Mycket eller lite julklappar?

Jag är som ni kanske vet lite emot att ge 100 paket på julafton eller när barnen fyller år, utan ger hellre lite då och då, när det behövs, när nåt har försvunnit eller nåt har växts ur eller så. Bortskämda, oförskämda ungar är det sista jag vill ha. Det blir heller inget tjat på det sättet, vilket jag tycker är fruktansvärt skönt och dessutom uppskattas varje enskild grej mycket mer. Vid födelsedagar ger vi ungefär två paket på sängen på morgonen och barnen blir överlyckliga. Om man inte vant dom vid annat förväntar dom sig inte annat heller. Varför har det egentligen skapats en sån presenthajp kring högtider? Tycker du det är för- eller nackdelar med många/få presenter? 

 

2 reaktioner på ”Mycket eller lite julklappar?

  1. För mig som förälder är det viktigt att inte skämma bort min dotter allt för mycket. Jag vill att hon ska lära sig uppskatta de lilla, och inte att hon ska kräva en massa bara för att hjälpa till eller för att de är en viss högtid.

    Men samtidigt tycker jag det där är svårt. Hur vet man om barnen är bortskämda eller inte? Jag tänker att min dotter inte är bortskämd, då hon vet att man inte alltid kan få allt man vill ha och pekar på och hon är medveten om att jag som studerar med CSN exempelvis har krav på mig – och att om de inte följs/uppfylls riskerar jag att bli utan pengar. Kortfattat hon är medveten om att man måste arbeta för att få pengar, och att man inte får något gratis. Hon har ett stort hjärta och älskar att hjälpa andra som har det sämre, och skulle många gånger säga nej till en present och hellre ge till någon som inget har.

    Men samtidigt har jag vänner som har det bra mycket sämre än jag ekonomiskt. Vänner som kanske inte alls kan ge sina barn något vid jul, eller kanske bara något litet, medan jag själv trots att jag inte har världens största plånbok kanske kan ge lite mer. För dessa vänner är min dotter bortskämd som får följa med på resor, bloggevents och få dyrare/fler julklappar och presenter än deras barn.

    Så kortfattat hur vet man egentligen om ens barn är bortskämt eller inte? För ordet bortskämd kan ju betyda så otroligt olika för oss alla, och beror ju helt och hållet på hur ens privata ekonomi och livssituation ser ut.

    För att avsluta vill jag skriva att när det kommer till julklappar och dotterns födelsedag, så är det faktiskt enda gången jag aktivt köper något. Visst det blir givetvis små grejer under året som går som en film eller en tidning kanske, men inte direkt några leksaker så som det blir vid födelsedagar och jul då jag faktiskt lägger ner tid och för en gång skull går till leksaksaffären (en butik jag annars typ inte besöker alls under årets gång). Så på grund utav de blir det ofta en hel del julklappar, även om jag själv inte alltid köper så många, och är extremt noga med vilka jag köper och att de verkligen blir de där lilla extra som jag vet att hon önskar eller behöver. Så för min del kan jag varken säga bu eller bä när det kommer till många eller få julklappar, utan de beror helt och hållet på hur året har sett ut och hur ofta barnen får nya leksaker etc. i vardagen.

    Kram Sanna

  2. Egentligen tycker jag lite. Men eftersom vi firar ”julafton” tre gånger blir det (tyvärr) alldeles för mkt julklappar eftersom det är fr oss, farmor, kusin, mormor, gammel mormor, morfar och gammel farmor! Alla vill köpa…. Så det blir tyvärr får många!

    Hoppas på mindre klappar när det blir två barn!

    Fin bild på barnen! Kram

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *