Polyfamljen består av Erik, Linda och Hampus. Tillsammans har vi 9 barn mellan 0 och 18 år. En rejäl spridning i ålder som gör att det inte alltid är så lätt att anpassa aktiviteter som passar alla, men vi försöker så gott det går. Vi driver tillsammans en fristående förskola, en webshop med barnkläder och inredning, cateringverksamhet och Strömsunds cigarraffär. Vi har alltid något renoveringsprojekt som väntar på att slutföras och tar gärna en sväng med husvagnen eller en charterresa när tid finns. Här får ni följa med i vår vardag, vi har alltid något på gång! =)

Barn i köket på förskolan?

Vi har fått in ett par kommentarer som rör förskolan. Och kanske framförallt köket. Kommentarerna kom efter att jag lagt upp att jag hade hjälp av barnen en dag.
Det kan ju vara fler som har samma funderingar, så jag tänkte att jag svarar som ett inlägg.

livsmedelshygien utbildning

barn i kök förskola

Kommentarerna löd såhär:

”Omfattas inte privata förskolorskök av livsmedelslagarna?
Super stränga och noga med kraven i köket på vår förskola. Där inne får bara kökspersonalen visats, och med särskilda kläder etc.
Piercing är inte heller tillåtet när du jobbar i kök.”

”Jobbar som förskollärare själv och är så nyfiken på hur det fungerar med er förskola? Får ”vem som helst ” jobba, även utan pedagogisk utbildning och hur ser det ut i köket, är det liksom bara att stövla in och laga mat? Jobbar kommunalt och här får vi knappt gå in i köket som personal, och absolut inte barnen, plus att det krävs utbildning hos pedagogerna. OBS, frågar av ren nyfikenhet, er förskola verkar toppen.”

Svar på det:
Jo, självklart omfattas fristående förskolor av livsmedelslagarna. Det gör alla kök som serverar mat till allmänheten.
Innan vi startade upp förskolan hade vi en dialog med kommunen angående det här med att ha med barn i köket. Det svar vi fick var att vi självklart får ha med barn i köket om vi ser till att god hygien hålls. Och att det är säkert för barnen. Men det ska det ju å andra sidan vara för kökspersonalen också.
Anledningen till att de kommunala förskolorna inte har det är nog mer att det är bekvämt att inte tillåta barnen att vara med. Vid något tillfälle när livsmedelslagarna skärptes blev förskolorna rädda och tillät inte barn att vara delaktiga i köket.
Det är en missuppfattning som levt kvar kan man säga.

Så vi har med förskolebarn i köket varje vecka. Det är en otrolig pedagogisk tillgång att kunna använda köket i verksamheten för barnens skull. Där fångar man lätt upp barnens intresse och kan väva in alla möjliga saker att lära in. Vi övar på matematik, väga, mäta, räkna, större och mindre.. med mera. Vi tränar språk.. Kemi, för det är ju vad bakning till stor del handlar om. Vilka ingredienser behövs, och vad har de för effekt på degen?
Barnen bakar och hjälper till med enklare matlagning och tycker det är jätteroligt, samtidigt som de lär sig otroligt mycket.
Jag lägger aldrig upp bilder på förskolebarnen i den här bloggen, men nu hade våra egna barn varit med en dag och hjälpt mig i köket.. så därför kunde jag lägga upp en bild på dem.
Att de inte hade mössor på sig var en miss från min sida. Det ska barnen alltid ha i köket.
Vi har köpt in mössor och förkläden till barnen på förskolan.

Särskilda kläder? Nja.. rena kläder och skyddskläder om det behövs är nog regeln som gäller. Skyddskläder är då mössa och förkläde tänker jag.
Ingen kommer in i köket med skitiga kläder eller om den är förkyld eller sjuk på annat sätt.

Angående piercing i kök.. så kan du gärna få visa mig var i lagtexten det står något om det. =)
Jag har inte lyckats hitta det iaf.. Den piercing jag har i ögonbrynet har suttit där 14 år och bör vara läkt sen länge.. och innebär således ingen ökat smittorisk.

Om vem som helst får jobba i köket. Ja.. om regler och lagar kring livsmedelshygien följs.
En av våra anställda har kockutbilding, en annan har arbetat inom kök i flera år och jag har HACCP-utbildning.
Men alla har inte dokumenterad utbildning hos oss.. De är dock väl informerade om vad som gäller i köket.
Nu när frågan ändå kommit upp så är det kanske läge att sätta alla i personalen på en HACCP-kurs. =) Så det var ju bra att vi fick den tanken. Tackar för det. =)

Och angående om vem som helst får komma och jobba hos oss..
Vi eftersträvar att all personal ska ha relevant utbildning för arbete i förskola.
För tillfället har vi en förskollärare, två barnskötare, två personer med annan pedagogisk utbildning, Linda om är undersköterska och arbetat som dagbarnvårdare i flera år. Jag som arbetar mycket i köket och har påbörjat en förskollärareutbildning och Erik som gör mycket ”vaktmästarjobb”.
Jag, Linda, Erik och en anställd har yrkesförarutbildning. Jag och Erik har både taxi och buss-behörighet. Linda och den anställda har taxi-behörighet.
Eftersom vi skjutsar förskolebarnen själva när vi ska på utflykter och vi hämtar och lämnar barn till föräldrar som inte har möjlighet själva så är det en extra säkerhet att vi faktiskt har mer utbildning än ett vanligt B-körkort.

Vi är otroligt nöjda med personalstyrkan vi har! De gör ett fantastiskt jobb.
Det är inte helt lätt att få tag på förskollärare i dagsläget eftersom det är så stor brist på dem. Hade vi fått önska hade vi haft fler förskollärare.. men det är svårt att hitta.
Någon som är utbildad och intresserad av att söka en tjänst hos oss? =)

6 reaktioner på ”Barn i köket på förskolan?

    1. Åh, tack Fridha! =D
      Ja.. ni bor ju lite på fel ställe. 😉 Om ni tar å flyttar till Ström så tar vi emot barnen omgående. 😉

  1. Vilket kanonbra svar!
    Jag tror, precis som du, att det där med att barnen ”inte får vara i köket” inom en del kommunala förskolor är en kvarleva sen de nya reglerna kom, delvis en missuppfattning och delvis ett sätt att göra det enkelt för sig, tyvärr. När jag jobbade i kök själv uppmuntrade jag alltid se barn som ville komma och titta att göra det, som sagt är det både roligt och pedagogiskt.
    Ni gör det bra! 🙂

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *