Polyfamljen består av Erik, Linda och Hampus. Tillsammans har vi 9 barn mellan 0 och 18 år. En rejäl spridning i ålder som gör att det inte alltid är så lätt att anpassa aktiviteter som passar alla, men vi försöker så gott det går. Vi driver tillsammans en fristående förskola, en webshop med barnkläder och inredning, cateringverksamhet och Strömsunds cigarraffär. Vi har alltid något renoveringsprojekt som väntar på att slutföras och tar gärna en sväng med husvagnen eller en charterresa när tid finns. Här får ni följa med i vår vardag, vi har alltid något på gång! =)

Annons

Får jag vara sur på natten?

Natten mot idag var som förväntad. Vi kom i säng vid tolvslaget, då Ture hade fått mat och vi gjort oss iordning. Klockan 01.55 ringde min klocka.. Dags att kliva upp för att ge mat igen. Jag masade mig upp ur sängen och mixtrade på.. Lite magmassage och matning.
02.50 la jag mig i sängen igen. Då vänder sig Linda om och viskar med hes och sömnig röst.. ”Har han fått mat?”
Ehm.. ja!
Kan hända att jag lät lite kort och sur i tonen där. 😉 Men när man varit vaken en timme mitt i natten utan att den bredvid ens har märkt det så kan man bli liiiite, liiiite sur.
Nu såhär i efterhand kanske jag inte borde ha låtit det minsta sur. Jag ska nog inte ens prata om det faktiskt. Eftersom jag varit urusel på att mata Birk på nätterna när han var mindre så kan jag tänkte mig att både Erik och Linda har varit en aning sura på mig.
Hmm.. jag får nog skärpa till mig och fortsätta kliva upp på natten i fortsättningen också. =)

Linda tog matningen klockan 05.00.
Klockan 08.00 klev vi båda upp för matning och att starta upp den här dagen.

Vi började med frukost och att göra oss iordning. Sen var det dags för Ture att vägas och badas.
Idag vägde han 2102 gram! Jäklar vad det går snabbt uppåt i vikt! =)

_MG_4953

 

_MG_4957

_MG_4959

_MG_4962

_MG_4967

_MG_4969

_MG_4972

Efter badet tog vi på honom kläder. Nu när han inte har varmvattensäng längre så är det fritt fram att använda kläder. =) Brallorna  och mössan sydde jag häromdagen. Bodyn är en köpebody.

_MG_4976

_MG_4977

Under eftermiddagen fick vi permission en timme så vi kunde gå ut och få lite frisk luft tillsammans. Vi passade på att handla lite mat och hämta ut kläder på Lindex som vi beställt.

När vi kom tillbaka tog jag fram symaskinen och sydde byxor och mössor till Ture. Ska ta å sy bodys till också, men inte just idag. Det är lite mer tidskrävande och pilligt att göra det. Dessutom har vi inte den där tången för att sätta dit tryckknappar här. Den är hemma.. Men jag kan ju sy klart allt och sätta knapparna till helgen.

_MG_4979

Erik skickade bilder på två skitungar. 😉

thumbnail_IMG_1957

Äntligen hade bajsdräkten kommit! Vi samlade ihop blöjkoder till Liberoklubben så vi kunde beställa den här fantastiska bajskreationen. 😉

thumbnail_IMG_1958

Och såhär ser Erik ut efter en arbetsdag:

thumbnail_IMG_1959

Knotten verkar ha vaknat för iår. Usch!!

Och svärmor har fixat fint på altanen hos oss. =) Det var skönt att vi fick det ordnat. Tusen tack!

thumbnail_IMG_1960

Nu tackar vi för idag.
Kramar Hampus
Polyfamiljen

Annons

Ordna en Playdate.

Den här måndagen började klockan 05.00 för min del. Då klev jag upp för att mata Ture. Innan matning behövde han magmassage för att bajsa. Det är vääääldigt känsligt med magen. Minsta lilla krångel med magen så är det ingen mening att försöka ge honom nån mat. Då knorrar han och tappar syresättningen.
Så 10-15 minuters magmassage och benböj för att tömma tarmen innan man börjar mata är det som gäller.

Sen är det läge att mata sakta. När man sondmatar ska man i normala fall hålla på i cirka 20 minuter.. Känns ju ändå överkomligt när man ska vara uppe på natten.
Men den här lille killen har ärvt momma och ska äta sakta. 😉
Så runt 40 minuter är lagom för att det ska gå bra.

Allt som allt får vi räkna med 1 timme för varje matning.. inte jättekul klockan 02.00 och 05.00 på natten precis. Dagtid spelar det ju mindre roll.. men på natten.. Då vill man ju bara få sova!

Klockan var 06.00 när jag matat klart.. sen hade jag väckarklockan ställd på 06.45. Jag la mig i sängen och tänkte att jag skulle sova dom där 45 minuterna. Tror ni att det gick bra? Nä.. det gick ju inte somna om då förstås.
Så det var bara att kliva upp och starta dagen på riktigt.
Jag skulle hem över dagen för att jobba på Cigarraffären på förmiddagen och hade ett möte inbokat klockan 14.00.

thumbnail_IMG_1955

Jag pussade Linda hejdå och styrde bilen mot Strömsund. Nu var det Lindas uppdrag att ta hand om Ture tills jag kom tillbaka. Det är ganska fullt upp att sköta om den här lille mannen. Matning, vägning, tvätt, blöjbyten, försöka amma, sitta hud mot hud.. och så går det bara runt. Sen ska Linda hinna pumpa för att få ut mjölk så det räcker, äta, duscha och hinna gå på toa mellan varven.
Det är ju inte konstigt att man förväntas vara två vuxna för att ta hand om ett barn när man bor på neo. 😉

Jag startade upp min vecka med att jobba på Cigarraffären, Linda med att leka ensamstående mamma och Erik med att jobba på förskolan.
Det kändes lite ovant att ställa sig där och jobba nu.. det har ju gått ett antal månader sen sist. Men så härligt att få prata med folk och göra något annat en stund. =)
Och här kommer lite reklam. 😉 Jag fixade andelsspel på V86, Lotto, Eurojackpot och Keno idag. Så kom in och köp en andel vetja! =D

thumbnail_IMG_1951

thumbnail_IMG_1952

När jag jobbat klart och haft mötet bar det åter igen av mot Östersund. Läge att hjälpa Linda så hon fick andas en stund. =) Som det har varit så är hon den som har varit mest instängd sen 28 januari då vi flyttade in på patienthotellet.. Hon har ju som inte kunnat åka hem under flera månader.. och nu är hon den som måste se till att Ture får mat. Alltså är det inte läge att hon lämnar Östersund speciellt mycket nu heller.
Men jag tror att jag får ordna nån ”playdate” åt henne. Hon har ju vänner och bekanta här i krokarna.. Hon själv verkar inte riktigt ta tag i det.  Hon skulle nog må bra av att komma ut och göra något annat än att sitta inne på sjukhuset. Så.. är det nån som är sugen på att ta en fika på stan eller en shoppingrunda med Linda kan ni ju höra av er. 😉

Nu har iallafall ännu en dag gått.. en dag närmare hemgång.. när den nu blir. Det är det värsta med tiden på neo, att inte ha ett slutdatum att sikta på. Man kan bara vänta ut tiden och låta dagarna gå.. och helt plötsligt kommer man i mål.

Ha det så gott!
Kramar Hampus
Polyfamiljen

Annons

2-kilosgränsen passerad! =)

Hurra, hurra, hurra!! =) Idag var en stor dag! Imorse skötte Erik morgonrutinerna för Ture. Vid vägningen visade vågen 2016 gram. Woho!! Nu har Ture passerat två kilo. =)

_MG_4942

Efter vägningen var det dags för Tures allra första bad. Hittills har vi tvättat honom med tvättlappar.. Så kallad ”kattvätt”.
Nu när han blivit så stor kille var det dags att fira det med ett bad.
Dessutom har han blivit av med sin varmvattensäng och klarar av att hålla värmen på egen hand. Nu känns det plötsligt som att det går lite framåt igen. =)

Skärmavbild 2019-06-16 kl. 17.53.41 (kopia)

_MG_4932

_MG_4935

Skärmavbild 2019-06-16 kl. 17.56.03 (kopia)

Birk var nyfiken på vad Erik gjorde med Ture. =)

Skärmavbild 2019-06-16 kl. 17.55.16 (kopia)

Som jag skrev i ett tidigare inlägg så firas 2-kilosgränsen på neo. Personalen kom med ett flaggspel som dom pysslat ihop. <3
Såna små detaljer kan göra så mycket för en familj som ligger inne på den här avdelningen. =)

_MG_4939

thumbnail_IMG_1944

Vi har hunnit äta lunch, lekt på lekterapin och ätit middag. Efter middagen började småttingarna bli rastlösa och lekte med sängen.. och bråkade om vem som skulle få styra med fjärrkontrollen. 😉
Vid 17.00 tog Erik med dom ut till bilen för att åka hem. Imorgon väntar måndag och en ny vecka. Så det måste ställas för det.

_MG_4947

Så tackar vi för den här helgen.
Kramar Hampus
Polyfamiljen

Annons

Hur går en graviditet till egentligen?

Idag kom vi över ett exemplar av LT så vi fick se hur reportaget om Ture såg ut. Blev lite förvånad av att vi tog upp framsidan och ett helt uppslag i tidningen. Det är ju inte direkt någon världsnyhet tänkte jag.
Jag tycker däremot att det var bra att det fick så mycket utrymme i tidningen. Det här med neonatalvård är för många en helt okänd värld tyvärr.
När jag tänker tillbaka på hur det var när Isabelle föddes så visste jag ingenting om det här. Jag hade en föreställning om hur det går till när man skaffar barn.

1. Bli gravid.
2. Vänta till veck 18 då rutinultraljudet äger rum.
3. Vänta till vecka 39+nånting
4. Få värkar och in till förlossningen.
5. Föd barnet. (det här kan ta ett dygn eller så).
6. Tillbringa två dygn på BB.
7. Gör PKU-provet och åk hem.
8. Njut av bebistiden.

Det fanns aldrig med i beräkningen att något kunde gå fel. På bvc pratades det bara om kontrollerna och att allt ser bra ut. På föräldragruppen minns jag inte riktigt vad det pratades om.. men vi hann ju bara gå första gången.
Isabelles mamma fick havandeskapsförgiftning och blev inlagd vecka 28.
Jaha.. och vad är nu detta? Det här finns inte med i programmet för hur en graviditet går till.
Vecka 30+2 förlöstes hon med kejsarsnitt och därefter väntade 7 veckor på neo. Neo?? Hade aldrig hört talas om den avdelningen eller vad dom jobbar med där!?

Erik och Linda hamnade på neo i Göteborg när Elliot och Alexander föddes. Vården där verkar skilja sig ganska mycket om man jämför med hur den här i Östersund. I Östersund bor man dygnet runt på avdelningen med sitt/sina barn.. det gjorde man inte i Göteborg. Där hälsade man på barnen på dagarna.

När Nils och Signe föddes hamnade vi på neo i fem veckor. Den här gången kändes det lugnare med det eftersom jag genomgått det förut.
Och nu ligger vi återigen på neo med Ture. Nu har vi rutin på det hela och vet ganska väl vad som händer, vad vi förväntas göra och vad personalen jobbar med.

Men jag hade verkligen önskat att någon hade berättat om neonatalen innan Isabelle föddes. Det är väl två sidor av det här förstås.. jag förstår att personalen på bvc inte vill skrämma upp blivande föräldrar med att saker inte alltid går bra. Samtidigt hade det varit så mycket värt att få veta att det finns en vårdavdelning som jobbar med att ta hand om barn som inte klarar sig på två dagar på BB.
Det kan ju vara många olika anledningar till att man hamnar på neo. En anledning är att barnet föds för tidigt.. Det kan också vara barn som har gulsot, är väldigt stora och inte orkar äta tillräckligt, barn som är tillväxthämmade och så vidare.

Därför känns det väldigt bra att det här ämnet lyfts och vetskapen om neo sprids.

Såhär kan en graviditet också se ut:

1. Försök bli gravid.
2. Få mens.
3. Försök bli gravid.
4. Få mens.
(Upprepa ovanstående ett antal gånger till)
5. Uppsök hjälp för att ens kunna bli gravid.
6. Jävlas med hormoner och annat skit..
7. Få mens.
(Upprepa ett par gånger)
8. Äntligen blev det ett plus på stickan!
9. Få missfall.
10. Upprepa punkt 4-8
11. Nu har ägget äntligen fastnat och fostret växer.
12. Få en blödning och åk in till sjukhuset.
13. Oroa dig över graviditeten varje dag.
14. Få en till blödning och åk till sjukhuset. (Här kan du bli sjukskriven)
15. Upptäck att det är något trassel med graviditeten och få ångest över det.
16. Flytta till patienthotellet i Östersund gravidvecka 14.
17. Gå på kontroller varje vecka.
18. Flytta till Umeå i vecka 22.
19. Gå på kontroller varje vecka och utöka med cystoskopi och magnetröntgen.
20. Få en mindre blödning och åk in till sjukhuset.
21. Ta det väldigt lugnt och hoppas på det bästa.
22. Få en kraftig blödning och åk in till sjukhuset med ambulans.
23. Ett akut kejsarsnitt utförs medan du är sövd.
24. Tillbringa några oroliga dygn på sjukhuset.
25. Flytta till sjukhuset i Östersund och tillbringa ett antal veckor/månader på neonatalen där.

Observera att några veckor på neo är sååååå mycket längre än några veckor utanför sjukhuset.
När man väl får komma hem ska man försöka få ordning på sitt liv igen. Familj, vänner och jobb har fått bli lidande under tiden och nu måste man försöka lappa ihop det samtidigt som man har en liten som behöver full uppmärksamhet dygnet runt.

_MG_4912

_MG_4911

Idag fick Ture besök av momma och moffa. <3
En ljusglimt i tillvaron här. =)
Jag satte momma i arbete direkt när dom kom. Så bra! Nu får du i uppdrag att sondmata Ture. 😉

_MG_4914

_MG_4916

Dom hade med sig både mat och fika. Verkligen ett stort tack för det! =) Så härligt att få äta något annat än Findus färdigrätter. 😉

_MG_4925

_MG_4928

Nä, nu ska jag ta och sätta mig med Ture och mysa. =)

Ha en fortsatt fin helg.
Kramar Hampus
Polyfamiljen

Annons

Den blomstertid nu kommer! =)

Idag var det skolavslutning för Elliot, Alexander, Moa och Isabelle i Ströms kyrka. Oscar hade skolavslutning här i Östersund, men ingen direkt ceremoni där föräldrar förväntades deltaga som jag fattade det.
Vi vill gärna gå på skolavslutningen i Strömsund.. men det var ju inte säkert att vi kunde det eftersom vi är fast med Ture här på sjukhuset.
Vi pratade med personalen om det här förra veckan och dom sa att såvida det är lugnt på avdelningen så kan vi få permission över dagen för att finnas där för resten av barnaskaran.
Igår kväll hörde vi oss för om hur läget är. Det är ganska många barn här nu, men om det inte händer något speciellt skulle vi kunna åka.

Så det var bara att hålla tummarna att det inte kom in några fler barn under natten.
Klockan 02.00 var jag uppe för att massera Tures mage och mata honom. Personalen sa att det är lugnt än så länge. 02.45 kom jag i säng igen.
05.00 var det dags för matning igen. Nu skulle det slutgiltiga beskedet komma.
Inga fler barn hade kommit in på avdelningen, så det var okej för oss att åka. =)
Då var det bara för Linda att masa sig upp också. 😉 Läge att duscha och fixa oss iordning.
Strax efter klockan sex imorse styrde vi mot Strömsund.

Vid 07.15 var vi en halvmil hemifrån. Då skickade Linda ett sms till Erik för att säga god morgon och kolla av läget. Är allt i sin ordning inför skolavslutningen?
Några minuter senare svängde vi in på gården och såg en förvånad och glad Erik i köksfönstret. =) Sen möttes vi av överraskade och glada barn när vi kom in.
Moa var inte hemma. Hon hade sovit hos en kompis vars mamma ställde upp med att fixa Moas hår och göra henne redo för skolavslutning. Alltså wow! =) Verkligen en fin sak att göra för oss i den situation vi befinner oss i. <3
Att fixa hår är varken min eller Eriks starka sida. 😉 Nu när Linda inte var hemma så behövde Moa hjälp med håret. Tuuusen tack! =)
Dessutom var det rätt kul att hon inte såg oss innan marschen till kyrkan. Hon hade ställt in sig på att vi inte skulle komma och sa att hon var okej med det. Men hon önskade nog att vi skulle vara där, även om hon inte sa det.
Det blev en rolig överraskning! =)

_MG_4783
Moffa försöker hålla Birk från vägen. =)

_MG_4793

Vi var med på avslutningen för Hedenvindsskolan. Där går Moa. Så härligt att få en dos av ”Den blomstertid nu kommer”. =) Så kan man få in lite sommarlovskänsla.

_MG_4794

_MG_4797

_MG_4801

När det var klart i kyrkan gick vi ner till hembygdsgården där eleverna samlades klassvis för att önska varandra glad sommar. Där bjöds det på glass och var en härlig sommarstämning.. trots att regnet hängde i luften.

_MG_4807

_MG_4810

_MG_4814

_MG_4815

_MG_4817

_MG_4828

_MG_4838

Vid 09.45 gick vi upp till kyrkan igen. Bredgårdsskolans avslutning var i full gång. Så Isabelle var i kyrkan nu.

_MG_4847

Bästa accessoaren på en vanlig skolavslutning – Paraply! 😉
Nu kan det ju vara mitt minne det är fel på.. men det känns som att det är mer regel än undantag att det regnar på skolavslutningen.
Man har förberett med somriga finkläder till barnen.. och på morgonen måste man leta något varmare i panik.

_MG_4848

Birk var iallfall glad för att det regnade. Han älskar vatten! Det spelar ingen roll vart, när eller hur vattnet uppenbarar sig. Det är ju vatten!! =D
Så han ställde sig i regnet och lekte tittut. 😉

_MG_4851

_MG_4852

_MG_4857
Isabelle på sin avslutning i kyrkan. =)

_MG_4888

_MG_4896

_MG_4901

När vi tagit emot Isabelle utanför kyrkan och fotograferat gick vi till Folkets hus på kakfrossa. Det är tradition att man värker i sig kakor till lunch den här dagen. Inte så hälsosamt.. och kanske inget man mår så himla bra av.. Men vad tusan. 😉

När kakfrossan var avklarad åkte vi hem för att packa med oss lite saker innan vi återvände till Östersund.
Vi kom tillbaka klockan 14.00, vilket var helt enligt vår plan för idag.
Stort tack till all personal här på neo för att vi fick smita iväg några timmar idag! Guld värt! <3

Resten av eftermiddagen har vi inte gjort så mycket annat än att sköta om Ture och ta det lugnt.
Nu tackar vi för idag och ser fram emot helgen.

Kramar Hampus
Polyfamiljen

annons