VISA ARKIV & KATEGORIER   |   SÖK

Burgundisk Gryta (Boeuf Bourguignon)

Det var evigheter sedan vi hade detta..
och grytor går i stort sett alltid hem hos barnen 🙂 vilket ju är en fördel.
Tar sin lilla stund men det är den värd…Så det blir till att inhandla ingredienser och göra en till nästa helg för att fira in sportlovet.
Är det lika kallt som idag så kan det vara super gott att äta en värmande gryta 🙂

Jag brukar göra efter ett recept som jag har i en mycket härlig recept bok ”100 grytor och gratänger”

Burgundisk Gryta (Boeuf Bourguignon) 10 portioner.

1½ Kg benfritt nötkött av märgpipa,
eller 1kg  högrev i ca: 4 x 4 cm stora bitar.
2-3 msk smör.
1½ tsk salt.
½ tsk grovmald svartpeppar.
4 msk vetemjöl.
1 flaska rödvin, 75 cl.
2 dl köttbuljong.
1 kvist färsltimjan eller 1-2 tsk torkad.
2 lagerblad.
2 vitlöksklyftor i skivor.
ca: 15 st små steklökar (eller syltlök).
200 g små färska champinjoner.
1 msk smör .
hackad persilja.
Bryn köttet i omgångar i smör
Lägg över köttet i en gryta, salta och peppra.
Strö över mjöl och rör om.

Häll på rödvin och buljong.
Lägg i timjan, lagerblad, vitlök och smaksätt med tomatpuré.
Koka grytan under lock på svag värme ca 1 1/4 timme.

Tillsätt Morotskivor.
Bryn skalade lökar och små champinjoner och lägg mer i grytan.
Låt den koka ytterligare 20 – 30 minuter tills köttet är mört.

Smaka av såsen.
strö över hackad persilja när grytan ska serveras.
Servera med Potatis eller ris.

Blir bara godare om den får stå och upp till 2 dagar är inga problem.
Är perfekt att frysa in om det blir över.

Låt väl smaka ♥
Kramen


Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

För att få de senaste uppdateringarna