ifrågasätta vilka beslut vi tar.
   Tack för att du håller tummarna för oss. <3

  1. Ja du.. det var en bra fråga. Vi vet faktiskt inte vad det kostar. Ska höra oss för om det på torsdag när vi har tid på sjukhuset och får träffa kuratorn.
   Det som ingår är ett hotellrum och frukost.. det vanliga som ingår när man bor på hotell. Tillgång till hotellets faciliteter. Wifi, gym, relaxavdelning, pool.. ja, sånt du vet. =)

   1. Det brukar vara den mottagning/avdelning som vill ha patienten på hotellet som står för kostnaden. Anhörig ”ingår” ibland och ibland utgår en kostnad för den anhörige. Jag önskar er all lycka med allt ni går igenom nu.

    Och Ang tips på mat- om den som är hemma och roddar maten där kan spara undan nån matlåda, baka en matpaj och göra lagom portioner osv

 6. Förstår verkligen hur tufft det är med allt, för er nu. Detta för er alla, vyxna, barn, anhöriga mm 💕. Jag blir så grymt förbannad på dem som sparkar på er 😡. Jag kokar 😤. Undra om de som skriver dessa trakasserier, nedvärderande och kränkande ord. Om de skulle våga säga detta till er Irl. Det tror jag inte att de skulle. Tänker på er 🌹. Kram

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *