Polyfamljen består av Erik, Linda och Hampus. Tillsammans har vi 9 barn mellan 0 och 18 år. En rejäl spridning i ålder som gör att det inte alltid är så lätt att anpassa aktiviteter som passar alla, men vi försöker så gott det går. Vi driver tillsammans en fristående förskola, en webshop med barnkläder och inredning, cateringverksamhet och Strömsunds cigarraffär. Vi har alltid något renoveringsprojekt som väntar på att slutföras och tar gärna en sväng med husvagnen eller en charterresa när tid finns. Här får ni följa med i vår vardag, vi har alltid något på gång! =)

Ska vi avbryta graviditeten??

Jaha.. det går bra det här med graviditeten..
Igår kväll när vi lagt oss började Linda blöda mer än hon gjort tidigare. Vi valde att avvakta till morgonen för att se hur det artade sig. Kunde ju troligtvis vara att livmodertappen blödde mer efter cellprovet som togs dagen innan.

Imorse gjorde vi en ny överläggning och bestämde oss för att det nog var bäst att åka till akuten.. igen!
Det är ju inte normalt att blöda så mycket under graviditeten. Nu var vi åter igen nervösa över att det var ett missfall.

Erik släppte av de äldre barnen vid skidbacken och stannade med de små barnen vid husvagnen.
Jag skjutsade Linda till akuten i Östersund. Det är ju tråkigt att det ska vara så långt till akuten oavsett vart vi är. Åre-Östersund.. cirka 10 mil.

När vi kom fram till sjukhuset blev vi omhändertagna ganska snabbt.
En sköterska gjorde lite rutinkontroller. Blodtryck, puls och några frågor om vad besvären är.
Så fick vi ett rum där vi väntade på läkaren. Han kom efter en stund och gjorde kontroll med ultraljud. Han såg bebisen och hjärtat tickade.
Det var ett glädjande besked!

Däremot så rynkade han pannan och ville att vi skulle upp till specialistmödravården. Den avdelningen är egentligen stängd på lördagar.. men där finns en mycket bättre ultraljudsapparat som man ser bättre med.
Jaha.. vad är nu problemet??

IMG_0771

IMG_0772

Några minuter senare var vi där och han gjorde ytterligare en undersökning.
Så började han berätta om fostrets placering i livmodern. Linda har ju genomgått tre kejsarsnitt, vilket skapat en del ärrvävnad i livmodern.
Läkaren konstaterade att fostret sitter fast väldigt långt ner i livmodern.. troligtvis precis i ärrvävnaden. Förhållandevis vanligt att det händer hos kvinnor som genomgått kejsarsnitt.
Detta medför en del risker.. och nu är det lite svårt att komma ihåg allt han sa. Just där och då var både Linda och jag ganska upprörda. Det kändes som mitt huvud stängdes av när läkaren sa ”Om det är som jag tror så är min rekommendation att avbryta graviditeten”.

Va!? Vad f*n säger du?? Fattar du hur mycket vi gått igenom för att bli gravida? Det är minsann inte bara att tillverka en bebis lite snabbt en lördag kväll!

Men lite av det jag minns.. och lite som vi googlat i efterhand.
Risken är att blödningarna kommer från att moderkakan sitter fast i ärrvävnaden som är ett känsligt område. Det finns risk att bebisen inte växer som den ska. Det finns risk att moderkakan växer in i muskulaturen i livmoderväggen. Det ger inga större komplikationer under själva graviditeten, men kan bli problem vid förlossningen. Då måste moderkakan opereras ut ur muskulaturen, vilket kan medföra kraftig blödning. I värsta fall måste man ta bort hela livmodern.

Läkaren nämnde på det här flera gånger.. att hans rekommendation är att avbryta graviditeten. Men han ville också att någon fler skulle kolla på det här innan.

Vi åkte därifrån chockade och rödgråtna. Det här kan ju inte vara på riktigt!
Efteråt har vi pratat om det här alla tre. Hur ska vi göra nu?
Vi har sökt information om såna här problem och läst hur andra har gjort.
Vi har hittills inte hittat någon som skrivit något om att avbryta graviditeten på grund av detta.

Vi har också jämfört ultraljudsbilder från tidigare graviditeter för att se hur barnen legat då.
Nils låg långt ner och hans moderkaka satt nog ungefär på samma ställe som den här gör.
Birks moderkaka satt också långt ner.. ser ut som det var på ungefär samma ställe som det är nu.

thumbnail_IMG_0682

Birk

Under de senaste tre graviditeterna har Linda haft blödningar genom hela graviditeten. Kan det bero på att alla har suttit långt ner?
Trots blödningar så har det ju gått bra..
Det här var den första läkaren som ens nämnt på det här problemet. Ingen har nämnt på det under tidigare graviditeter.. och under den här graviditeten har vi gjort ultraljud flera gånger redan. Tre olika läkare har undersökt Linda och ingen har sagt något om placeringen.
Så.. vad ska man tro? Hur ska vi tänka?
Men att avbryta graviditeten är inget alternativ!

IMG_0776

När vi kom tillbaka till Åre hämtade vi upp ungarna vid skidbacken och åkte till husvagnen.
Middag och lördagsmys.

Nu ska vi sova på saken om det läkaren sagt idag.
Han ville att vi skulle komma tillbaka inom några dagar för att bli undersökt av någon annan.
Känns ju inte direkt lockande.. =/

Ha det gott.
Kramar Hampus
Polyfamiljen

9 reaktioner på ”Ska vi avbryta graviditeten??

 1. Tråkigt att höra..
  Men bra ni pratat med flera innan allt bestämts..Men mamman måste orka och nå bra så även bebis..Lycka Till

 2. Så tråkigt för er, och förstår er oro. Bra ni skall på koll igen och få ett utlåtande till. Vi håller våra tummar här nere för att allt ser bra ut trots vad läkaren sa! Stor kram på er ❤️❤️❤️

 3. Åå fina fina ni❤️ jag hoppas verkligen att allt går bra om att det var ”fel” läkare ni fick träffa❤️

 4. Hej Linda Hampus å Erik
  Jag har blivit snittad fem gånger. den sista graviditeten så låg mitt barn oxå nära moderkakan. På slutet så flyttade den sig. Jag hade inga komplikationer under tiden. Men im nu han jobbar kvar så försök att få tag på ändera Adrian en mycket skicklig läkare som tjänst gjorde både j Östersund å Sollefteå. Hoppas de går bra för er å attni kan få behålla barnet. Kram

 5. Jag vill inge skrämma Er! Men jag förlorade ett barn på det här sättet. Livmodern brast och jag fick opereras akut. Jag förlorade mycket blod och var väldigt illa däran.

  Ta en second opinion! Ta third opinion. Väg fördelarna mot nackdelarna. Men man ska orka i 9 månader och man ska må bra efteråt också och orka vara mamma.

  Kram på er

 6. Fy vilken mardröm att få höra. Jag tycker ni ska tänka på mamman och de barn ni har och varandra i första hand, var rädd om er. Men jag förstår dilemmat. Jag skulle haft otroligt svårt att avbryta en graviditet, svårt att ens tänka sig in i det då man sett bebisens hjärta slå och allt . Stort lycka till till er alla hur ni än gör.

 7. Jag är snittad tre gånger med kraftig ärrbildning vilket gjorde att min läkare sa att en fjärde graviditet var helt uteslutet pga det du beskriver – att faran för mitt liv var alldeles för stor…nu ville jag inte ha fler barn och valde, för att slippa hamna i dilemmat, att sterilisera mig. Som jag förstod det är risken att livmodern spricker väldigt stor? Hoppas ni träffar en annan läkare som ger annat besked men jag tror det ska mkt till innan en läkare rekommenderar en abort på ett frisk foster…

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *