Polyfamljen består av Erik, Linda och Hampus. Tillsammans har vi 9 barn mellan 0 och 18 år. En rejäl spridning i ålder som gör att det inte alltid är så lätt att anpassa aktiviteter som passar alla, men vi försöker så gott det går. Vi driver tillsammans en fristående förskola, en webshop med barnkläder och inredning, cateringverksamhet och Strömsunds cigarraffär. Vi har alltid något renoveringsprojekt som väntar på att slutföras och tar gärna en sväng med husvagnen eller en charterresa när tid finns. Här får ni följa med i vår vardag, vi har alltid något på gång! =)

Därför väljer vi att fortsätta graviditeten.

Vi har fått en massa kommentarer kring graviditeten. Mestadels där ni håller tummarna och önskar oss lycka till. Det är upplyftande för vår del när vi känner att vi har stöd från er läsare.
Det har även kommit kommentarer om att vi borde avbryta graviditeten! Någon har ifrågasatt om vi prompt måste ha ett barn till?! Att vi borde tänka på Lindas hälsa.. att barnen behöver sin mamma och att vi inte kan riskera hennes liv.

Jag förstår att man tänker så som utomstående och ser inget fel i dom kommentarerna.
Känner då att vi måste få förklara lite närmre kring det här.

Som vi skrivit tidigare så är det här en komplicerad graviditet. Moderkakan växer i ärret från förra kejsarsnittet och växer in i ärret och livmoderväggen. Livmodern är väldigt tunn och känslig på just det stället och man befarar att moderkakan ska tränga genom livmoderväggen och eventuellt försöka växa fast i urinblåsan och tarmarna.
Den läkarna befarar allra mest är att det skulle uppstå en kraftig blödning p.g.a. det här tillståndet. Om livmodern inte brister blir det ett akut läge.
Det behöver inte bli så.. men risken finns.

Vi har pratat med flera läkare och varit på många undersökningar nu för att kolla upp hur det verkligen ser ut. Än så länge är läget lugnt, men Linda ska inte anstränga sig över huvud taget. Ingen onödig påfrestning av livmodern.
Linda går på täta kontroller för att se hur graviditeten växer och hur mycket det påverkar livmodern och andra organ. Nästa kontroll är på torsdag och då ska vi även prata om den kommande tiden med överläkaren i Östersund.
Eftersom vi har valt att inte avbryta graviditeten har Östersund och Umeå gemensamt tagit fram en plan för vad som kommer hända framöver.
Läkarna rådde oss i tidigt skede att avbryta graviditeten. Dom har informerat om alla tänkbara risker och scenarion. Men har även varit tydliga med att det är vårt val och att dom står bakom beslutet oavsett vad vi väljer att göra.

Och ja.. det mest rationella hade kanske varit att följa läkarnas första råd och avbryta graviditeten. Men då har man inte tagit med följande i beräkningen:
* För varje graviditet har vi kämpat hårt! Inget av barnen har bara blivit till utan nån form av hjälp. Det är otroligt påfrestande att försöka få barn när man hela tiden måste tänka på det, planera, läkarbesök och så vidare.
* Den här graviditeten är vår sista chans. Eftersom moderkakan sitter fast i ärret och växer in i livmoderväggen så är risken att livmodern måste tas bort rätt hög även om vi avbryter graviditeten nu. Skulle livmodern ändå klara sig så är det verkligen ingen bra idé att försöka igen eftersom risken för ytterligare en graviditet i ärret är väldigt hög.
* Att avbryta graviditeten nu är inte riskfritt. Det blir ingen vanlig abort eftersom moderkakan är fastvuxen. Det blir en operation där det är risk för stor blodförlust. Alltså samma risk som det är att fortsätta graviditeten.

Sen är det ju så att det här inte är ett val man vill göra. Oavsett hur vi gör så känns det som vi väljer fel. Avbryter vi graviditeten får vi aldrig veta om det skulle ha gått bra..
Fortsätter vi graviditeten finns det risker för Linda..
Facit får vi först senare.. Om det går bra eller inte..
Vi vet.. en jävlig situation.. och ja, det enklaste hade varit att avbryta graviditeten.. men nä.. vi kan bara inte göra det.

Med täta kontroller vilket just nu är varje vecka så har dom bra koll på hur allt fortskrider och på det vi har sett hittills så ser läget oförändrat ut. Problemet finns där men det har inte blivit värre så att säga.

Vi har hört vad läkarna säger men vi har även googlat och prata med en utomstående läkare för att ta in information. Att avbryta graviditeten är när vi sammanställer allt ändå bara läkarna som vi träffat som sagt. Läkaren som vi känner utanför sa heller inget om att avbryta utan att alternativet vid en sån här komplikation är att man plockar ut barnet tidigare. Samma som vi läser om vi googlar. Sen ska man veta att många av dessa fall inte upptäcks i tid utan först under förlossningen och det är då det blir akut läge. I vårt fall kommer alla team stå redo när det väl är dags. Men det finns även en plan för om det skulle bli akut. Dom vet vilka vi är och det finns en plan på vad som ska göras om vi kommer, som läkaren sa sist, vi kan ditt personnummer och när du ringer säg bara ditt namn så vet dom vad som ska göras, det känns ändå tryggt.

Att dom upptäckte det så tidigt är alltså till vår fördel, dom har bra koll under vägen och allt är riggat inför förlossningen. Oavsett i vilken vecka det blir har vi enligt våra önskemål blivit lovad att få förlösas i Umeå, det känns bra då vi vet dom har bättre resurser för både mor och barn än i Östersund.

Kramar Polyfamiljen

6 thoughts on “Därför väljer vi att fortsätta graviditeten.

 1. Ja förstår er till 120%…skulle va jätte tufft att avbryta graviditeten för att sen aldrig veta hur det hade gått,speciellt som att detta är ”sista chansen”. Ni har säkert utarbetat planer för det mesta som skulle hända,ni har säkert redan ordnat både barnvakt,hundvakt,hjälp med förskolan o butiken som snabbt kan hoppa in ifall ni skulle behöva åka in till sjukhus. Ni har ju även större barn o kan hjälpa till med de små om det skulle krisa. Linda är säkerligen observant på om nåt känns annorlunda,konstigt,blödningar,feber el om hon börjar få ont,likaså att ni håller ett extra öga på henne. Å ja är säker på att ni alla gör allt för att underlätta för Linda så att hon kan vila så mycket som möjligt. Ni går ju också på täta noggranna kontroller o arbetar fram en plan/planer tillsammans med sjukvården. Ja skulle ha fattat samma beslut. Min stora sorg är att ja inte fått skaffa fler barn än min dotter. När ja väntade henne -96 blev ja svårt tarmsjuk med följdsjukdomar,tarmarna har brustit flera gånger o ja har gjort sex väldigt stora bukoperationer med allvarliga komplikationer o långa iva-vård i respirator/track. Allt från bukhinneinflammation,multiorgansvikt,sepsischock,hypofylemisk chock (stav?),flera hjärtstillestånd mm mm. Därav är riskerna alldeles förstora…men det är 17 år sen ja träffade min nuvarande man,och det enda ja önska var att vi skulle få ett barn tillsammans o ett syskon till min dotter…därav förstår ja er till fullo. Ja håller både tummar o tår o vovvarna tassarna på att allt ska gå så bra som möjligt o att ni snart får ett efterlängtat önskat barn till,till familjen. Som ja har förstått det så kommet Linda att förlösas tidigare men får man fråga när beräknat förlossnings datum är? Hur tidigt kommer hon förlösas? Ni skrev om att Linda om några veckor behövde bo närmare sjukhuset,det våras ju snart,ni kan inte tänka er att ställa husvagnen i närheten? Bara ett förslag eftersom ja själv älskar husvagns livet,flyttar ut till vagnen i slutet av mars o hemåt tidigast i slutet av aug. Lycka till nu med allt. Kramar.

 2. Jag tycker det finns ett ord i detta inlägg som är av största vikt, nämligen LINDA. Riskerna med den här graviditeten är väl störst för henne, därför är det väl hon som ska fatta ett beslut om den ska avbrytas eller inte. Och det har hon säkert gjort, så det är väl bara att önska lycka till med alltihop. Det går säkert bra!

 3. Hej. Grattis till graviditeten.
  Inget illa menat men ni har 8 barn så det låter ju inte som det är svårt att få till dem? Det finns de som får kämpa massor av år för att bli gravid och som sedan får missfall..
  Som sagt inget illa menat. Lycka till hur ni än gör.

 4. Ja, Ni har kämpat i år för att få alla barnen, helt riktigt. Fantastiskt makalöst som Ni kämpat.
  Lycka till med Er fortsatta graviditet!
  Vill Ni ha fler så finns även surrogatmamma så ge inte upp tanken på många fler barn till!
  Jag stöttar och håller tummar/tassar/tår…

 5. Jag tycker inte att bloggens läsare ska lägga sig i hur ni tre vuxna personer väljer att göra.
  Jag själv följer med stort intresse och beundran allt vad ni pysslar med och självklart har jag läst om er senaste graviditet. Men inte skulle jag komma på tanken att skriva hur ni ska eller inte ska göra. Det är upp till er och den sjukvård ni möter. Stöttar er oavsett hur ni hade beslutat och önskar er allt gott.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *