Polyfamljen består av Erik, Linda och Hampus. Tillsammans har vi 8 barn mellan 1 och 17 år. En rejäl spridning i ålder som gör att det inte alltid är så lätt att anpassa aktiviteter som passar alla, men vi försöker så gott det går. Vi driver tillsammans en fristående förskola, en webshop med barnkläder och inredning och cateringverksamhet. Vi har alltid något renoveringsprojekt som väntar på att slutföras och tar gärna en sväng med husvagnen eller en charterresa när tid finns. Här får ni följa med i vår vardag, vi har alltid något på gång! =)

Annons

Idag var vi med i programmet Ullared!

Idag var det dags för ultraljudsundersökning och konsultation med läkare på specialistmödravården i Östersund.
Det var ju inte direkt nån nöjestripp om man säger så. Allt med den här graviditeten känns så tungrott, gruvsamt och påfrestande för psyket.
Vad ska dom säga idag på undersökningen då?
Vi vet ju läget.. det ser inte bra ut.. det är risker för både det ena och det andra.
Hur mycket kan ha hänt sen i torsdags då vi var i Umeå?

Men men.. det är bara att ta det här dag för dag. Göra undersökningar och följa råden för bästa möjlighet att det ska gå vägen.
Läkaren kunde konstatera att det inte var några synbara förändringar av moderkakan och livmodern sen i torsdags. Hon såg även att barnet växer som det ska, vilket är ett mycket positivt besked. Det innebär att moderkakan fått fäste där den kan försörja barnet tillräckligt med näring.

Besöket tog inte så lång tid och vi fick en ny tid inbokad för nästa kontroll. Torsdag nästa vecka är det bara att infinna sig igen. Till dess ska vi fundera kring någon lösning för att Linda ska kunna bo nära sjukhuset. Det är alldeles för riskabelt att bo i Strömsund om det skulle uppstå ett akut läge med kraftig blödning.
Förslaget från läkarens sida är att Linda ska bo på patienthotellet i Östersund om några veckor. Sen ska hon bo där fram till graviditetsvecka 22 och sedan flytta till patienthotellet i Umeå.
Anledningen till att hon ska flytta till Umeå då är att där kan dom rädda barn som föds i den veckan, vilket dom inte har resurser till i Östersund.

Så.. nu måste vi planera för att få ihop livet utefter den här situationen.
Givetvis vill både Erik och jag vara där för att stötta Linda och finnas tillhands.. men det är ju inte det lättaste med allt annat vi har att styra upp. Förskolan, cigarraffären, kontorsarbete, huset, hund… och åtta barn! Barnen behöver ju sina föräldrar.. och ingen av oss vill ju vara borta från dom.
Och mitt i allt måste vi ju hålla ihop förhållandet också. Det här skulle ju bli året då vi skulle ta oss tid att vara tillsammans alla tre. Att unna oss att be om barnvaktning ibland för att vara vi tre tillsammans.. Det verkar inte som den delen kommer gå så bra de närmsta månaderna.
Huvudsaken nu är att vi är trygga med varandra och vet att vi finns där för varandra.
Vi får fundera på det här några dagar.. Hur löser vi det här på bästa sätt?

IMG_0792

IMG_0871

Nils favoritleksaker är traktorer. Alla traktorer är supercoola! Birk verkar ta efter det också. =)

IMG_0872

För övrigt så blev vi medvetna om att vi var med i programmet Ullared ikväll! Det plingade till i telefonen.. några vänner och bekanta skrev och skickade bilder om att dom satt och tittade.
Ooookej…! Jag visste inte ens att programserien började idag.. och än mindre att vi var med i första programmet.
Började svettas lite bara av tanken att det sändes nu..
Det är märkligt det där.. när man får förfrågan om att vara med på tv, i radio, en podd eller något annat så känns det så självklart att vi ställer upp. Det är ju inga problem!
Men när det väl ska sändas så undrar man hur man tänkte! 😉

Vi satte oss iallfall och kollade på programmet. Undrar hur puckade vi verkar egentligen? 😉

thumbnail_IMG_0791

Nu tackar vi för idag.
Kramar Hampus
Polyfamiljen

 

Annons

Ett superbra tips från mig!

Igår kom vi hem från Åre. Vi åkte hem lite tidigare än vi tänkt eftersom det blåste upp till storm vid lunchtid. Då var det inte så kul att vara i backen längre tyckte barnen.

Så vi packade ihop för att åka hem och pyssla på istället.
Jag slog in Moas presenter. Hon fyllde nämligen 11 år igår. Vi hade köpt saker åt henne, men inte slagit in det. Varför ska man göra det i god tid? 😉
När vi kom hem var hon inte hemma, som tur var. Hon var i Härnösand och spelade handboll. Första matcherna efter hon bröt lillfingret i början av vintern.

Hon kom hem vid 21.00. Så det fick bli ett lite snabbt firande av henne innan det var dags att sova.
Vi ska ta igen det en annan dag med tårta och allt vad som hör till. =)

thumbnail_IMG_0777

Idag var det åter till arbetet. Jag öppnade förskolan och jobbade där till 09.30.
Sen blev det en timme på gymmet för att rensa hjärnan innan det var dags att sätta sig på kontoret. Varvade resten av dagen med att vända papper och att tvätta.
Ganska bra kombination faktiskt. Kan varmt rekommendera den till andra.
Tvättmaskinen tar 1 timme och 13 minuter för varje tvätt. Sätter man igång den och hänger tvätten så har man sen ungefär en timme på sig att vända papper innan det är dags att resa på sig och fixa med tvätten igen.
Lagom långa arbetspass och lagom långa raster. (Ja, man kan se att hänga tvätt som rast;)
Om du planerar att göra om ett rum till hemmakontor, gör det i anslutning till tvättstugan!

Så hann jag med 4 tvättmaskiner och massa pappersarbete under eftermiddagen.

thumbnail_IMG_0779

Erik kom hem strax före 16.00. Då skyndade jag mig att packa ihop på kontoret och släcka lampan på skrivbordet. Av erfarenhet är det omöjligt att fortsätta när han kommer hem med barnen.
Ser Birk att jag sitter där så ska han komma och ”hjälpa till”.
Självklart är det bra att öva på att rita, häfta, tejpa, slå hål och så vidare.. Men helst inte på dom ”viktiga papperen” på kontoret. 😉

Middag och sen blev det lite julklappsutdelning.
Nils, Signe och Birk hade fått varsin försenad julklapp från Nils och Signes gudföräldrar. =)
Så blev det lite guldkant på den här måndagen!

thumbnail_IMG_0780

thumbnail_IMG_0784

Kvällen har sedan bestått av att plocka bort julen. Ett himla stök det här med jul.. Det är roligt att julpynta och göra mysigt.. men sen då..? Hur kul är det att plocka ner allt igen? Inte speciellt kul tycker jag..
Nu är det gjort iallfall.. och nu återstår bara att återställa huset till vad det var innan jul. Gardiner och sånt.. men det får vänta till imorgon. Om vi hinner då förstås..

Vi har lite annat inbokat imorgon. Vi ska till Östersund för kontroll av graviditeten.
Nu vet jag inte riktigt hur mycket som skulle kunna hända på dom här dagarna som gått sen vi var i Umeå.. men huvudanledningen till att vi ska dit är att lägga upp en plan för kommande månader.
Nu när vi varit hemma några dagar känns det ganska lugnt på något sätt. Men vi vet ju såklart att det här är allvarligt. Linda gör inte många knop.. sover så länge hon kan och vilar så mycket hon orkar.

Nu tackar vi för idag!
Kramar Hampus
Polyfamiljen

Annons

Nu var det lite lugnt en stund!

När vi vaknade idag hade stormen lagt sig. Det var helt okej väder med en minusgrad och näst intill vindstilla. Efter frukost skjutsade Erik bort Elliot och Alexander till backen så dom kunde åka slalom.

IMG_0851

Vi förberedde lunch och klädde Nils, Signe och Birk för att åka till Rödkullen.
Sen tillbringade Erik och jag dagen där med barnen medan Linda var kvar i husvagnen och tog det lugnt.
Till lunch serverades varma mackor.. som vi stekte i våffeljärnen på elden. Vi hade glömt mackjärnen i husvagnen.. men det gick ju lika bra det. =)

thumbnail_IMG_0770

Och här har vi en glad kille:

IMG_0856

Birk var supernöjd med att åka snowracer!

IMG_0853

Han är näsan alltid glad!!

IMG_0854

Eller.. haha..! Nej, det är han ju inte!
Han har däremot en väldigt stark vilja.. och när det inte går som han tänkt sig då j*vlar bryter humöret ut! 😉

IMG_0860

thumbnail_IMG_0772

IMG_0862

IMG_0863

Vi hade en väldigt härlig dag i backen idag. Barnen fick träffa Valle också.. som dom var en aning skeptiska till. Nils gav Valle en kram efter en stund. Signe däremot blåvägrade! Hon skulle minsann inte gå fram till nån stor läskig nalle!
Okej, du behöver inte det. Men han är snäll, jag lovar. =)

thumbnail_IMG_0776

Vid halv tre började barnen vara nöjda. Dom hade ju inte sovit middag heller, vilket dom brukar göra. Så vi packade in oss i bussen för att åka tillbaka till husvagnen.
Det tog tre sekunder så sov tre barn. =)
Erik lämnade av mig på affären så jag kunde handla några saker. Under tiden tog han en raggarrunda så att ungarna kunde fortsätta sova.
Vi hämtade upp Elliot och Alexander och åkte till godisaffären.. där fick dom gå in och köpa lördagsgodis medan vi väntade i bussen och småttingarna sov vidare.

Sedan bestod eftermiddagen och kvällen av matlagning, äta middag, diska, äta efterrätt och läggning av barn.
Dom små sover och Elliot och Alexander har gått till servicehuset. Det är visst bättre mottagning av internet där. 😉
Så nu är det lite lugnt i husvagnen en stund. =)

IMG_0865

IMG_0870

IMG_0873

IMG_0875

Nu tackar vi för en skön dag i Åre!

Ha det gott.
Kramar Hampus
Polyfamiljen

 

Annons

Idag ringde överläkaren.

Idag var jag åter och jobbade på förskolan under förmiddagen. Kändes ganska skönt att återgå till något normalt efter alla turer med sjukhus och undersökningar.
Ett specialuppdrag för min del idag. Det var julgransplundring inplanerad och då fick jag äran att spela piano till sångerna barnen sjöng när dom dansade ut julen. =)
Klassiker som ”Räven raskar över isen”, ”Nu är glada julen slut, slut, slut” och ”Små grodorna” var några av inslagen.
Sen blev det fiskedamm innan granen plundrades och julen packades ner för den här gången.

Under tiden ringde överläkaren i Östersund till Linda.
Dom pratade om den fortsatta planen för graviditeten. Nästa steg är att vi ska in till sjukhuset i Östersund på tisdag. Det lär bli ultaljudsundersökning och sen vidare planering därifrån.
Linda försöker ta det så lugnt som möjligt för att inte öka riskerna för blödning. Det kan nog bli ganska långa dagar för henne framöver.

Jag åkte hem strax innan lunch för att försöka styra upp lite hemma.
Tvättade, tog ner tvätt, städade av köket.
Vi stod lite i valet och kvalet om vi skulle åka till Åre eller inte den här helgen. För Lindas del spelar det ingen större roll om hon vilar hemma eller i husvagnen. Men Oscar är förkyld så han ville inte åka.. Moa ska på kalas imorgon och handbollsmatch på söndag.. Isabelle är hos sin mamma..
Och vädret är inte det bästa idag.. Storm och snorhalt..
Men vi valde ändå att åka till Åre. Det ser ut som att vinden ska avta till imorgon.. Moa sover hos sin mormor och Oscar klarar sig ju själv hemma.
Så det blev en reducerad skara i husvagnen den här gången. Endast fem barn och tre vuxna.. Nästan ingenting ju. 😉

Kan vara skönt med miljöombyte för oss alla.. en annan miljö än sjukhusmiljö då alltså. 😉

Nu önskar vi alla en trevlig helg.
Kramar Hampus
Polyfamiljen

Annons

Resultat av dagens undersökningar.

Nu är vi på hemmaplan igen! Vi fick alltså lov att åka hem efter dagens undersökningar och konsultation med överläkare med flera.

Men hur länge blir vi hemma då? Ja ni.. det vet man inte riktigt. Just nu vet vi ingenting om någonting känns det som.
Dagens undersökningar var magnetröntgen och cystoskopi.
Magnetröntgen bekräftade det som visats vid ultraljud. Att moderkakan växer i snittärret och att livmoderväggen är väldigt tunn just där. Moderkakan tränger in ganska mycket i livmoderväggen och försöker tränga igenom och växa på utsidan av livmodern.
Det man då befarar är att moderkakan ska angripa närliggande organ.. och närmast ligger urinblåsan.
Därför gjordes en cystoskopi för att se om man kunde se något problem där.
Cystoskopin visade ingen påverkan på urinblåsan. Den såg hel och fin ut och ingen moderkaka som angripit. Så det var ju väldigt positivt iallfall.

Vi vill ju verkligen inte avbryta den här graviditeten. Vi har kämpat för den och ser fram emot en ny liten familjemedlem. Skulle vi avbryta nu är det högst sannolikt att det inte blir några fler barn. Risken att dom måste ta bort livmodern är ganska stor oavsett om vi låter graviditeten fortlöpa eller om vi avbryter nu. Skulle det ändå gå rädda livmodern är det inte någon bra idé att försöka bli gravid igen. Livmodern är mer skadad efter det här än den var innan. Risken att en ny graviditet skulle innebära samma komplikationer som nu är ganska stor.
Så det är den här graviditeten eller ingen som gäller.

Nu innebär ju det en del risker att fortsätta med den här graviditeten. Blödning, åverkan på urinblåsa, urinrör och tarmar. Än så länge ser det lugnt ut.. men allt eftersom bebis och moderkaka växer så ökar riskerna att något händer.
Men vi har börjat arbeta fram en plan tillsammans med vårdteamet i Umeå. Noggranna och täta kontroller av olika slag. Om allt går bra blir Linda förmodligen inlagd i Umeå om ett antal veckor.. men vi vet inte riktigt när.
Bebisen kommer förlösas med kejsarsnitt ganska tidigt för att undvika större påfrestning på Linda. Kan tänkas bli någon gång i graviditetsvecka 28-30. Men lite svårt att sia om i dagsläget tyckte läkarna i Umeå. Allt beror ju på hur graviditeten fortlöper.
Överläkaren i Umeå och överläkaren i Östersund ska prata ihop sig om en plan för det hela och ringer under morgondagen för att tala om nästa steg.
Just nu får vi ta det dag för dag och hoppas på att det går bra.
Linda är ordinerad att hålla sig väldigt lugn! Inga onödiga ansträngningar som skapar tryck mot livmodern.

Vi är otroligt glada och tacksamma för alla läsare som bryr sig om oss! Det värmer verkligen att vår situation berör så många. <3

Ha det så gott!
Kramar Hampus
Polyfamiljen