En till Allt för föräldrar webbplats

3 sätt att få ett friskare hem

Nu under coronatider, där många håller sig hemma i allt större utsträckning, är det extra viktigt att ens hem känns hemtrevligt och fräscht.

Jag själv bor i villa & har under sensommaren gått igenom samtliga av dessa punkter för att försäkra mig om att min och familj har de allra bästa förutsättningarna för att må bra och känna hemtrivsel.

 1. Ha mycket växter hemma

Ett hem utan växter är inget hem! Visste du att vissa växter rensar ditt hem från gifter? Det finns också många undersökningar som visar på hur växter gör känner mer lugn & kan koncentrera sig bättre.

2. Se över din ventilation

Väldigt många villor i Sverige har dålig ventilation. Vi flyttade in i vårt hus runt 2018 och hade då problem med radon, vilket resulterade i att vi installerade ett fullfjädrat ventilationssystem som vädrar ur all dålig luft. Sedan dess har jag märkt en väldigt stor skillnad: Vi är mindre sjuka, sover bättre och jag får mycket mer sällan huvudvärk!

3. Städa oftare

Väldigt många, inklusive jag själv, städar lite för sällan. Det är lätt hänt att man bara fokuserar på det man faktiskt ser, som exempelvis köksytor, vardagsrumsbord med mera. Men det är viktigt att dammsuga ofta, helst 1 gång per vecka, för att säkerställa att inte damm och kvalster sprids i huset.

Detta var mina 3 bästa tips för att hålla ditt hem fräscht & friskt. Har du några bra tips på hur du håller ditt hem fint under coronatider?

Hur Man Slutar Vakna Upp Stressad

Prova dessa enkla tips om du känner dig orolig redan innan din första kopp kaffe.

Jag skulle önska att jag kunde hoppa upp på morgonen av ren iver. Men just nu, i tider då coronaviruset härjar fritt, är mitt fokus att vakna upp och inte känna mig alltför stressad, orolig eller rädd.

Jag har gjort några små förändringar som hjälper mig att känna mig mer lugn när jag börjar mina dagar, även när jag inte har någon aning om vad som väntar framöver. 

Mitt system är inte perfekt, men den senaste tiden har jag vaknat lugn och ibland till och med hoppfull. Här är tre tekniker som fungerar för mig och som kan fungera även för dig.

  • Börja en enkel kvällsritual – För att komma ner i varv.
  • Få en dos av mänsklig kontakt –  Att veta att du är älskad innan du lägger dig kan hjälpa dig att känna dig mindre ensam på morgonen.
  • Tänk på något du ser fram emot att göra när du vaknar – Innan du går och lägger dig, tänk på något du inte kan vänta att få göra på morgonen. Vad det än må vara, att hålla det i åtanke kommer att ge dig mer energi när du vaknar.

Sluta stressa

3 appar som gör din mobiltelefon till en produktivitetsmaskin

Oavsett om vi vill erkänna det eller ej, så är de flesta av oss idag fastlimmade till våra mobiltelefoner.

Enligt en ny studie som utfördes av BankMyCell, så kollar 87 % av smarttelefonanvändarna sin telefon inom en timme efter att de vaknat upp på morgon, och hela 69 %  kollar sin telefon inom 5 minuter efter att de vaknat upp. Vuxna lägger i genomsnitt 3 timmar och ungdomar 4 timmar per dag på sina mobiler.

Det finns mycket oändligt innehåll på Internet där du kan läsa om varför du ska använda din mobiltelefon mindre eftersom den dödar din produktivitet. Men mobiltelefoner behöver inte vara produktivitetsdödare. De kan också vara ett verktyg för att öka produktiviteten och hjälpa till att ge ett positivt värde i ditt liv.

Här är tre appar jag älskar:

  • Google Kalender – Hjälper mig att hålla stenkoll på kalendern på tvärs över alla mina enheter.
  • Audible – Om du är som mig så har du ofta inte tid att sitta ned att läsa en bok. Med Audible behöver du inte läsa en bok på det traditionella sättet. Du kan plöja igenom en bok genom att lyssna på ljudboken när du pendlar till jobbet, kör i en bil, tränar på gymmet eller gör sysslor i huset.
  • Strava – förvandlar din iPhone/ Android enhet till en sofistikerad löp- och cykeldator. En funktion som jag gillar är förmågan att gå med i klubbar och utmaningar inom Strava communityn.

Smarta Appar

Starta En Ny Vana

Du är förmodligen redan bra på att skapa rutiner. Hur många dagar i rad har du kontrollerat Instagram? När är sista gången du inte hade kaffe på morgonen? Du har förmågan att skapa en rutin – varför inte använda den här färdigheten till något mer meningsfullt?
Jag har ett knep. Processen är lättare ju “mindre” vana du strävar efter att skapa. Det kan kännas omöjligt att upprätthålla ett krävande eller strikt nytt beteende under några veckor, mycket mindre under några månader. Men när du skapar en mindre vana som är lättare att slutföra blir det lättare att ta sig igenom det på ett framgångsrikt sätt.
Välj ett absurt litet mål
Skicka ett e-postmeddelande till ditt nätverk. Rita två snabba klotter under din lunchpaus. Gör tre knäböj. Helst bör uppgiften ta mindre än 15 minuter. För medan vi alla är upptagna kan det inte vara omöjligt att hitta en fri kvart någonstans på din dag.
Prova det!
Vanor

Kan en vänskap hålla under en hel livstid?

Många vänskaper uppstår vid speciella stadier i våra liv, och tar ofta slut när det sker en förändring.

Under högstadiet och gymnasiet kändes det som att varje vänskap skulle vara för evigt. Varken avstånd eller tid skulle någonsin kunna separera mig från mina vänner. Vänskap var så uppenbart, och när någon varnade mig tänkte jag bara för mig själv att det är tydligt att de inte känner mina vänner.

När du går i skolan är det ganska enkelt att skapa och behålla vänskaper. Ni är i ständig kontakt med varandra, och ni har alla samma gemensamma upplevelser – ni går på samma skola, gör liknande skoluppgifter, går på samma sportevenemang och event. Du behöver inte tänka på att upprätthålla vänskapen eftersom alla dina vänner finns där.

Men i samma ögonblick du examineras kommer livet förändras. Nu behöver du plötsligt göra en ansträngning för att upprätthålla relationer. 

 Här är mina bästa tips genom åren: 

  • Ansträng dig för att få vänskapen att hålla
  • Se till att prioritera vännerna
  • Förvänta dig att dina vänner kommer förändras med tiden
  • Visa förståelse och var förlåtande

 Dina vänskaper kommer emellanåt att ta emot en del smällar, och det är då dessa tips är värda att komma ihåg. De är enkla, men de är avgörande för att upprätthålla en vänskap genom livets upp- och nedgångar.

Vänskap