Polyfamljen består av Erik, Linda och Hampus. Tillsammans har vi 8 barn mellan 1 och 17 år. En rejäl spridning i ålder som gör att det inte alltid är så lätt att anpassa aktiviteter som passar alla, men vi försöker så gott det går. Vi driver tillsammans en fristående förskola, en webshop med barnkläder och inredning och cateringverksamhet. Vi har alltid något renoveringsprojekt som väntar på att slutföras och tar gärna en sväng med husvagnen eller en charterresa när tid finns. Här får ni följa med i vår vardag, vi har alltid något på gång! =)

Annons

Svar på frågestunden!

Här kommer ytterligare några frågor vi fick i vår frågestund. =)

Fråga:

Hej!
Vill börja med att tacka er för att ni bryter normer och så modigt vågar visa att en familj kan se ut på många sätt!
Mina frågor är: (hoppas ni inte tar illa upp)
Nu lever ni som en familj med tre ”biologiska” föräldrar. De tre minsta är ”allas” barn. Men vad säger lagen. Räknas alla tre eller bara två av er?
Vad skulle hända om en av er går bort? Har alla barn arvsrätt från alla tre föräldrarna?
Eller bara tre yngsta?
Eller ärver bara de som har biologisk anknytning sina föräldrar?
Vad händer med er vuxna om en går bort? Ärver ni varandra?
Jag ställer frågorna då jag tycker det är intressant ur ett juridiskt perspektiv. Samhället (lagarna) är ju rätt gammalt och jag undrar om det ens finns lagstiftning som skyddar familjer som er?
Lycka till i fortsättningen!

Svar: Det här är ju helt klart intressanta frågor. Vi tar inte det minsta illa upp över dina frågor. =) Det är ju snarare bra att någon ställer dom här frågorna till oss.. det är frågor vi borde se över lite mer med hjälp av någon jurist som är kunnig på annorlunda familjesituationer.
Svarar på det vi kan.
Enligt lagen kan ett barn bara ha två vårdnadshavare. Alltså räknas vi enligt lagen inte som föräldrar alla tre. Om någon av oss skulle gå bort har inte alla barn arvsrätt. Inte heller de tre yngsta barnen som vi fått under tiden vi levt tillsammans. Barnen ärver från sina vårdnadshavare.
Om någon av oss vuxna går bort blir utfallet lite olika beroende på vem som går bort. Går Erik eller Linda bort ärver de varandra eftersom de är gifta. Går Hampus bort ärver hans barn honom. Skulle både Erik och Linda gå bort ärver deras barn dem.
Här finns säkerligen en hel del att kolla upp för vår del för att vara bättre skyddade. Det skulle ju kunna få lite svåra följder om det skulle hända något. Vi äger ju bland annat huset, lösöret, bilar, husvagn och företag tillsammans. Skulle då barnen ärva någon medan de andra lever blir det ju lite knepigt att lösa det..

Fråga:

Hej, jag vill börja med att säga att jag tycker ni verkar ha det så lugnt och fint, aldrig bråk osv. Men jag tänker att bråka gör väl alla?? Hur gör ni om två av er bli ovänner? Är det inte lätt att den tredje tar den enas parti? Tänker också på det att Erik och Linda varit tillsammans i många år..hur det påverkar ert förhållande nu? Jag är också intresserad av det juridiska och hur ni löst det.
Jag tycker att det verkar vara toppen att vara 3 vuxna i en familj pastedGraphic.png Men tänker att det nog kräver lite extra för att det ska fungera… 😉

Svar: Ja, självklart förekommer det diskussioner, irritation och bråk i vårt förhållande.. precis som hos alla andra.
Oftast blir det så att den tredje agerar fredsmäklare. Den ser saken från ett annat håll och kan komma med input för att lösa konflikten. Men visst händer det att det blir 2 mot 1 ibland.. Då surar man ett tag tills man inser att man kanske hade fel.. och då är det läge att pussas och kramas. Haha.
Att Erik och Linda varit tillsammans i många år innan Hampus kom in i bilden påverkade vårt förhållande mer i början än det gör nu. Dom kände varandra väl och hade en lång historia med många minnen och fyra gemensamma barn. Med tiden har Hampus kommit in i förhållandet och lärt känna Erik och Linda mer och mer. Nu efter snart fem år och tre gemensamma barn påverkar det inte speciellt mycket att Erik och Linda varit tillsammans flera år innan.
Tre föräldrar i en familj är fantastiskt! Många saker blir lättare om man ser till det praktiska. Men visst kräver det lite extra för att det ska fungera.. ja.. vi har haft många samtal med varandra och diskuterat oss igenom känslor.. Men för att se det positiva i det så har det stärkt vårt förhållande. Det är något alla borde göra.. prata med sin/sina partner om hur man känner och mår i förhållandet.

Och det juridiska.. det skrev vi om ovan. =) Det är bara det att vi kanske måste se till att kolla upp hur vi löser det på bästa sätt.

Fråga:

Hej!
Vad kul med frågestund, svara bara på det som känns ok:

1. En grej jag undrat över är er säng, hur stor är den? Blir det inte trångt? Känner mig lite oromantisk nu, men är det inte jobbigt att sova i mitten? Turas ni om? Brukar era barn också sova där? Blev tusen frågor men har verkligen funderat på det! 😊

2. Gillar alla att blogga? Får för mig att Erik inte bloggar men det vet jag ju såklart inte, gillar när ni skriver vem som skriver.

3. Hur hanterar ni svartsjuka och konflikter? Tänker om ni är oense om nåt o det blir ”två mot en”.

4. Hur vill ni att man ska reagera när ni berättar att ni är tre i ett förhållande? Då tänker jag på normala människor som inte är trångsynta).

Tack o som sagt, svara på det som känns okej!

Svar:
1. Vi har en helt vanlig dubbelsäng. 180 cm bred och 200 cm lång. Upplever aldrig sängen som trång. Snarare så att man kan känna ”varför ligger hon/han så långt bort?? Vill ju känna närhet till båda och ligga och hålla om varandra. Sånt här brukar kanske de flesta känna i början av ett förhållande? Att man vill ligga nära.. men sen brukar det avta. Det har inte avtagit än för oss. 😉
Jag (Hampus) tycker bästa platsen är i mitten. Då kan man ligga nära både Erik och Linda. Och nu ska jag berätta 
något som kanske många skulle få panik av!! Haha! På vintern brukar vi ha ett stort täcke.. Ett sånt dubbelsängstäcke. Att då ligga i mitten är jättemysigt. =)
Vi turas vanligtvis om att ligga i mitten. Nu har det blivit så att Linda inte ligger i mitten eftersom hon ammar Birk på natten. Lite osmidigt att ligga i mitten då när hon ska upp och hämta honom.
Vi har aldrig några barn sovande i vår säng. Det är bara på morgonen Birk brukar ligga kvar om han ammat.. På helgen kan Nils och Signe komma in och vara med oss i sängen på morgnarna.

2. Erik bloggar aldrig.. eller jo.. han har gjort ett inlägg för drygt fyra år sen.. Men inte mer än så. Hampus och Linda bloggar. Nu på sista tiden har det nog varit mest Hampus om både bloggat och vloggat. Linda är oftast upptagen med Birk och amning.

3. Hur vi hanterar konflikter och svartsjuka beskrev jag ovan. Eller kanske mest konflikter.. men många av våra konflikter har innefattat svartsjuka.
Vi försöker hela tiden jobba för att alla ska känna att man är med på lika villkor i förhållandet. Men det är inte alltid så lätt att alla ska känna sig lika älskade varje dag. Vi pratar mycket med varandra om just det här och har nog lärt oss hantera det på ett bra sätt.

4. Ja.. hur vill vi att folk ska reagera på att vi är tre i vårt förhållande..? Hmm.. Ja, det är ju alltid kul med en positiv reaktion. Sen kan det ju vara olika hur en positiv reaktion ser ut. En del säger bara ”Jaha”.. andra ”Men vad kul!”.. Någon har tusen frågor..
Visst förstår vi att det är något ovant för de flesta och har full förståelse för att den första reaktionen kanske inte är den bästa. Det kan behöva sjunka in lite innan folk inser att vi är helt vanliga människor även om vi lever i ett polyförhållande.
Men roligast för oss är nog när man reagerar med nyfikenhet och vill veta mer om hur det funkar. =)

Det finns fortfarande många frågor kvar för oss att svara på efter frågestunden.
Vi svarar i kommande inlägg. =)
Roligt att ni vill och törs ställa alla frågor. Vi försöker svara på att så gott vi kan.. Har ni fortfarande funderingar eller följdfrågor? Eller är det något vi ska förklara tydligare så är de bara att skriva en kommentar.

Ha det så gott!
Kramar Polyfamiljen

En reaktion på ”Svar på frågestunden!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Annons