Polyfamljen består av Erik, Linda och Hampus. Tillsammans har vi 9 barn mellan 0 och 18 år. En rejäl spridning i ålder som gör att det inte alltid är så lätt att anpassa aktiviteter som passar alla, men vi försöker så gott det går. Vi driver tillsammans en fristående förskola, en webshop med barnkläder och inredning, cateringverksamhet och Strömsunds cigarraffär. Vi har alltid något renoveringsprojekt som väntar på att slutföras och tar gärna en sväng med husvagnen eller en charterresa när tid finns. Här får ni följa med i vår vardag, vi har alltid något på gång! =)

Äta murklor eller inte?

Eftersom vi skottade ur all jord från växthuset i höstas behövde det fyllas på en hel del. Har varit på Granngården i flera omgångar för att köpa jordsäckar både hem och till förskolans växthus.. och pallkragar. Började med 16 säckar.. sen 12 till.. och 4 säckar naturgödsel.. och ytterligare 12 säckar jord.. och några till.. har tappat räkningen nu.

Igår fick jag tag på fler pallkragar för att ordna med jordgubbsland på förskolan.. så några säckar till behövs.. och sen ska vi ju plantera blommor i blomlådorna också..
Skulle kanske ha beställt en hel pall jord.. eller en lastbil..

Det är ju märkligt det här med jordsäckar.. När man ska bära dom verkar det vara mycket jord i varje säck.. Det är ju tungt! Och råkar man spilla jord på golvet i köket när man håller på plantera om blommor.. då är det också mycket jord..
Men! När man häller ut en säck i en pallkrage eller i växthuset.. då är det plötsligt nästan ingenting i en säck! Hmm.. mycket konstigt..

IMG_4904

IMG_4906

I höstas gjorde vi ordning för rabarbern. Fyra tuvor i en rad.. Grävde ur, fyllde med ny matjord och gödslade. Nu börjar det ge resultat. =)

IMG_4908

Den här jättelånga blomlådan vi byggde tillsammans för några år sen ser inte så rolig ut just nu.. inga blommor.. Eller jo.. en blomma. =) En lavendel vi fick av några vänner har överlevt vintern. =)
Rensade ur allt ogräs och petade ner ärtor längs kanten för att de ska kunna klättra. Får se om det blir så fint som jag tänkt.. Men det behövs ju lite mer för att fylla upp. Får se vad vi ska hitta på.

IMG_4907

IMG_4909

I pallkragarna har vi sått morötter, rädisor och sallad.
Det som växer där nu är gräslök som sattes förra året.
Sen har vi jordgubbar i en pallkrage och smultron i en annan.. men där behöver det rensas ogräs.. Får bli en annan dag.

IMG_4937

I växthuset finns det nu 23 tomatplantor, 8 pumpaplantor, 10 gurkplantor och 8 paprikaplantor. Bara att vänta på att det ska växa till sig. =)
Mittgången är ännu inte fixad.. Det blir väl nån dag det också. =)

IMG_4938

IMG_4939

IMG_4940

IMG_4919

Och en liten fundering kring murklor.. Hörde på radion i måndags att råden går isär huruvida man ska äta stenmurklor eller inte.. I Sverige verkar rekommendationen vara att man inte ska äta murklor.. I Finland finns ingen avrådan om att äta murklor.
Svampen är ju dödligt giftig om man inte tillagar den på rätt sätt..

Igår fick vi två kassar murklor av grannen. Ringde mamma och frågade hur vi ska göra för att inte dö av att äta den.
Förväll murklorna två gånger så ska det vara lugnt.

Jag minns att vi åt murkelstuvning på försommaren när jag var barn.. och det var ju supergott!
Så.. nu ska jag laga murkelstuvning nån dag och se om jag överlever.. eller dör av leverskador.. 😉
Nä.. skämt å sido.. jag är rätt säker på att jag överlever.. (eller;)

Ha de så gott!
Kramar Polyfamiljen

En reaktion på ”Äta murklor eller inte?

  1. Den gängse rekommendationen är att inte äta stenmurklor eftersom det aldrig går att få bort allt gift och att vissa kan innehålla flera hundra gånger mer gift än normalt.

    För den som ändå envisas rekommenderas torkning följt av tre avkok. Två avkok innebär troligen att ganska mycket gift finns kvar.

    Giftet lagras i kroppen och är cancerogent. Dessutom finns fler cancerogena substanser i svampen, dock utan samma akuta giftighet i övrigt vad jag förstår.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *