Polyfamljen består av Erik, Linda och Hampus. Tillsammans har vi 9 barn mellan 0 och 18 år. En rejäl spridning i ålder som gör att det inte alltid är så lätt att anpassa aktiviteter som passar alla, men vi försöker så gott det går. Vi driver tillsammans en fristående förskola, en webshop med barnkläder och inredning, cateringverksamhet och Strömsunds cigarraffär. Vi har alltid något renoveringsprojekt som väntar på att slutföras och tar gärna en sväng med husvagnen eller en charterresa när tid finns. Här får ni följa med i vår vardag, vi har alltid något på gång! =)

Mina, dina, andras, våra ungar

Nu får ingen ta illa upp, ta åt sej, bli arg eller tro att det är någon vi vill klaga på..
Det här är bara funderingar från vår sida nu inför jul.
Att fira den första julen tillsammans ska bli roligt. För ett år sedan då det var jul saknade vi varandra denna dag.. men då var läget ett helt annat.
Nu när vi äntligen får fira julen som den polyfamilj vi är är det med stor förväntan vi ser fram mot det. Så mysigt det kommer vara, att ha en fin och lugn jul hemma i vårt gemensamma hem. Med nyrenoverat kök, julmat, julgran och julklappar… och ja, dessa julklappar… det är väl där vi funderar lite hur alla tänker..? Vi förstår att alla inte tänker likadant.. och det kan vi väl inte förvänta  oss heller.
Ur vår synvikel ser vi det som självklart att köper vi julklappar till någon så är det från oss alla. Frågan är hur alla andra tänker.. å främst gällande barnen.. Hur stor skillnad kommer andra göra på dom? I vår familj är det självklart att alla barn ska få likvärdiga julklappar. Ingen särbehandling.
Det här är väl en grundläggande inställning vi har.. som gäller varje dag.. att det blir trixigt om det blir särbehandling av barnen. Kommer någon med en godispåse så kan det inte vara bara till ett eller några av barnen. Eller påskägg till påsk.. Eller att få följa med på aktiviteter.. Eller bli bjuden på glass eller andra helt vanliga vardagliga saker..
Vi förstår mycket väl att det inte kan bli 100% rättvisa alltid.. men vi vill iallafall jobba för att det så långt som möjligt ska vara rättvist.. Barnen förstår inte varför den ena får och inte den andre.. i deras värld är dom syskon och allas släktingar är allas.
Nu när dom är små kanske det inte är något dom tänker på jättemycket.. men ju äldre dom blir desto tydligare lär det bli.. och dom uppfattar olika behandling mer och mer.
Vi vill absolut inte dra igång något bråk med detta.. det är bara några funderingar vi har.
Kramar från Polyfamiljen.

32 thoughts on “Mina, dina, andras, våra ungar

 1. Jag är ett skillsmässobarn. Med halvsyskon på både mammas och pappas sida. När jag t.ex. åkte bort med mina farföräldrar skulle aldrig min mamma ens föreslagit att mina halvsyskon skulle följa med. Det är ju min farmor och farfar. Mina halvsyskon har egna.

 2. Jag är ett skillsmässobarn. Med halvsyskon på både mammas och pappas sida. När jag t.ex. åkte bort med mina farföräldrar skulle aldrig min mamma ens föreslagit att mina halvsyskon skulle följa med. Det är ju min farmor och farfar. Mina halvsyskon har egna.

  1. Låter ju jättebra att alla hade så god relation till just sina egna mor eller farföräldrar att ingen lärt känna den andres så väl att dom ifrågasatte varför någon fick och inte den andre.

 3. Så ni förväntar er att dom som känner pappa2s dotter automatiskt skall köpa till dom andra barnen som dom inte ens känner? I tidigare inlägg som ni själva skrivit, skriver ni själva om curlande, att kräva såna saker av era anhöriga är väl för det första att sätta ”era regler”, sen att tala emot er själva? Tyvärr är världen orättvis, behandla era barn rättvist ni. Men att sätta dom reglerna för anhöriga är omöjligt. Ni får ursäkta men ju mer ni skriver, desto mer vansinne framträder.

 4. Så ni förväntar er att dom som känner pappa2s dotter automatiskt skall köpa till dom andra barnen som dom inte ens känner? I tidigare inlägg som ni själva skrivit, skriver ni själva om curlande, att kräva såna saker av era anhöriga är väl för det första att sätta ”era regler”, sen att tala emot er själva? Tyvärr är världen orättvis, behandla era barn rättvist ni. Men att sätta dom reglerna för anhöriga är omöjligt. Ni får ursäkta men ju mer ni skriver, desto mer vansinne framträder.

  1. Tänk att allt vi skrivet ska tas som att vi vill sätta regler och bestämma hur andra ska göra och vara..om ett ”vanligt” par som hade barn från olika hålla skulle diskutera detta med dig tror jag inte du skulle ha samma inställning?Vi måste väl få fundera och ventilera frågor som vi har precis som alla andra utan att få påhopp om hur fel vi gör, hur fel vi tänker eller hur mycket vi kräver?
   Och handlar allt detta om pappa2 och hans dotter?
   Om man nu känner pappa2s dotter så väl att man vill köpa julklappar till henne, vad är det som gör att man inte umgåtts så mycket under det gångna året att man lärt känna de andra barnen?
   Detta handlar ju precis lika mycket om att det skall vara rättvist från båda håll, skulle dom andra 4 få massa saker, påskägg och liknande men inte pappa2s dotter skulle det bli ett himla liv om det för det är minsann inte okej…ursäkta men det är minst lika mycket vansinne i det ni skriver, ni vänder allt mot oss hur vi än gör och ingen vill förstå..

 5. Om jag var släkting till pappa2:s dotter skulle jag inte ha en tanke på att köpa julklappar till fyra extra barn, speciellt inte om jag inte träffat barnen så mycket. Dom har väl förhoppningsvis egna släktingar så i slutändan blir det nog rättvist ändå och alla kanske inte har råd att köpa både till biologiska släktingar och till ”styvsläktingar”.

 6. Om jag var släkting till pappa2:s dotter skulle jag inte ha en tanke på att köpa julklappar till fyra extra barn, speciellt inte om jag inte träffat barnen så mycket. Dom har väl förhoppningsvis egna släktingar så i slutändan blir det nog rättvist ändå och alla kanske inte har råd att köpa både till biologiska släktingar och till ”styvsläktingar”.

  1. Men om du var släkting till de andra 4 barnen, skulle du då har en tanke på att köpa till henne?Allt handlar ju som sagt inte om henne bara..

 7. Barn förstår att det är skillnad, för det är skillnad. Det kommer man aldrig ifrån… Ni kan se till att inte göra skillnad, men det kommer födelsedagar, skolavslutningar, konfirmationer, körkortstagning, bilköp, arv osv. i framtiden som ändå kommer att göra dem uppmärksam på skillnaden och som ni inte kan kan styra över.

 8. Barn förstår att det är skillnad, för det är skillnad. Det kommer man aldrig ifrån… Ni kan se till att inte göra skillnad, men det kommer födelsedagar, skolavslutningar, konfirmationer, körkortstagning, bilköp, arv osv. i framtiden som ändå kommer att göra dem uppmärksam på skillnaden och som ni inte kan kan styra över.

  1. Givetvis finns det massor av tillfällen som du nämner där det ska vara skillnad, vi skulle aldrig drömma om att köpa presenter till alla 5 barnen för att ett av dem fyller år tex, och tar en studenten, ja då är det den som får presenter, sånt ser vi som självklart, precis som jag tror de flesta gör.Sen finns det ju då tillfällen så som jul, påsk och liknande där dagen i sig är speciell för alla, alla är liksom med och firar den dagen, det är vid dessa tillfällen vi inte vill göra skillnad på barnen. vi skulle ju kunna göra skillnad på detta genom att tex köpa julklappar för hälften så mycket till pappa2s dotter eftersom hon bara är här halva tiden och dessutom får från sin mammas sida, men det har vi inte gjort, hon har fått för lika mycket som alla dom andra.
   Vissa saker kan man inte styra över, vissa kan man!

 9. Men köper de andra fyra barnens farmor och farfar julklappar osv till pappa2’s dotter? Eller deras mormor och morfar? Gör hur ni vill inom familjen men ställ inte krav på hur släktingarna ska göra!

 10. Men köper de andra fyra barnens farmor och farfar julklappar osv till pappa2’s dotter? Eller deras mormor och morfar? Gör hur ni vill inom familjen men ställ inte krav på hur släktingarna ska göra!

  1. De fyra andra barnens farmor och farfar har aldrig träffat pappa2s dotter, men ja deras mormor och morfar köper julklappar även till henne.

 11. Funderar ni fortfarande på att skaffa mer barn? Isåfall med vilken pappa? Får alla 3 dela på föräldradagarna å sånt?

 12. Funderar ni fortfarande på att skaffa mer barn? Isåfall med vilken pappa? Får alla 3 dela på föräldradagarna å sånt?

  1. Ja, funderingarna finns. Med vilken pappa får vi se..Föräldradagarna får vi kolla upp lite närmre hur det fungerar med. Men man kan väl alltid överlåta dagar till någon annan.. Även om dagarna från början är fördelade på de biologiska föräldrarna… Lite intressant område att ringa och fråga Försäkringskassan om det här.. 😉

 13. Ja, funderingarna finns. Med vilken pappa får vi se..Föräldradagarna får vi kolla upp lite närmre hur det fungerar med. Men man kan väl alltid överlåta dagar till någon annan.. Även om dagarna från början är fördelade på de biologiska föräldrarna… Lite intressant område att ringa och fråga Försäkringskassan om det här.. 😉

 14. De fyra andra barnens farmor och farfar har aldrig träffat pappa2s dotter, men ja deras mormor och morfar köper julklappar även till henne.

 15. Givetvis finns det massor av tillfällen som du nämner där det ska vara skillnad, vi skulle aldrig drömma om att köpa presenter till alla 5 barnen för att ett av dem fyller år tex, och tar en studenten, ja då är det den som får presenter, sånt ser vi som självklart, precis som jag tror de flesta gör.Sen finns det ju då tillfällen så som jul, påsk och liknande där dagen i sig är speciell för alla, alla är liksom med och firar den dagen, det är vid dessa tillfällen vi inte vill göra skillnad på barnen. vi skulle ju kunna göra skillnad på detta genom att tex köpa julklappar för hälften så mycket till pappa2s dotter eftersom hon bara är här halva tiden och dessutom får från sin mammas sida, men det har vi inte gjort, hon har fått för lika mycket som alla dom andra.
  Vissa saker kan man inte styra över, vissa kan man!

 16. Men om du var släkting till de andra 4 barnen, skulle du då har en tanke på att köpa till henne?Allt handlar ju som sagt inte om henne bara..

 17. Tänk att allt vi skrivet ska tas som att vi vill sätta regler och bestämma hur andra ska göra och vara..om ett ”vanligt” par som hade barn från olika hålla skulle diskutera detta med dig tror jag inte du skulle ha samma inställning?Vi måste väl få fundera och ventilera frågor som vi har precis som alla andra utan att få påhopp om hur fel vi gör, hur fel vi tänker eller hur mycket vi kräver?
  Och handlar allt detta om pappa2 och hans dotter?
  Om man nu känner pappa2s dotter så väl att man vill köpa julklappar till henne, vad är det som gör att man inte umgåtts så mycket under det gångna året att man lärt känna de andra barnen?
  Detta handlar ju precis lika mycket om att det skall vara rättvist från båda håll, skulle dom andra 4 få massa saker, påskägg och liknande men inte pappa2s dotter skulle det bli ett himla liv om det för det är minsann inte okej…ursäkta men det är minst lika mycket vansinne i det ni skriver, ni vänder allt mot oss hur vi än gör och ingen vill förstå..

 18. Låter ju jättebra att alla hade så god relation till just sina egna mor eller farföräldrar att ingen lärt känna den andres så väl att dom ifrågasatte varför någon fick och inte den andre.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *