Polyfamljen består av Erik, Linda och Hampus. Tillsammans har vi 9 barn mellan 0 och 18 år. En rejäl spridning i ålder som gör att det inte alltid är så lätt att anpassa aktiviteter som passar alla, men vi försöker så gott det går. Vi driver tillsammans en fristående förskola, en webshop med barnkläder och inredning, cateringverksamhet och Strömsunds cigarraffär. Vi har alltid något renoveringsprojekt som väntar på att slutföras och tar gärna en sväng med husvagnen eller en charterresa när tid finns. Här får ni följa med i vår vardag, vi har alltid något på gång! =)

Biologisk far till barnen.

superman body

Från första dagen vi berättade att Linda var gravid och vi väntade gemensamma barn verkar det som den viktigaste frågan för många har varit: Vem är pappan?

Visst kan vi förstå att man funderar på det, men för oss har det inte varit en viktig fråga. När Linda blev gravid visste vi inte vem som var biologisk far till barnen. Det var ett aktivt val och hur det än var så är vi lika mycket föräldrar alla tre. Det är ändå ett beslut vi tagit tillsammans att vilja ha fler barn.
Vi hade en tanke och förhoppning på att omgivningen skulle acceptera våra barn som gemensamma och att blodsband inte skulle spela så stor roll. Vi hade hoppats på att dessa barn skulle få dubbel uppsättning farföräldrar, fler kusiner och stor släkt. Att alla skulle ta till sig barnen som sina släktingar.
Tyvärr har väl utfallet inte blivit som vi hoppats på.. Det verkar vara en allt för viktig fråga vems biologiska barn det egentligen är.

Det är inte bara släkten som funderar på detta.. Vänner, bekanta och helt främmande människor verkar också lägga stor vikt vid detta.

Från den dag de föddes har folk analyserat barnen.. vem är dom lik? Kan man avgöra på utseendet vem som är pappa? Å ja, i vissa fall kan det nog vara uppenbart vem som är pappa till ett barn.. men inte alltid.

Vi förstår inte riktigt grejen med att det ska spela så stor roll för andra. Ta som exempel en helt ”vanlig” familj med särkullbarn.. Ett par lever tillsammans och någon har barn sedan tidigare förhållande. Då ingår väl alla barnen i familjen? Ingen känner väl att de behöver göra skillnad på barnen i en sådan familj?
Eller en familj som adopterat barn.. det barnet har inga blodsband över huvud taget till sina nya släktingar.. men välkomnas ändå in i familjen och tas emot med öppna armar..
Varför kan det då inte få fungera så i vår familj? Att oberoende av blodsband ändå ses som ett barn i familjen..
Det verkar i vissa fall som att det är lättare att inte ta till sig barnen som en del av familjen än att faktiskt glädjas åt de nya familjemedlemmarna.
Vi som pappor har ju båda två tagit till oss barnen som våra och önskar att andra kan acceptera vårt val och också agera därefter.

Det är ganska tröttsamt att hela tiden känna att andra lägger så stor vikt vid detta. För Nils och Signe har två pappor. Vi gör ingen skillnad mellan Erik och Hampus för dem. Båda tar lika mycket ansvar och fattar beslut.

Sen kan man ju tycka att alla barn under samma tak ska behandlas lika i så stor utsträckning som möjligt.
När det gäller små vardagliga saker finns det väl ingen anledning att göra skillnad? Det försöker iallafall inte vi göra varken med våra egna eller andras barn, oavsett hur familjekonstellationen ser ut. Barn är barn och tillhör den familj de bor i.

Polyfamiljen

7 reaktioner på ”Biologisk far till barnen.

  1. Bra skrivet! Folk är nyfikna, så har de varit i alla tider å kommer alltid o vara! Ingår lite i människans natur. Hur ställer ni er till fler barn?

  2. Kloka ord och mycket bra skrivet. Tänk om alla kunde vara mer accepterande och behandla andra som de själva vill bli behandlade. Ni verkar vara föredömliga och utmärkta föräldrar till era barn. Det är tyvärr inte alla barn som har kärleksfulla och engagerade föräldrar. Det är beundransvärt på det sätt som ni står upp för er kärlek och på det sätt ni via bloggen, intervjuer och reportage ger andra en inblick i hur det fungerar hemma hos er. Tack för att ni delar med er.

  3. Tack så mycket för att ni tar upp detta! Jag tycker det är så konstigt hur omvärlden vill lägga sig i, speciellt när det är så uppenbart att det är en sån kärleksfull familj ni har. Jag funderar själv på att skaffa barn med ett homosexuellt par och vi kommer då att vara tre föräldrar där det genetiska inte spelar nån roll. Tack för att ni är så öppna om ert liv. ❤️️

    1. Tack för en fin kommentar. =)
      Vi är öppna för att hjälpa andra att våga vara öppna.. oavsett sexualitet eller livsstil.
      Ha det så gott.

  4. I too am in a relationship with two men, we all live together and have a son (Søren) together. We decided before I got pregnant to say publicly who Søren’s father was because we knew otherwise there would constantly be questions over it, and we didn’t want to have to deal with the way people are treating you about wanting to know something that should be private! With that said, we are very clear that both men are equally Søren’s father, and most people outside of our families have been good about understanding that. Our families have been more difficult about it, but we are to the point where they usually don’t say anything anymore. I don’t care if they think it, but I don’t want to hear it from them. Søren is our son and he is loved, and that is the most important part!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *