Inredningstips för småbarnsföräldrar

grt-oxford-home-131-1549304057

Helt plötsligt så händer det. Hemmet får tillökning i form av en bebis, som växer snabbt och kanske blir det två eller rent av tre barn. De flesta nyblivna småbarnsföräldrar är överens om att synen på hemmet förändras när barnen kommer in i bilden – allt blir plötsligt en ”dödsfälla” och farorna finns överallt. Har ni sett er lilla krabat ramla farligt nära soffbordet eller klättra upp i bokhyllan som Mowgli? Välkommen till klubben!

Här ger vi några praktiska inredningstips för småbarnsföräldrar, som hjälper er skapa en extra trygghet i takt med att barnen blir äldre. Allt för att föräldrarna ska kunna koppla av med sina favorithobbys, som att spela blackjack online, baka bullar eller shoppa på nätet utan att ständigt oroa sig för barnens trygghet i hemmet.

Riddarna runt runda bordet

Runda bord har en praktisk fördel – de saknar hörn. Och bordshörn är, som ni vet, inte barnens bästa vän. Även om ni kanske inte känner för att byta ut hemmets alla bord till runda varianter, så överväg i alla fall ett runt soffbord. Till resten av borden finns det praktiska plastskydd att köpa som gör hörnen lite mindre vassa. En extra fördel är att runda bord ger en snygg kontrast till hemmets fyrkantiga rum och skapar en mer levande hemmiljö.

Tänk på förvaringen

Smart förvaring är avgörande när man har småbarn. Att låta sladdar, småprylar, kameror och annat ligga framme är sällan en god idé. Dessutom så krävs det ofta snabb tillgång till filtar och andra tillbehör för de små. Här kommer smart förvaring in i bilden! Kolla in soffor, sittbänkar och andra möbler som även fungerar som förvaringsutrymme. Ni kommer förvånas över hur mycket plats ni får över genom att förvara saker dolt i möblerna.

Småbarnssäkra hyllorna

Det är mycket viktigt att barnsäkra hemmet. Barn är nyfikna och gillar att klättra där det går att klättra, och bokhyllor är inget undantag. Se till att fästa dem ordentligt med godkända väggfästen så att de inte kan välta. Detta gäller även byråer som aldrig ska kunna tippa över om någon av de översta lådorna dras ut. Inred hyllorna med rejäla lådor för lösa saker      och     småprylar i stället för att ha dem liggande öppet.

Stora mattor

Så här är det: Små mattor kanske är snygga, men de tenderar att vara farligt halkiga för barn och opraktiska vid dammsugning. Satsa istället på stora mattor som täcker upp stora delar av golvytan. Det finns inget härligare än att sitta och leka med barnen på en stor och mjuk matta, som dessutom är enkel att göra ren vid behov (och tro mig, behovet kommer komma). Här kan jag även tipsa om soffor och andra tygmöbler – välj tyg som är motståndskraftigt, enkelt att rengöra och som inte visar fläckar för mycket.

Ursäkta röran – vi är småbarnsföräldrar

Rörig inredning är småbarnsförälderns fiende. Inred istället redan från början för att minska röran – ett fåtal möbler av hög kvalitet och minimalt med prylar, dekoration och småmöbler. Sådant riskerar bara att gå sönder när man har småbarn som springer runt, samt att de gör det opraktiskt att städa.