2015-05-11

Jag lyckades!
Bestämde mig i lördags för att söndagen skulle bli en fastedag, hade börjat tänka på det tidigare i veckan, men det krävs mental förberedelse för att verkligen orka ta sig genom dagen.
Sagt och gjort! Åt en liten lunch vid 12 (ca 1 dl smoothie på fil, blåbär och liiite banan + en finn crisp med skivad banan). Runt 15 tiden var jag hungrig igen, då tog jag en pyttebit av mitt hembakade fröknäcke och en skiva tunn kalkon.
Till middag gjorde jag ugnsbakad lax (marinerad med ingerfära, chili, oystersås och sweet chili-sås). Till det åt jag några sparrisar och lite sallad. Minya och Kecke åt även ris, men det hoppade jag över.
Var riktigt hungrig vid 22-tiden, och var så nära på att äta nåt… till slut tog förnuftet över och jag drack vatten istället.
Drack även kaffe och te under dagen/kvällen.
Summa summarum så kändes kroppen underbar imorse. Var inte direkt hungrig, men åt havregrynsgröt för att inte få ett bakslag med huvudvärk mm.

Var helt inställd på att äta endast två mål under dagen, nu vet jag inte om man kan säga att en minibit fröknäcke är ett ”mål”, men jag hade inte planerat att äta det… dock kände jag att om jag ska orka så var det nödvändigt med den extra energin. Man kan dessutom välja att äta två eller tre mål, så länge man inte överstiger sina dagsranson.
Sen är det faktiskt så att skulle man överstiga ransonen så går inte världen under för det, fastan är inte förgäves!
Jag åt 490 kcal igår, så jag hade ”råd” med mellanmålet, men även om man kommer upp i 600 kcal/dag så är det ändå en bra fastedag.

Idag är det seminarium i skolan, lämpligt nog handlar det om nutrition 🙂
Jag är på plats redan, tänkte hinna plugga lite innan men nu hamnade jag här istället och skriver till dig 🙂
Har med mig kaffe, 2 hårdbröd med kalkon och ett äpple… inte mycket, men får äta när jag kommer hem.
Efter seminariet tänkte jag ta en promenad i stadsskogen. Vilken pärla den är alltså!!
Gick där förra veckan, har helt glömt bort hur vackert det är! Sist jag var där var när Melwin var ett halvår… Jag får passa på nu när jag ändå är i skolan, skogen ligger ju bara på andra sidan gatan.

Här kan ni få receptet på mitt fröknäcke (1 plåt):

1 dl solrosfrön
0,5 dl pumpafrön
0,5 dl krossade linfrön (jag hade kanske i 0,75 dl när jag tänker efter)
0,5 dl chiafrön
2 dl kokande vatten
1-2 msk olja

Sätt ugnen på 150 grader.
Blanda fröna.
Häll över kokande vatten och olja, blanda ihop.
Låt stå ca 10 min så det får svälla och bli en kletig ”deg”
Häll upp smeten på bakplåtspapper, lägg ett till bakplåtspapper ovanpå och kavla ut smeten så den blir platt och tunn.
Ta bort det övre pappret.
Krydda med valfri krydda (jag strör över flingsalt)
In i ugnen, ca 40-45 minuter. Stäng av ugnen när brödet ser gyllenbrunt och torrt ut, sen kan du låta plåten stå kvar ca 10 minuter på eftervärme.
Ta ut och njut!

Tips:
Ett tips är att ta ut plåten efter halva tiden och skära upp det  bitar, så slipper man bryta sönder det när det är klart… det blir lätt ojämna bitar och smular en del annars. Jag gjorde inte detta, mig stör det inte om det är ojämnt 🙂
Givetvis kan man lägga till eller byta ut frön mot det man vill ha. Finns också en uppsjö recept på nätet, både med och utan mjöl.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *