Resor-bra att packa med!

Nu har Easy babies blivit Familjetipsbloggen, läs mer där! 
Alla är vi olika men jag vill gärna att min semester är så smidig som den kan bli för att det verkligen ska vara en SEMESTER för mig!! Jag vill absolut inte behöva irra runt å leta inhemska blöjor som man inte har en aning om dom kommer passa/läcka/hålla/ge utslag, jag orkar inte shoppa kläder det första jag gör, trängas i samma säng som Elias eller behöva aktivera min semesterhjärna med att försöka fundera ut påhittiga, alternativa ”leksaker” till Elias! Nej det är ingen semester för mig! Det ska vara enkelt, smidigt och så lätt som möjligt :-)

Jag bokar gärna in semestern på ett ”barn hotell” där man är tillåten att ha 30 kg bagage istället för 20, där handdukar inte behövs släpas med, där det finns en minimarket på hotellområdet, där man kan få spjälsäng på rummet.

Jag är ett stort fan av Sunwing konceptet där barnen äter gratis och man själv kan välja precis det rum man vill ha, om man vill ha inhägnad uteplats, om man vill ha spjälsäng, skötbord, matstol och potta på rummet, om man inte vill diska själv och ja..i stort sett vad som helst är möjligt :-) Det finns dessutom lekpark och barnpool med UV skyddat tak och både barn- och vuxenunderhållningar varje kväll! Och om du har barn över 3 år kan du dessutom passa på att njuta av lite egentid när barnet leker sjörövare i kids club med Lollo & Bernie.  En win-win situation :-)

Tyvärr så kostar ju Sunwing resorna en liten fin slant men det är värt varenda pesetas kan jag lova!! Man kan ju inte ha råd med allt men det gäller att prioritera! Jag köper mycket av Elias grejer (typ babygym, bumbostol, matstol och sånt) på Blocket eller Loppi.se så då ”tjänar” man ju in lite pengar där :-) Och om man prenumererar på Ving.se nyhetsbrev så får man ibland mail om nedsatta Sunwing resor också och då brukar det vara riktigt bra rabatter!

Här är en lista på några smarta resegrejer som jag tycker är värt att släpa med! Kanske inte alla.. men iaf de flesta :-)

Solhattar

Det viktigaste, skulle jag säga, är att skydda huvudet från solen! Jag vet inte hur många gånger jag själv har fått värmeslag och solsting – även i vuxen ålder!

Man kan inte ha med sig för många solhattar!! Den ena får bada, den andra blev sugen på lunch och den tredje var med om ett blöjbyte!

En solhatt med UV skydd är att rekommendera!

UV filt

Att hänga över en UV filt på vagnen när bebben sover tyckte jag kändes mycket bättre än att hänga över en vanlig, varm, tjock filt! UV filten är tunn, sval och motsvarar solskyddsfaktor 50 så man behöver inte vara det minsta orolig :-)

UV dräkt

När vi reste till Rhodos med Elias var han 4 månader och låg mest still hela tiden. När vi däremot åkte till Thailand och Malaysia när han var 9 månader var han desto mer rörlig! Eftersom barn under 1 år inte ska ha solkräm kan det vara svårt att skydda barnet från solen såvida du inte spänner fast barnet under ett parasoll :-) Och eftersom man inte vill göra det så är en UV dräkt perfekt! En UV dräkt har upp till solskyddsfaktor 50 och kan täcka barnet från topp till tå om man så vill det!

Ett tips är att köpa en lite för stor storlek eftersom man kanske inte reser varje dag och UV dräkten i så fall är urvuxen till nästa resa. Dessutom är min erfarenhet att vissa UV dräkter är en aning små i storlekarna plus att det bara är bra om UV shortsen blir ett par UV byxor!

Dusch till PET flaska

Vad kan inte vara roligare än att kunna duscha mamma med iskallt vatten? 😉 Nån liten lustig kurre har iaf kommit på idén att skapa en dusch av en PET flaska! Kul för vissa men mindre kul för andra :-)

UV tält

När man åker på solsemester med en ammande bebis kan det vara skönt både för mamma och bebbe att hålla sig borta från solen och sitta på nåt lite svalare ställe. Om man hänger på stranden kan det ibland vara svårt att hitta ett sånt ställe och då är ett UV tält perfekt att ha med sig i bakfickan :-) Nä i bakfickan får det inte plats men sååå stort är det inte heller!

När bebben sen ska sova sin middagslur kan man lägga in den i UV tältet istället för vagnen!

Pool

Elias ville inte ens doppa sina små fossingar i det kalla vattnet i den ”uppvärmda” (??) barnpoolen när vi reste på hans första utlandsresa till Rhodos när han var 4 månader, så vi hade bunkrat upp med en liten uppblåsbar pool som han kunde svalka av sig i istället! Den kostar varken en förmögenhet eller tar någon plats i väskan – alltså en självklar grej att ha med sig :-)

Uppblåsbar badstol

Perfekt att ha när man ska ut å bada med en bebis (upp till 10 kg) är en uppblåsbar badstol (ex. Swimpy) som vänjer bebisen vid vattnet! Men bara för att du sätter ungen i en barnstol med ryggstöd innebär det så klart inte att du själv kan gå därifrån och lägga dig på en solstol… utan den stora fördelen för dig som förälder är att du slipper förstöra ryggen!

Badbyxor med skydd eller blöjbadbyxor

För att förhindra ett en olycka sker i den rengjorda poolen med genomskinligt, klart vatten, kan det vara smart att ha antingen en engångs blöjbadbyxa eller ett par badbyxor med skydd i. Skyddet suger inte åt sig alla typer av olyckor men ska i alla fall hålla det på plats så att man hinner ta sig upp :-)

Badskor

För dig som har barn som kan gå kan det vara bra att packa ner ett par skor som barnet kan ha på sig på den heta sanden (t.ex. ett par Zunblock badskor). Man vet ju själv hur kokhet sanden kan vara ibland och tänk på att barnens hud under fötterna inte är lika härdad som våra förhårdnade fötter…än :-)

Zunblock swimcarrier badsele

Bara för att man har en bebis och ett barn som vill bada samtidigt har man inte fyra armar :-) Om din bebis väger mellan 7-12 kg så kan du istället för att bära henne/honom i vattnet, samtidigt som du ska ha koll på det andra barnet, sätta bebisen i en swimcarrier sele från Zunblock! Då blir dina armar fria och du kan lättare ha koll på det andra barnet! Supersmart grej ju!!

Solkräm

Det är superviktigt att smörja in med solkräm!! Barnets hud är ju så känsligt när dom är så små! Jag vet att Elias brände sig på knät där jag hade missat att smörja, bara under en kort promenad!
Ett tips är att köpa med solkräm till barnen hemma i Svedala eftersom utbudet på speciella solkrämer för barn inte är lika stort på charter orterna!

Solkräm får man använda på barn över 1 år men jag använde på Elias fötter och delar som inte kunde skyddas av UV dräkten när han var 10 månader. Bättre med ”farlig” solkräm än att bränna sig resonerade jag!

Resevagn

Vi köpte på oss en resevagn inför vår första resa med Elias. Dels för att den var mycket mindre, smidigare och lättare än den vagnen vi hade och dels för att vi inte ville förstöra vår vanliga vagn på flygresan då bagaget kastas omkring hejvillt.

Vi valde mellan Chicco Lite Way och MacLaren Techno XLR eftersom båda hade fullt liggläge och kunde användas från 0 månader. Det finns också en annan lätt och liten vagn som heter Baby Jogger City Mini som man åtminstone kan halv lägga barnet i, men den funkar då inte från 0 månader..

Om man tycker att själva ryggstödet/dynan är lite för hård så kan man köpa till en extra dyna så det blir lite gosigare. Jag la även in Elias babynest i resevagnen så blev det supergosigt :-)

Till resevagnen kan jag även rekommendera att köpa en väska som man kan förvara vagnen i under flygresan. I väskan kan man också smussla ner lite blöjor och annat som inte riktigt gick att trycka ner i bagaget :-)

Solskydd till vagnen

När Elias satt i sin resevagn i Malaysia försökte vi hänga för en UV filt så han inte skulle bli så solbränd i ansiktet men han ville ju så klart inte sitta bakom den filten så den drogs ju lätt undan med en liten hand som stack fram :-) Nåt som då är bra är ett solskydd som man fäster på vagnens sufflett så den agerar som en förlängd sufflett liksom. Finns massor av olika varianter men jag tycker den från Aussie finest är bra eftersom den kan vikas tillbaka och inte alltid vara utfälld om det inte behövs.

Ett parasoll är däremot inget jag kan rekommendera eftersom det kräver att antingen solen eller barnvagnen är helt stilla, vilket bara händer när barnet sover i en stillastående vagn, så därför är användningstillfällena för ett solskydd flera!

Mugghållare till vagnen

En mugghållare – även kallad ”latte hållare” är en grej som man upptäcker att man behöver när barnet blir runt 1 år. Det gjorde i alla fall jag! Vart gör man annars av en halvdrucken smoothie, juice eller dryck som bara har ett sugrör och inte någon kork att skruva igen?

Krok till vagn

Alla vagnar kanske inte har lika dåligt packutrymme som min vagn har men jag får i alla fall knappt inte ens plats med regnskyddet i ”varukorgen” under vagnen – och då har jag till och med köpt den ”stora” varianten!

För att kunna handla mat har jag därför köpt till en krok som man bara sätter fast med ett kardborreband på handtaget på vagnen och där kan jag hänga alla mina mat- och shoppingpåsar :-)

Rese-babygym

På vår första resa var Elias så himla liten så att han tyckte babygym var det roligaste han visste. Babygymmet var också det bästa jag visste eftersom det var det enda som hjälpte till att ge mig egen tid i åtminstone 10 min :-) Av den anledningen köpte jag ett vikbart rese babygym som blir platt som en pannkaka när man viker ihop det och tar inte ens upp 3 cm i resväskan!

Gåsele

När barnen har upptäckt att det inte bara går att gå utan att man även kan SPRINGA så är dom verkligen ALL over the place!! Om du planerar att hänga på diverse mindre barnvänliga ställen som en kajkant eller ett par klippor, så är ett tips att använda en gåsele! En gåsele ser ut som ett hundkoppel men är precis vad det låter som – en gåsele :-)

Leksakssanering

Om man är extremt nojjig för bakterier hit å dit så bör man köpa en leksakssaneringsspray som man sprayar på leksakerna och vips så är alla onda ting borta :-)

Reseapotek

Reseapoteket till Elias är den grejen jag absolut INTE kan åka utan!! Man vet aldrig vad som kan hända och det känns mycket tryggare att ha medicin och sånt med sig så man vet vad barnet får i sig plus att man har det lättillgängligt!

Elias reseapotek består av;

–          D droppar (som är lika viktigt att ta varje dag fastän man är i solen)

–          Vätskeersättning

–          Doseringgsspruta (till vätskeersättning som inte alltid är så god)

–          alvedon

–          Majsvälling (bra mot lösa magar)

–          Termometer

–          Koksaltlösning (till mindre barn som inte får använda nässpray)

–          Nässpray

–          Fästingplockare

–          Silonsalva (för röda stjärtar)

–          Hydrocortison (dämpar kliande bett)

Napphållare och mååånga nappar

Jag var en stor förespråkare till napphållare förut eftersom nappen då inte kunde kastas ut från vagnen.. ända tills Elias kom på att man kunde slita bort hela napphållaren och sula iväg den!!

Så en napphållare kan ju vara bra för er som har snälla barn :-)

Däremot kan jag tipsa om att ta med ett lager nappar till resan eftersom dom som sagt ”försvinner” väldigt lätt!

Det är också bra att stoppa in en napp i munnen på barnet när det leker på stranden för att hindra att annat äckligt åker in i munnen!

Myggspray för barn

När vi reste på vår första resa med Elias fanns det inte myggspray för barn under 3 år. Nu låter det som att jag är född på 50 talet men det här var faktiskt 2010!! Nu ett år senare finns det i alla fall ett mygg- och fästingspray för barn som är naturbaserat, giftfritt och kan användas på barn under 3 år – Noskito!

Tejp rulle

Vi fick tips av farfar att packa med en bred tejprulle till vår Thailands resa, vilket visade sig vara en superbra grej att ha med!

Tydligen så inträffar de allra flesta olyckorna under en semester direkt när man har anlänt till resmålet. Anledningen till det tycks vara för att föräldrarna ofta är upptagna med att packa upp allt och inte har lika stor uppsikt över barnen som dessutom leker i en miljö som föräldrarna inte riktigt har hunnit bekantat sig med ännu. Det är då barnen kan passa på att stoppa in de små fingrarna i ett utländskt eluttag.. Just därför är det bra att ha med sig en tejprulle som man använder för att tejpa igen de eluttag som är i barnets höjd!

Delta Baby travel 2 in 1

Här är en perfekt allt i ett lösning för både skötväska, skötbord och säng till den lille! Delta Baby traveö 2 in 1 är en skötväska som man kan väckla ut till en säng eller ett skötbord! Dessutom har den två termofack som håller värme och kyla. Bra uppfinning va?!! :-)

Tvättmedel

Om jag inte skulle semestra på ett ställe som har tvättmaskin eller andra tvättmöjligheter så skulle jag garanterat packa med mig en liten påse tvättmedel. Inte för mina egna kläder utan för att tvätta upp alla Elias kläder som blir nedkletade med jordgubbar och annat gott som inte går att få bort så lätt! Eller gör som grottmänniskorna och skrubba, skrubba, skrubba mot en tvättbräda :-)

Flytväst

En flytväst behöver man kanske inte köpa in om det inte är så att man äger en båt som man använder varje helg. Men däremot kan det vara bra att låna eller hyra en flytväst till barnet om man vet med sig att man ska ut och åka long tail boats i Thailand till den där paradisön man vill besöka, för i Thailand åker man båt med barn på ”eget ansvar”, som båtkillarna uttrycker det!

Resepotta

Om man väljer att åka på semester just under den perioden ditt barn pottränar har man ju ingen lust att trycka ner en potta i resväskan då den garanterat tar upp halva väskan! Därför finns den smarta portabla resepottan Potette!

Och för barn som redan sitter på toaletten kan det vara fräscht att ha med sig toalettsitsskydd till allmänna toaletter!

Insektsnät till spjälsäng OCH insektsnät till vagn

Jag köpte på mig både ett myggnät till spjälsängen och ett till vagnen när vi skulle med Elias till Thailand och Malaysia. För det första så passar inte myggnätet till vagnen på spjälsängen och för det andra så var det nödvändigt att ha ett myggnät till spjälsängen fast vi inte bodde i en hydda! Myggen kommer in på ett eller annat sätt.. I can guarantee :-)

Baby watcher

Om man bor i lägenhet kan det ju kännas överkurs att investera i en Baby watcher eftersom risken att du inte hör ditt barn när den vaknar, är minimal! Men om du ska ut och resa så kan det vara guld värt att ha med sig en baby watcher eftersom den bidrar till att du kan gå ut på balkongen och mysa när barnet har somnat där inne på rummet!

Dataspel

Hur roligt är det inte att spela spel?? Ju större barnen blir desto mer rastlösa blir dom :-) En mysmiddag med några glas vin och prat är inte lika roligt för en 5 åring. Att då kunna plocka fram en Nintendo DS/PSP kan vara den stora räddningen :-)

Spana in min bloggande flygvärdinnas blogg Liniz om du är sugen på mer resetips!!

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *