tips som underlättar tandborstningen!

När Elias hade fått sin första lilla lilla gadd och man skulle borsta den, så var det ju njemas problemas! Han tyckte ju att det var skönt att gnugga få en tandborste som gnuggade bort kliet i tandköttet lite! Men sen när han kom till nån slags ålder då han bara ville göra roliga saker, vilket inte inkluderade äta, klä på sig, duscha, borsta tänderna eller någonting annat än att leka och göra det han kände för- DÅ – då blev det inte en lätt match! Jag kan väl säga som så att man jublar om man lyckas få borsta ett drag på ena käkens tänder! Så det är endast olika knep som går hem. Ena dagen funkar nåt och andra dagen funkar nåt annat och tredje dagen får dagispersonalen stå ut med dålig andedräkt. A och O är iaf att ha en god, barntandkräm – annars är det HELT kört!
Så har ni som jag, också svårt att få dom där små gaddarna rena, kommer här några tips;

Borsta på varandra
Det här är knepen som funkar hos oss just nu. Det går helt enkelt ut på att Elias ”borstar” (läs vevar runt med tandborsten i hela min käft) mina tänder och jag skyndar mig allt vad jag har för att försöka hinna nudda varenda liten tand innan det blir för tråkigt.

Rolig tandborste
Nöj dig inte med den tråkiga gula eller vita gratis-tandborsten man får från Folktandvården! Investera en tjuga i en rolig bamsetandborste på Apoteket (eller en med färgat vatten i från Stockhome) så kanske det blir en rolig leksak att borsta med!?

Eltandborste

Nu för tiden finns det ju eltandborstar som man kan använda på barn, helt utan att emaljen förstörs. Kan kanske vara en rolig grej för en 1,5-2 åring att testa?

Dubbla tandborstar
Testa att ge barnet en tandborste (en rolig en!) som han kan leka med och så har du en tandborste som du borstar med!

Timglas
För lite större barn kan ett timglas göra tandborstningen till en rolig lek. Barnet ska då borsta så mycket som det bara kan innan sanden rinner ur timglaset!
 
Sjung en tandborstningssång
Sjung en sång eller säg en ramsa om tandborstningen varje gång ni borstar tänderna. Tips på olika sånger/ramsor kommer på bloggen i veckan!

När Elias var liten var det roligt att borsta tänderna!

När Elias var liten var det roligt att borsta tänderna!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *