Polyfamljen består av Erik, Linda och Hampus. Tillsammans har vi 9 barn mellan 0 och 18 år. En rejäl spridning i ålder som gör att det inte alltid är så lätt att anpassa aktiviteter som passar alla, men vi försöker så gott det går. Vi driver tillsammans en fristående förskola, en webshop med barnkläder och inredning, cateringverksamhet och Strömsunds cigarraffär. Vi har alltid något renoveringsprojekt som väntar på att slutföras och tar gärna en sväng med husvagnen eller en charterresa när tid finns. Här får ni följa med i vår vardag, vi har alltid något på gång! =)

Kromosomavvikelse

När man är yngre och är gravid brukar ofta frågan komma om man ska kolla vad det är för kön. Det verkar vara väldigt vanligt att man gör det.. av vilken anledning man gör det kan väl vara olika. Smidigt att veta vad man ska köpa för kläder, hur man ska inreda barnrummet, eller bara för att man vill veta. Det känns lite som att det är någon hysteri över att allt måste vara klart innan bebisen kommer. Som att man aldrig någonsin mer kommer ha tid att köpa kläder, eller lösa problem när de uppstår.. förmodligen kommer man aldrig hinna lämna huset något mer förrän barnen börjar skolan. 😉 Visst är det bra att ha någon form av grund med saker när barnet väl kommer.. men herre Gud..

Vi har aldrig kollat kön på något av barnen. Dels så spelar det ingen roll vad det är för kön.. alla barn är välkomna! Och dels känns det lite som att öppna julklappen innan julafton.

Nu när Linda är lite äldre och gravid kommer andra frågor.. inte bara om vi ska kolla kön.
Vi har flera gånger fått frågan om vi ska göra KUB-test. Alltså för att se om det finns någon tendens till kromosomavvikelser. Det är vanligare bland äldre mammor att få barn med t.ex. Downs syndrom.

Här resonerar vi som så att vi inte vill kolla det eftersom vi ändå inte skulle avbryta graviditeten om vi fick veta att det är något ”fel” på barnet. Ett KUB-test i sig är inte farligt eller något som innebär någon risk. Det är ett enkelt blodprov och ett ultraljud. Det ska ge en hint om det finns någon risk för att barnet har en kromosomavvikelse. Alltså bara en hint om.. inget som fastställer det. Ska man fastställa det mer säkert måste man gå vidare med att göra ett fostervattensprov eller moderkaksprov. Det är ett litet ingrepp, men ökar risken för ett missfall. Och det vill vi inte riskera.

Att vi väljer att inte göra något test utöver vanligt ultraljud kan väcka reaktioner. Vi kan då få höra att vi borde göra det för barnets bästa. ”Det är inget liv värt att leva för ett barn med kromosomavvikelse.”
Hmm.. är det mer värt att inte få leva alls då?
Nja.. inte enligt oss.

Men vi står fast vid vårt resonemang.. vi skulle ändå inte avbryta graviditeten om något ”fel” upptäcks.. och därför blir det inget KUB-test. Barnet är välkommet oavsett. <3

Kramar från Polyfamiljen.

5 reaktioner på ”Kromosomavvikelse

  1. Alltså – jag tänker att vill man inte göra ett fostervattenprov så är det ju ingen idé att göra KUB…då får man ju ändå bara eventuellt ngt att oroa sig för resten av graviditeten!

    Jag gjorde KUB med min yngsta men det var bara för att få göra ett tidigt UL, de andra har jag inte gjort det med 🙂

  2. Hej familjen!
    Grattis till graviditeten, vilken lycka!

    Jag gjorde ett KUBtest under min graviditet, inte för att jag någonsin hade tagit bort barnet om det visat något avvikande, utan för om det hade varit så att det visat något fel, så hade jag velat förbereda mig innan barnet kom. Jag hade velat läsa på om vad det innebär med tex down syndrom. Allt för att kunna vara närvarande från Start och kanske mer vara förberedd på vad som ska hända! Men med det sagt så gör ju alla precis som
    Man vill 🙂

    Kram till er!

    1. Vi gjorde NUPP med vår minsta. Vi hade avbrytit graviditeten om det visat sig vara de allvarligare trisomierna 13 och 18. Med testet bakom sig var det precis tvärtom, vi behövde inte oroa oss så mycket för det. Och hade det varit en trimsomi 21 så hade vi haft tid att förbereda äldre syskon (tonåringar) och även oss själva. För OSS var det viktigt.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *