Gör en uppdatering för månadens sötsak. Detta är väl ett reseminne om något 🙂 med tanke på att vi hamnade just i Västerbotten.
Ingen söt sak…men ett minne helt klart.
Ett super gott och super enkelt tunnbröd att göra i stekpannan på spisen.
Tänk vad länge sedan det var jag gjorde dem, och nu lovade jag Julija att vi skulle baka dem,
utan att egentligen tänka på att receptet heter ”Tunnbröd från västerbotten” 😉
Precis där vi nu bor…Vad livet kan te sig märkligt.
Här kommer receptet:
7½ dl Mjölk
100 g margarin
50 g jäst
1 msk socker
1 tsk salt
2 tsk bakpulver
ca: 16 dl rågsiktsmjöl
Vetemjöl till utbakning
Värm Mjölken till 37 grader och tillsätt margarinet i klickar.
Smula sönder jästen och rör ut den med en del av degväskan.
Tillsätt resten av degvätskan, socker, salt, bakpulver och rågsikt.
Arbeta degen väl och låt den jäsa övertäckt i 30 minuter.
Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den smidig.
Dela den i 2 delar och forma till längder, skär där efter varje längd i 12 bitar.
Kavla ut varje del till en rund kaka, måttet på kakan beror på hur stor stekpanna du har.
Nagga kakorna och grädda dem direkt i en het,torr stekpanna i ca: 2 minuter på varje sida.
Låt bröden svalna på galler under bakduk lägg dem ovanpåvarandra så bevarar de sin mjukhet.
Förvara sedan i plastpåse eller frys in.
låter riktigt gott med hembakat!
Jag fick genast en kommentar på inlägget som antydde att jag var en dålig morsa. Någon som enligt ip sitter upp i skogarna mellan Härjedalen och Hudiksvall och gnyr. Alltid finns det någon som tycker man är kass 😛
Ha en fin dag!
Åh så gott det låter!
Åhhh vad gott! Är det något jag saknar med Norrland så är det nybakat tunnbröd. =)
[…] Västerbottenstunnbröd från Stolt mamma till sju […]