Flygresan – att tänka på

Nu har Easy babies blivit Familjetipsbloggen, läs mer där! 
Att flyga med ett barn är inte en enkel match!! Innan jag själv fick barn har jag alltid suttit och ojjat mig över skrikande barn på mina flygresor men nu förstår jag PRECIS!!

Barnen vill INTE sitta fastspända, vill INTE sitta på stolen, VILL springa i gången, vill INTE sova, har ONT i öronen och SPYR!! Härligt va?! 🙂

Men det finns massor med grejer man kan tänka på, göra och ha med sig för att underlätta flygresan så starten på semestern inte blir det starkaste minnet från första resan 🙂

Här kommer några tips;

 Babycrib

Ett hett tips – se till att förboka en så kallad Babycrib till flyget! Det är en liten säng som fästs på väggen framför (man måste boka speciella säten med extra benutrymme och ingen stolsrad framför).

Det är dock en maxvikt på 10 kg så om barnet är större än så får den sova i ditt knä eller på golvet (med kuddar och filtar) under stolen framför, som Elias gjorde på långresan till Malaysia i 11 timmar 🙂

Pass

Passet är inte att förglömma!! Man kan lätt få för sig att en liten bebis på några månader inte behöver ha nåt pass, men så är det inte. Så glöm inte att ansöka om ett pass i god tid innan resan!

Väskfodral

Antingen så har man med sig sin vanliga barnvagn, som säkerligen inte alls hade ett lågt inköpspris, eller så har man köpt in en resevagn till resan! Det sista man vill är att vagnen ska slängas, kastas och mosas under flygresan (vilket man vet att den i vilket fall kommer göra) och för att skydda vagnen så den inte blir helt förstörd kan det vara bra att köpa ett väskfodral! Det finns massor med olika väskfodral, både billiga, dyra och universala som passar de flesta vagnar!

Alternativet är att man plastar in vagnen eller lånar/köper en lite tjockare påse på flygplatsen!

Namnband

Om du känner att du inte riktigt har koll på din vilding är ett tips att nita fast ett namnband på barnet! Jag vet att jag kommer göra det på Elias på nästa resa iaf 🙂

Bärsele

En bärsele är inte bara bra att ha med sig till själva resmålet utan även om man, som vi, blir strandade på en flygplats med en 9 månaders.. i 8 timmar!! Vi fick inte checka ut vår vagn i väntan på nästa plan som skulle gå om 8 timmar så då var det jäkligt skönt att man hade med sig bärselen i handbagaget kan jag säga! Hade inte haft nån större lust att låta Elias krypa runt på flygplatsgolvet och inte heller bära omkring på honom i famnen.

Engångsunderlägg

Man vet aldrig vart man kan tänkas behöva byta en blöja nästa gång. Det kan vara på en toalett på flygplatsen, i flygplanet eller på någon restaurang utan skötbord. Att då vara utrustat med engångsunderlägg är guld värt!!

Hundbajspåsar

Att ha med en rulle hundbajspåsar är inte att underskatta! Istället för att kasta den nerbajsade blöjan och låta hela flyget förstöra sitt luktsinne, kan det vara både snällt, trevligt och fräscht att knyta in bajsblöjan i en hundbajspåse! 10 spänn är det väl allt värt?!!

Resekit för blöjor/kläder/mat

Hur många gånger har man inte fått höra frågan ”hur kan du hitta nånting överhuvud taget i den här väskan??” Jag får i alla fall höra det varenda gång Elias pappa ska hitta något i skötväskan 🙂

För den lite mer organiserade människan kan ett Daypack från företaget In the pocket baby vara nåt att för sortering av alla grejer i skötväskan! Ett Daypack består av tre kit – en för kläderna, en för maten och en för blöjbyten (inkl. skötbädd).

Nässpray/napp

Det sägs att det är bra att ge barnet nässpray 30 min innan start och landning för att lätta på trycket så barnet inte får så ont i öronen, och faktiskt så har Elias inte (peppar, peppar) skrikit eller haft ont i öronen på någon av våra resor!

Man kan också tryckutjämna genom att låta barnet suga på en nappflaska eller napp vid start och landning!

Tetra välling

Vem orkar hålla på att värma vatten och försöka blanda vällingpulver som snöar ut över grannen på sätet bredvid!? Packa därför med några färdigblandade tetra pack med välling att ha till flygresan!

Snacks

Russin, gojjibär, majskrokar, smörgåsrån, riskakor, vindruvor – ALLT är tillåtet under en flygresa 🙂

 Våtservetter för händer och mun

Föreställ dig intryckt på flygstolen längst in mot fönstret och att du har ett barn som tar upp hela ditt knä och det finns knappt plats för dina långa ben att ta vägen någonstans.. Mitt i det ska du få tag i papper som du dessutom måste blöta för att kunna torka barnets mun och händer efter intagen måltid. Mmmm.. det låter jobbigt va!?! Det är till sådana stunder man har sett till att packa ner ett paket våtservetter för mun och händer!

Jag gillar generellt Liberos våtservetter bäst för dels så har dom ett lock på förpackningen så våtservetterna inte torkar och dels så får man inte med sig 10 st våtservetter när man försöker ta ut en!

Leksaker från taxfree katalogen

Till dom större barnen är det kul att ha förbeställt någon leksak, spel eller ritblock från barnsidorna i taxfree katalogen! En ny leksak är alltid populärt 🙂

Leksakspåse

För att lyckas underhålla barnet och inte ha ett klättrandes/springandes/skrikandes barn under en 4,6,10 eller 16 timmars flygresa är alla medel tillåtna 🙂

Jag brukar packa en separat ”lekpåse” till Elias med massor av olika små leksaker i (bilar, små böcker, fingerfigurer, ”hemmagjorda” leksaker, maracas, djurfigurer, LEGO, leksakstelefon, m.m.) som han får ta upp en och en ur! Det kan också vara smart att ha köpt med någon ny leksak som han aldrig har sett förut – perfekt att fiska upp när det blir extra gnälligt! Det är absolut bättre att packa med för mycket än för lite, för barnet lessnar fortare än vad man tror!!

När barnen sen blir lite större så kan man förbereda små paket som man tar fram lite då och då under flygresan! Det kan till exempel vara ett paket russin eller en ny leksak!

DVD

Elias har aldrig gillat att åka bil. Våra bilfärder består mestadels av barnskrik och en mamma som sitter och sjunger, dansar, leker charader och fular sig – allt för att det ska bli glada miner i baksätet 🙂 Men ungefär vid 1 års ålder gav jag upp och köpte en portabel DVD spelare! Inte någon iPad för flera tusen lappar, utan en bärbar mini DVD spelare med pytteliten tv skärm som man fäster på stolsryggen mitt emot, för några hundralappar! Och den gjorde succe kan jag säga!!

En sån DVD spelare är ju också superbra att ha med sig på ett flyg, om det inte är ett långflyg vill säga, som har tv apparater vid varje stol.

Tips på barnfilmer en liten 1 åring gillar kan vara www.babblarna.se (Elias favorit!), Baby Einstein (utvecklat för barn mellan 1-36 månader) eller Teletubbies.

När vi åkte långflyg med KLM så hade dom både Baby Einstein och massor av andra barnfilmer att välja mellan!

Glöm inte att kolla in min kompis Linas blogg om just resetips! Liniz 

En reaktion på ”Flygresan – att tänka på

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *