Polyfamljen består av Erik, Linda och Hampus. Tillsammans har vi 9 barn mellan 0 och 18 år. En rejäl spridning i ålder som gör att det inte alltid är så lätt att anpassa aktiviteter som passar alla, men vi försöker så gott det går. Vi driver tillsammans en fristående förskola, en webshop med barnkläder och inredning, cateringverksamhet och Strömsunds cigarraffär. Vi har alltid något renoveringsprojekt som väntar på att slutföras och tar gärna en sväng med husvagnen eller en charterresa när tid finns. Här får ni följa med i vår vardag, vi har alltid något på gång! =)

Annons

Vi blev kvar på sjukhuset i Umeå.

Imorse åkte jag iväg till förskolan en stund för att förbereda frukost innan det var dags att hämta Linda.

Klockan 08.20 satt vi i bilen påväg mot Umeå. Ingen nöjestripp precis..
28 mil isig vinterväg med renar, rävar och all skogens djur som sällskap.
Målet var Norrlands universitetssjukus.

IMG_0857

IMG_0856

Vi kom fram till Umeå 11.40. Parkerade bilen och gick in för att lokalisera specialistmödravården. Vi hade inte tid förrän klockan 13.00, så vi hann med lunch innan det också. Träffade en kompis där som jag inte träffat på många år! Vi gick gymnasiet samtidigt och umgicks i samma gäng. Trevligt att ses såhär, även om det bara blev ett kort samtal och en härlig kram. =)

Efter lunch gick vi upp till spec.mvc. för att anmäla att vi är på plats.
En stunds väntan och så om läkaren och ropade upp oss.
Tre personer var med vid undersökningen. Överläkare, förlossningsläkare och gynekolog. Dom undersökte med ultraljud för att bilda sig en uppfattning om hur graviditeten ser ut. Även om dom fått bilder från Östersund och redan hade bildat sig en uppfattning utifrån det så ville dom givetvis göra en egen undersökning.

Inga förändringar på läget efter undersökningen. Det är fortfarande konstaterat att det är en så kallad ”scar pregnancy” och diagnosen är placenta accreta. Alltså att ägget fastnat i ärret från kejsarsnittet och moderkakan vuxit in i ärret och tränger genom livmodern.
Om man ska se det positiva i det hela så ligger bebisen på rätt sida av livmoderväggen, alltså i livmodern. Det kunde varit värre.. bebisen kunde ha legat utanför livmodern och då hade det inte funnits någon räddning.

Men ungefär där slutar det positiva.
Det finns många negativa saker med det här. Moderkakan växer alltså i det gamla ärret och tränger genom livmoderväggen. Allt eftersom moderkakan växer så blir det större risk för blödning. Blir det en blödning av det hela är det ingen liten blödning vi pratar om, utan en ganska massiv blödning.
Moderkakan gör allt för att fästa så bra som möjligt när den växer.. och då struntar den i vad den fäster i.. så nu när den tränger genom livmoderväggen finns det risk att den hittar andra organ att fastna vid. Urinblåsan och tarmarna ligger risigt till.
På ultraljudet såg det ut som det finns ganska kraftiga blodkärl i närheten av urinblåsan nu. Alltså finns risk att moderkakan försöker fastna där.
Moderkakan har även vuxit för livmodermynningen, ”placenta previa”. Alltså föreliggande moderkaka. Men det brukar inte medföra så mycket andra komplikationer än att det blir kejsarsnitt, vilket det ändå skulle bli för vår del.

Med både placenta accreta och placenta previa så är grundrekommendationen att avbryta graviditeten.
Men om vi ändå vill fortsätta med graviditeten så står dom beredda att göra allt dom kan för att det ska gå så bra som möjligt för både barn och mor.

Nu är ju det här inte något lätt beslut. Avbryter vi graviditeten nu finns det risk för stora blödningar och att livmodern måste tas bort. Det skulle medföra att det inte blir någon bebis nu.. och inte sen.. det blir inte fler barn alls.
Väljer vi att fortsätta med den här graviditeten är risken att det kommer blödningar när man inte är beredd på det.. och då är det läge att befinna sig nära ett sjukhus. Det behöver ju inte hända.. men det finns risk för det.
Det är ju heller ingen garanti att graviditeten kan fortlöpa så långt att bebisen klarar sig.. det finns risk att moderkakan inte kan försörja bebisen tillräckligt och då blir det ingen bebis.
Det är tuffa tider nu kan man säga..

Vi blir kvar i Umeå en natt.
Utöver ultraljudet ska det göras magnetröntgen och cystoskopi. Magnetröntgen ska visa en tydligare bild på hur graviditeten ser ut. Hur sitter moderkakan egentligen? Hur mycket tränger den genom livmoderväggen?
Cystoskopin ska visa om urinblåsan blivit påverkad av modekakan än.

Så.. vi vet inte mer idag än igår egentligen.. Bara att det inte ser så bra ut.

thumbnail_IMG_0761

Efter dagens sjukhusvistelse åkte vi till Ica maxi för att införskaffa lite förnödenheter. Vi var inte beredd på att stanna en natt. Så en tandborste, tandkräm, underkläder och lite annat man behöver för att överleva köptes.
Vi åt middag där också. Helt okej pizzor på Ica maxi.

På vägen till patienthotellet svängde jag in på Elgiganten.
Vi hade pratat om att köpa en dator till cigarraffären, så tänkte att jag gör det lite snabbt.
Men lite snabbt gick det inte!
För det första hade dom inte den dator jag tänkt mig på lager. Så jag gick upp en prisklass. Men då hade dom inte den heller! Men ytterligare en prisklass högre kunde dom skaka fram.. Så jag förhandlade ner priset på den eftersom jag inte tänkt lägga så mycket på en dator som ska användas till enklare saker som beställningar och rapportering.
Gick till kassan och betalade. Sen var det bara att hämta ut datorn i utlämningsdisken.
8 minuter i kö där. Okej, inom rimliga gränser.
20 minuter senare kom killen och ursäktade sig.. dom hade lite svårt att hitta på lagret.
20 minuter till… samma kille kom och sa att datorn jag skulle hämta ut måste blivit stulen, eller nåt…!
Eh.. jaha..
Men han skulle kolla om dom hade någon likvärdig.
20 minuter senare kom han med en dator som han hittat på lagret.
Men äntligen!! Den var dyrare än det jag betalat för, så jag får väl vara nöjd med det.
Men 68 minuter för att hämta ut något på Elgiganten!!! Inte okej!!

Jag hoppas verkligen att det här var en speciellt strulig dag för dom.. att det inte är såhär varje dag, för då blir inte Elgiganten i Umeå långvariga.
Man kan ju lätt räkna ut vilken knapp jag tryckte på om hur jag upplevde servicen idag..

thumbnail_IMG_0762

Nu är vi iallfall på hotellet och laddar för morgondagen.

Kramar Hampus
Polyfamiljen

4 reaktioner på ”Vi blev kvar på sjukhuset i Umeå.

  1. Bebis kan du ju än så bli, adoption är ju ett alternativ eller fosterföräldrar.. Sen om det är något ni vill är en annan sak, det är upp till var och en.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Annons