Polyfamljen består av Erik, Linda och Hampus. Tillsammans har vi 9 barn mellan 0 och 18 år. En rejäl spridning i ålder som gör att det inte alltid är så lätt att anpassa aktiviteter som passar alla, men vi försöker så gott det går. Vi driver tillsammans en fristående förskola, en webshop med barnkläder och inredning, cateringverksamhet och Strömsunds cigarraffär. Vi har alltid något renoveringsprojekt som väntar på att slutföras och tar gärna en sväng med husvagnen eller en charterresa när tid finns. Här får ni följa med i vår vardag, vi har alltid något på gång! =)

Månggifte och namnbyte.

Polygamy_world_map

 

På kartan ovan visas vilka länder det är lagligt med polygami. Som vi ser och såklart vet så är inte Sverige grönmarkerat. Det verkar bara vara i en viss del av världen detta är en tradition och okej enigt lag. I dessa länder ser säkerligen lagstiftningen kring detta olika ut. Vanligast är väl att en man har flera fruar – polygyni. Lite ovanligare med polyandri – att en kvinna är gift med flera män. Och allra ovanligast är nog att flera kvinnor och män är gifta med varandra – polygynandri – alltså så som vi önskar att det vore lagligt att gifta sig i Sverige. Man inser ju när man sitter och funderar på det att våra chanser att kunna gifta oss i Sverige alla tre under vår livstid är ganska små.. minimala.. eller obefintliga.
Det ska väl mycket till innan detta sätt att leva accepteras till fullo i Sverige när det idag endast är accepterat i vissa byar i Himalayaområdet och kaingang-folket i Brasilien.

Visst, Sverige vilar på kristna värderingar och där innefattas den djupt rotade tvåsamheten. Men vad är det egentligen som gör att vi fortfarande 2016 låter hela samhället vila på dessa gamla värderingar??
Homosexuella har kommit långt i sitt arbete att kämpa för sina rättigheter. Bravo, säger vi bara! =) Det visar ändå att det finns möjlighet att förändra och förbättra.

Man kan riskera böter och fängelse för månggifte i Sverige.. men såg nånstans att månggifte accepteras i Sverige i vissa fall om det utförts i ett land vars lagstiftning accepterar detta. Undra om vi kan åka till Nepal och gifta oss alla tre för att sedan återvända till Sverige och då få detta godkänt? I Nepal är ju polygynandri en del av kulturen och okej enligt lag.
Vi kanske borde testa? Eller blir det då att gå till fängelse, utan att passera gå?
Men då kan vi ju sitta där i fängelset och vara lyckligt gifta iallafall.. haha.. 😉

Hur familjelagstiftningen ser ut i Sverige är ju lite fascinerade.. Tänkte på Försäkringskassan till exempel.
I vår familj vill vi kunna ta ut föräldradagar som vi vill. Vi är tre föräldrar i denna familj. Men det går ju inte att vara tre föräldrar i en familj i Sverige?! Det finns endast två vårdnadshavare och det är dessa som kan ta ut föräldradagar. Såvida man inte är, eller har varit gift eller registrerat partnerskap. Har eller har haft barn tillsammans.
Men seriöst? Vad spelar det för roll om man varit gift med varandra tidigare? Hur kan det göra att man har större rätt att ta ut föräldradagar på barn som inte är ens egna?
Eller att man har eller haft gemensamma barn.. Då kan man även ta ut föräldradagar på barn som inte är ens egna.. varför?
Förstår att detta är något slags försök att hänga med i det moderna samhället där familjer kan se olika ut.. men varför är det helt enkelt inte så att vem som helst kan ta ut föräldradagarna såvida vårdnadshavarna godkänner det och överlåter dagar?
För vår del är nu allt kring Nils och Signe löst, även om det inte varit så lätt att bearbeta försäkringskassan.
Men som vi hade det tidigare.. varför skulle då inte Linda eller Erik kunna ta ut en föräldradag på Isabelle, eller Hampus en dag på Moa? Vi är ju en familj med tre föräldrar under samma tak, i samma hushåll.. Vilket helt plötsligt räknas in om det ska beräknas förskoleavgifter, bostadsbidrag eller annat..! Så när det kostar oss pengar så räknas det som en familj oavsett hur relationen ser ut.. Hmm.. fascinerande som sagt.

Å sen det här med att byta till samma efternamn.. det kan vi ju lösa om vi vill, men inte på det sätt vi vill.
Istället för att få gifta oss alla tre och sedan bära samma efternamn måste Erik och Linda skilja sig. Sedan måste Erik och Hampus gifta sig, för att då kan Hampus få samma efternamn som resten av familjen.
Detta känns ju helt moraliskt förkastligt.. men det går om vi vill.
Alternativet är ju att få alla som bär efternamnet eller har rätt att bära det att skriva under på att Hampus får byta till det. Hur lätt eller svårt det är vet vi väl inte direkt eftersom vi inte försökt. Det beror ju helt på hur de med efternamnet resonerar..

Varför ska det behöva vara så knöligt att få familjen att bli en hel familj i Sverige!?

4 thoughts on “Månggifte och namnbyte.

 1. Hej, om H vill ha erat efternamn så måste ni godkänna detta, görs ganska enkelt via skatteverket. Kanske kostar men det är jag osäker på. Ett annat alternativ är alltså om ni skiljer er o en person gifter sig med H precis som ni skriver. Vad det gäller månggifte så förstår jag hur ni tänker men jag håller inte med. Men idag är det ok att vara gift med en person samtidigt som man är sambo med den tredje. Jobbar med nyanlända där de som har två fruar (det vanligaste ) särskilt de från Somalia, löser det så att de får hit sin ena fru o den andra kommer med anknytning till barnen, de lever som sambos, då de bara får ha en fru. Varför måste ni gifta er? Idag går det att skriva testamente rent juridiskt ifall det är så ni menar, med tanke på hur huset är köpt med lagfart mm. Ett annat förslag är ändå att skilja er. Då lever ni alla som sambos o enligt lag gäller alltså sambolagen o genom ett testamente kan ni ärva varandra.
  Lycka till!

  1. Hej!
   Tyvärr är det inte så enkelt som att gå till skatteverket och godkänna att Hampus får ta samma efternamn som oss andra. Alla andra som bär samma efternamn måste även dom godkänna det dessutom så det är en lite större operation. Och chansen att alla andra godkänner den är tyvärr ganska liten misstänker vi.
   Att vara gift med en person och sambo med en annan kan ingen hindra en från att vara, men att vara gifta alla 3 skulle ge oss alla en större trygghet, att skriva testamente är tyvärr inte samma sak, barnen har fortfarande sin arvsrätt, den kan vi inte ta ifrån dom.
   Att alla skulle vara sambos och ingen gift med den andra ger oss sämst skydd vad gäller oss alla, är vi ”bara” sambos och någon gud förbjude skulle gå bort går barnens arvsrätt in och de efterlevande kan i värsta fall behöva sälja hus, bilar och andra tillhörigheter för att barnen ska få ut sin del, är man gift tillfaller egendomen den efterlevande maken/maken och barnen får ”vänta”.
   Vi måste absolut kolla vidare på det här, det är en djungel som inte är lätt att ta sig igenom.

 2. Om ni vill ha samma efternamn allihop kan ni väl hitta på ett eget? tex göra en kombination av era två efternamn eller liknande.
  Angående sambolagen så kan man väl avtala bort den i ett testamente? Ganska säker på att det är så.

  1. Jo, det är ju en lösning för att kunna få samma efternamn alla tre. Men inte den lösning vi vill ha. Vi vill inte behöva byta efternamn på barnen för att vi vill ha samma efternamn.. Vi vill bara att Hampus ska kunna kunna byta till samma som resten av familjen.

   Angående sambolagen så gäller den inte i vårt fall då Erik och Linda är gifta. Man kan inte vara gift och sambo på samma gång..

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *