Polyfamljen består av Erik, Linda och Hampus. Tillsammans har vi 9 barn mellan 0 och 18 år. En rejäl spridning i ålder som gör att det inte alltid är så lätt att anpassa aktiviteter som passar alla, men vi försöker så gott det går. Vi driver tillsammans en fristående förskola, en webshop med barnkläder och inredning, cateringverksamhet och Strömsunds cigarraffär. Vi har alltid något renoveringsprojekt som väntar på att slutföras och tar gärna en sväng med husvagnen eller en charterresa när tid finns. Här får ni följa med i vår vardag, vi har alltid något på gång! =)

Täljer vi guld med kniv?

Vi var ju med i ett poddavsnitt härom veckan där vi berättade om vårt liv..
Fick en kommentar om det från en av er läsare. Alltid trevligt med kommentarer! =) Men det verkar som det blivit en ganska stor missuppfattning.. vi kanske var otydliga när vi pratade kring detta ämne:

”Jag lyssnade på podden med er – jättebra och intressant avsnitt!
Älskar hur ni lever exakt såsom ni vill leva!
En fråga som dök upp var iaf kring föräldraledighet och att ni bara är två som får ta ut ledighet- hur tänker ni att det blir rättvist att ni ska få mer föräldrapengar än ett par som får barn? Jag tycker samhället ska anpassa sig efter att alla inte lever i tvåsamhet – men – att ni skulle få föräldraledighet x 3 per barn känns ju ganska orättvist…? Tänker också att ni, som föräldralediga dessutom har två heltidsinkomster + en inkomst för den föräldralediga så ni har ju mer pengar/mån än en ”vanlig” familj har. Är bara nyfiken på hur ni tänker? Utifrån sett känns d ju som att ni borde ha större inkomst i månaden är om man lever två tillsammans….sen har ni ju många barn men det finns det ju fler som har😊”

Alltså.. vi har aldrig någonsin pratat om att ”kräva” föräldraledighet x 3.
Den tanken har inte ens flugit förbi. Föräldradagarna är ju dagar för barnen.. och alla barn har lika många dagar (förutom tvillingar som har färre per barn) oavsett hur många vårdnadshavare/föräldrar barnet har. Som det ser ut nu är det 480 dagar per barn. Om man är ensamstående får man alla 480 dagar själv, är man två får man 240 dagar var. Men det finns ingen lösning för om man är fler än två.
Det vi pratade om var att kunna fördela dom 480 dagarna fritt mellan oss tre föräldrar. Inte att vi skulle få fler dagar.
Det finns ju restriktioner om hur man kan fördela föräldradagar.. vilket kan ställa till det för många familjer. Det krävs att man har/har haft barn tillsammans eller är/varit gifta eller registrerade partners för att man ska kunna flytta över dagar mellan varandra.
Man kan heller inte flytta över alla dagar, eftersom var och en av vårdnadshavarna har 90 dagar som är låsta för det.

Sen det där med vår privatekonomi.. ja.. det är en mycket vanlig tanke/fördom att vi skulle ha det så mycket fetare än alla andra. Vi är ju tre som kan dra in pengar här!
Det har sett lite olika ut med vår ekonomi kan man ju säga.. När Nils och Signe föddes hade vi precis sagt upp oss från våra fasta jobb som taxichaufförer och satsade helhjärtat på vårt eget företag och att få igång Regnbågens förskola. Vi brinner verkligen för förskolan och att forma den så som vi vill ha en förskola.
Men var det lägligt att göra en sån stor omändring i livet just då..? Nej, knappast.
Under första året levde vi på en föräldrapenning.. På den föräldrapenningen plus barnbidrag skulle vi driva runt en familj på 10 personer. Ingen lön plockades ut från företaget eftersom ekonomin inte tillät det.
Man kan ju lugnt säga att vi blev otroligt duktiga på ekonomi under det året! =)

images

Nu, tre år senare så är allt mycket stabilare tack och lov. Vi kan ta ut lön.
Men även om vi har tre inkomster så har vi ju ganska mycket utgifter.. utgifter som är svåra att göra så mycket åt. Eftersom vi nu är 3 vuxna och 8 barn i familjen kräves det lite mer än den genomsnittliga familjen.. Större hus, fler bilar, fler försäkringar, större matkonto, mer kläder, dyrare vid resor, fritidsaktiviteter för många barn kostar pengar.. och så vidare..
Men det är ju så många tänker.. man räknar bara plus på inkomsten.. och glömmer att det blir större minusposter i ekonomin också. =)
Men visst, vi är tre som kan dra in pengar.. fast vi har ju inga ”vanliga” jobb att få lönen från.. Det är från vårt eget företag vi får lön.. och det vet nog alla som driver/har drivit företag.. Det är inte så att man startar ett företag och sedan täljer guld med kniv från det. 😉
Det krävs jobb dygnet runt, året runt..

Alltså, jag vill inte låta otrevlig eller nåt. Jag ville bara förklara lite. =)
Är tacksam över din kommentar, så vi fick lyfta det här ämnet till ytan. =)

Kom gärna med mer funderingar om ni har det.

Kramar Hampus
Polyfamiljen

 

6 thoughts on “Täljer vi guld med kniv?

 1. Jag tycker du förklarar jättebra och pedagogiskt på frågor. 🙏
  Är alltid en god och respektfull ton i era svar om ni frågar mig. 👍

 2. Hej!
  Jag lyssnade på poddavsnittet idag, så kul att få höra er berätta mer! Det hade varit spännande att också få höra Eriks tankar nångång men ni var ju väldigt tydliga med att han inte pratar så mycket… :)
  Jag tolkade era tankar kring föräldrapenningen precis som du förklarade i detta inlägget. Jag håller med om att dagarna borde gå att dela på fler! Om man är fler föräldrar eller ensamstående är ju det ovärderligt!

 3. Åh- tack för svar! Ser att ngn ovan inte alls tolkade intervjun kring föräldraledigheten såsom jag så antagligen missuppfattade jag😊
  Och efter förklaring så håller jag såklart med er! Om dagarna tillhör barnet borde (iofs vårdnadshavarna) få dela ut dagar som de vill! Jag var ensam med min äldsta grabb, hans pappa var inte närvarande men vi hade delad vårdnad och han gav inte mig sina dagar (trots att han inte använde en enda dag)…att då tex kunnat jobba extra och gett dagar till tex mormor hade varit guldvärt! Så ja, inte bara till en tredje förälder utan de borde kunna ges även till andra…

  Och ja, jag lever med en egenföretagare som idag kan lyfta stor lön och stor vinst men det har såklart inte alltid varit så!

  Kul att du tog dig tid att svara!

 4. Hej!
  Följer er och tycker er familj är så spännande.
  Ni har forumet och mandatet… Tipsa oss andra om ert sätt att sköta ekonomin. Tycker att detta ämne är svårt viktigt och aningens ” hemligt”. Sköt dig själv och skit i andra…
  Märker själv stor påverkan på familjens ekonomi då vi numera har tonåringar i huset.
  Vad är er bästa ekonomiska tips i vardagen ?

 5. Jag tycker ni verkar vara fantastiska :) hela högen. Ni är så inspirerande att följa, även om det inte blir var och varannan dag jag hinner läsa. Hur många projekt roddar ni inte med familj och företag, och det finns väl inte något ni inte kan? Ni ger oss läsare sannerligen energi som vi andra kan sakna :) Hej hopp!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *