Polyfamljen består av Erik, Linda och Hampus. Tillsammans har vi 9 barn mellan 0 och 18 år. En rejäl spridning i ålder som gör att det inte alltid är så lätt att anpassa aktiviteter som passar alla, men vi försöker så gott det går. Vi driver tillsammans en fristående förskola, en webshop med barnkläder och inredning, cateringverksamhet och Strömsunds cigarraffär. Vi har alltid något renoveringsprojekt som väntar på att slutföras och tar gärna en sväng med husvagnen eller en charterresa när tid finns. Här får ni följa med i vår vardag, vi har alltid något på gång! =)

De vanligaste frågorna

Alla som får reda på hur vi lever har i regel ungefär samma frågor. Så det är lika bra vi redogör för några av dem på en gång.

Den första och största frågan för alla är: Hur tar barnen detta?
Svaret på den frågan är: deras reaktion är.. ingen..
Vi pratade med barnen rätt snabbt efter jag flyttat in om hur det ligger till. Att jag ska bo med familjen och vara en del av den. Vi är nu tre föräldrar och de kan prata med mej om saker precis som de pratar med mamma och pappa. Barnen tyckte bara att det var kul att jag ska bo med dem. Barn har inga förutfattade meningar, inga inpräntade normer och är öppna för förändringar. Det har nu gått tre månader och ingen av barnen har sagt något negativt om att vi är tre vuxna istället för två. Vi har pratat flera gånger med dem under tiden som gått, både enskilt och hela familjen tillsammans. Så de har haft alla möjligheter i världen att säga om något känns fel. Men ingen har sagt något negativt. Det är ett mycket större problem för andra vuxna, som har sin världsbild klar för sig. Man lever i ett heterosexuellt förhållande med mamma, pappa och några barn. Deras föreställningar blir rubbade av detta, inte barnens.

Fråga nummer två som brukar komma är:
Hur har ni tänkt detta?
Det svar vi har att ge är att vi lever tillsammans alla tre i ett förhållande där vi står lika inför varandra. Det är inte hon som har två karlar. (som de flesta tror) Vi lever alla under samma tak, sover i samma säng. (vilket också är en stor fråga, som ingen törs ställa) Alla älskar varandra. Precis som ni lever i ett förhållande på två lever vi i ett förhållande på tre.

Fråga nummer tre som kommer är:
Har ni tänkt på att barnen kan bli mobbade på grund av detta?
Och ja, så klart tänker vi på barnen.. och att de kan komma att få höra detta från olika håll. Folk kommer att ha synpunkter och barnen måste försvara sej. Än så länge har det inte hänt, tack och lov. Men vi tror att så länge inte vi visar för dem att det skulle vara något fel med detta och att vi jobbar för att barnen ska bli starka i sej själva så kommer de ha lättare att svara när folk frågar saker.
Vill barn mobba andra barn kommer de hitta anledning att göra det oavsett. Det finns tusen saker att mobba för: Rött hår, tjock, glasögon, skitig, bonde, för lång, för kort, dum, fräknig, ful, fula kläder, stora tänder, fattig, snobbig, fjantig.. osv.

En annan fråga som ställs är: Hur kom ni fram till det här?
Det är inte helt enkelt att svara på… Det var inte en enkel och självklar resa precis. Hur kom ni själva fram till att ni älskar varandra? Svara på den frågan..
Men vi råkar vara tre personer som älskar varandra. En lyckträff? Skrivet i stjärnorna? Ödet var förutbestämt? Vem vet?
Men att ta steget att faktiskt bli tillsammans och flytta ihop var väl stort. Att våga ta upp frågan med varandra. Att tre personer skulle känna samma sak. På något magiskt sätt blev det bara så här.

Fler frågor mottages tacksamt.. vi är öppna med vårt förhållande och förklarar gärna hur vi tänker och känner.

16 thoughts on “De vanligaste frågorna

 1. Vem sover i mitten? Hur många täcken har ni? :-)
  (Själv sover jag oftast i mitten och föredrar att de andra två har varsitt täcke och jag växlar mellan vem jag delar med eller har ett mycket tunnare täcke.)

  1. Vi har två täcken som vi lägger lite omlott så alla får plats att mysa med varandra. :) Det varierar vem som ligger i mitten.. Alla vill ju ligga bredvid varandra när vi sover, så vi får turas om lite. 😉

   Hur har ni det i ert förhållande? Alla med alla? Eller en som har två? Är ni två män och en kvinna eller två kvinnor och en man?

 2. Vem sover i mitten? Hur många täcken har ni? :-)
  (Själv sover jag oftast i mitten och föredrar att de andra två har varsitt täcke och jag växlar mellan vem jag delar med eller har ett mycket tunnare täcke.)

  1. Vi har två täcken som vi lägger lite omlott så alla får plats att mysa med varandra. :) Det varierar vem som ligger i mitten.. Alla vill ju ligga bredvid varandra när vi sover, så vi får turas om lite. 😉

   Hur har ni det i ert förhållande? Alla med alla? Eller en som har två? Är ni två män och en kvinna eller två kvinnor och en man?

 3. Jag är sololevande kvinna, som har relationer med två olika samlevande man-kvinna par. I bägge fallen är det kvinnan jag lärt känna först, men trivts bra även med mannen när vi lärt känna varandra.
  Jag är poly sen länge och medveten om att jag trivs bäst i flock, så jag har medvetet sökt mig till likasinnade människor, jag har dock inga planer på att flytta ihop med någon

 4. Jag är sololevande kvinna, som har relationer med två olika samlevande man-kvinna par. I bägge fallen är det kvinnan jag lärt känna först, men trivts bra även med mannen när vi lärt känna varandra.
  Jag är poly sen länge och medveten om att jag trivs bäst i flock, så jag har medvetet sökt mig till likasinnade människor, jag har dock inga planer på att flytta ihop med någon

 5. Hej! Här kommer mina frågor? Hoppas att ni orkar!
  * Det är en ovanlig situation, oavsett hur man vänder på det. Jag är nervös över att fd fästmön använder din boendeform som något negativt och som hon kan använda till sin fördel i vårdnadstvisten. Jag håller tummarna för dig, och önskar att du får ha din dotter hos dig. <3 Men är det något du tänkt på?

  * Har ni några tankar på att skaffa fler barn?

  * Om ni hade träffat en person som ni alla fattat tycke för, skulle ni då kunna utöka er kärleksrelation till 4 personer? Om det verkligen hade klickat?

  Önskar er lycka och en skön vår!

 6. Hej! Här kommer mina frågor? Hoppas att ni orkar!
  * Det är en ovanlig situation, oavsett hur man vänder på det. Jag är nervös över att fd fästmön använder din boendeform som något negativt och som hon kan använda till sin fördel i vårdnadstvisten. Jag håller tummarna för dig, och önskar att du får ha din dotter hos dig. <3 Men är det något du tänkt på?

  * Har ni några tankar på att skaffa fler barn?

  * Om ni hade träffat en person som ni alla fattat tycke för, skulle ni då kunna utöka er kärleksrelation till 4 personer? Om det verkligen hade klickat?

  Önskar er lycka och en skön vår!

 7. Jag undrar lite över hur ni resonerar kring det juridiska med arv och dylikt, speciellt om det blir förr barn som då i lagens mening räknas som särkullsbarn?

  Jag och min man levde, innan vi gifte oss, i en triad där vissa av oss uppenbarligen var mer intresserade av en gemensam framtid än andra och det sprack sålunda av andra anledningar. Men sen vi gift oss och barn kom in i bilden känns det mer problematiskt att inleda en relation med en tredje part, trots att vi gärna vill, just pga av de juridiska begränsningarna. Tyvärr är det så att jag med största sannolikhet kommer vara beroende av att JAG ärver boendet utan att ev särkullsbarn kan hävda sin rätt och framtvinga en försäljning då jag (om man ska vara kall och räkna på medellivslängd) kommer vara ca 65 när jag blir änka…
  Den dagen vi faktiskt träffar nån kanske detta kommer glömmas bort och vi låter oss svepas med i kärleksrus men det känns ändå som en viktig sak att ha reflekterat över. Känner inte att man helt kan bortse från en ev framtid bara för att man KAN dö imorgon.

 8. Jag undrar lite över hur ni resonerar kring det juridiska med arv och dylikt, speciellt om det blir förr barn som då i lagens mening räknas som särkullsbarn?

  Jag och min man levde, innan vi gifte oss, i en triad där vissa av oss uppenbarligen var mer intresserade av en gemensam framtid än andra och det sprack sålunda av andra anledningar. Men sen vi gift oss och barn kom in i bilden känns det mer problematiskt att inleda en relation med en tredje part, trots att vi gärna vill, just pga av de juridiska begränsningarna. Tyvärr är det så att jag med största sannolikhet kommer vara beroende av att JAG ärver boendet utan att ev särkullsbarn kan hävda sin rätt och framtvinga en försäljning då jag (om man ska vara kall och räkna på medellivslängd) kommer vara ca 65 när jag blir änka…
  Den dagen vi faktiskt träffar nån kanske detta kommer glömmas bort och vi låter oss svepas med i kärleksrus men det känns ändå som en viktig sak att ha reflekterat över. Känner inte att man helt kan bortse från en ev framtid bara för att man KAN dö imorgon.

 9. Det här har jag svårast med:
  Hur fungerar sexet om det är som ni säger, att alla gillar varann lika mycket? Båda killarna har sex med tjejen men även med varandra tänker jag då. Eftersom ni säger att ni älskar varandra lika mycket. Och tjejen måste ju vara okej med detta?
  Skulle det rent tekniskt fungera att ta in ytterligare en tjej i sällskapet som lever på samma villkor

  1. Ja frågan om sex dyker alltid upp på ett eller annat sätt:)Vi älskar somsagt varandra alla 3 och således har vi då alla även sex med varandra, kille/tjej och kille/kille. Jag som tjej är helt okej med detta:)
   Vi lever inte i något öppet förhållande där fler partners kommer och går, vi har en 3 partsrelation precis om andra har ett parförhållande, att vi skulle ta in någon annan känns inte aktuellt, oavsett om det vore en kille eller tjej.

 10. Det här har jag svårast med:
  Hur fungerar sexet om det är som ni säger, att alla gillar varann lika mycket? Båda killarna har sex med tjejen men även med varandra tänker jag då. Eftersom ni säger att ni älskar varandra lika mycket. Och tjejen måste ju vara okej med detta?
  Skulle det rent tekniskt fungera att ta in ytterligare en tjej i sällskapet som lever på samma villkor

  1. Ja frågan om sex dyker alltid upp på ett eller annat sätt:)Vi älskar somsagt varandra alla 3 och således har vi då alla även sex med varandra, kille/tjej och kille/kille. Jag som tjej är helt okej med detta:)
   Vi lever inte i något öppet förhållande där fler partners kommer och går, vi har en 3 partsrelation precis om andra har ett parförhållande, att vi skulle ta in någon annan känns inte aktuellt, oavsett om det vore en kille eller tjej.

 11. Jag måste bara kommentera hur vanligt det är att folk frågar någon som lever i en triad (eller annan annorlunda konstellation) om hypotetiska framtidsscenarion, som tex att någon/ra blir förälskade i en till, och förväntar sig att det ska vara uttänkt hur man skulle göra om nåt sånt skulle uppstå. Ingen går ju runt och frågar tvåsamma hur de tänkt göra om de träffar en tredje, sånt funderar man väl på först när det råkar uppstå.

 12. Jag måste bara kommentera hur vanligt det är att folk frågar någon som lever i en triad (eller annan annorlunda konstellation) om hypotetiska framtidsscenarion, som tex att någon/ra blir förälskade i en till, och förväntar sig att det ska vara uttänkt hur man skulle göra om nåt sånt skulle uppstå. Ingen går ju runt och frågar tvåsamma hur de tänkt göra om de träffar en tredje, sånt funderar man väl på först när det råkar uppstå.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *