Polyfamljen består av Erik, Linda och Hampus. Tillsammans har vi 8 barn mellan 1 och 17 år. En rejäl spridning i ålder som gör att det inte alltid är så lätt att anpassa aktiviteter som passar alla, men vi försöker så gott det går. Vi driver tillsammans en fristående förskola, en webshop med barnkläder och inredning och cateringverksamhet. Vi har alltid något renoveringsprojekt som väntar på att slutföras och tar gärna en sväng med husvagnen eller en charterresa när tid finns. Här får ni följa med i vår vardag, vi har alltid något på gång! =)

Annons

Tvillingar

Vi har ju fått äran att få tvillingar 2 gånger, först Elliot & Alexander som nu snart fyller 13 år, och sedan Nils och Signe som snart är 2,5år. Det är verkligen något speciellt att få två bebisar på en gång, det går inte att jämföra med att få 2 barn tätt som många ofta vill jämföra det med. Att få tvillingar innebär oftast att man har 2 bebisar på samma gång med ungefär samma behov vid samma tidpunkt under iaf de första åren. Nu menar jag inte att dom alltid vill bli burna eller få ny blöja samtidigt utan att dom går igenom utvecklingsfaser och liknande ungefär samtidigt. Man kan helt enkelt känna sig otillräcklig vid vissa tillfällen, speciellt när man är själv med dem, men det blir lättre och lättare skulle jag vilja säga, svårast är det från födseln och fram till att dom kan börja förflytta sig själva (då uppkommer andra problem :) ) Men det är inte alltid så enkelt att få två hysteriska bebisar lugna med bara en famn så att säga. Nu har vi haft otrolig tur med båda våra tvillingpar, dom har sovit väldigt bra hela tiden så vi har egentligen inget att klaga på så. Tröttheten att behöva vakna och mata på natten kommer man ju oftast inte undan oavsett om man får ett barn eller tvillingar.

Vi är med i endel tvillinggrupper på Facebook och just nu kom funderingen upp hurvida folk gör om bara en tvilling blir bjuden till något. Mamman som skrivit funderade på hur den andre föräldern egentligen tänkte då den bara bjöd ett barn att komma hem och leka hos en kompis efter förskolan en dag, hur skulle hon bemöta detta och vad skulle hon säga? Jag inkl många fler tyckte inte det var något att bråka om, vill ett barn leka med tvilling1 så låt det barnen göra det medan denna mamman inkl några till tyckte att antingen ska båda tvillingarna få komma med och leka eller så blev det ingen lekdate alls. Alltså dom värnade mer om tvillingskapet i sig än det enskilda barnet. Tvilling 1 som blivit bjuden fick alltså inte leka med en kompis efter förskolan för att tvillingsystern och blivit medbjuden. Låter helt galet i  mina ögon. Tvillingar har oftast ett helt annat band än ”vanliga” syskon men det betyder ju inte att dom måste leka med exakt samma kompis vid varje tillfälle.

Här hemma kan vi ju inte bara för att en kompis ringer och vill leka med Alexander säga att ja ni kan leka men då måste Elliot också få följa med.

I en familj eller iaf i våran familj tar men med dom barn som passar bäst för det man ska göra om nu inte alla ska med vill säga. Vi delar inte upp dem för att dom är tvillingar eller inte. Oftast (gud förbjude) delas dom upp i pojkar och flickor för att dom helt enkelt gillar samma saker. Men att säga att nädu Signe du kan inte följa med och köpa blommor i dag för Nils vill inte följa med, det skulle aldrig hända.

Om Moa vill leka med en kompis tvingar vi ju inte med Isabelle eller tvärt om  heller. När det gäller kompisar måste dom få leka med dom de vill utan att behöva känna att någon annan måste med ”bara för att” Både våra tvillingar och enligar har således olika kompisar som dom är och lekar hos. Sen är det annat då dom är hemma hos oss, då blir det oftare at dom lekar tillsammans allihopa, men det är ju på deras eget initiativ så att säga.

Oavsett om man är tvillingar eller bara syskon så måste man få vara en egen individ också, tvillingar är något man är hela livet även om man gör saker på var sitt håll ibland. När det gäller kompisar måste dom få leka med vem dom vill oavsett om dom har en tvilling, är det inom familjen ge alla barn samma förutsättningar att få vara med så dom kan få välja själva helt enkelt.

Ni andra som har tvillingar, hur resonerar ni kring detta med kompisar?

 

4 reaktioner på ”Tvillingar

  1. Du har så rätt ! Tvillingar är ju två olika barn ! Klart dom måste få leka med kompisar var för dej ! 😉❤

  2. Mycket kloka tankar tycker jag! Jag har inte tvillingar men en tvillingsyster… jag gade blivit tokig om mina föräldrar ”tvingat” oss att göra samma sak.

  3. Min syster har enäggstvillingpojkar som går t o m i olika klasser i samma skolan för att få tillfälle att bli någon egen. Få egna kompisar, tycker om eller inte saker o ting helt av sig själv. Sedan träffas de ju på rasterna om de vill. Och det var ju i samråd med skolan.

  4. Jag har inga tvillingar men två tjejer med 10mån mellan – själv tycker jag det är jättebra om de delas ibland, de sitter typ ihop här hemma så får en gå till kompis så är det jättebra! Tror jag hade tänkt samma ang tvillingar!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Annons