Här skriver jag om min vardag som ung bonde, fru till min C, mamma till Lilla P och Lillasyster Hedvig. Jag älskar mitt liv på landet, med familjen, djuren och naturen. Träning och hälsa ligger mig varmt om hjärtat också. Välkommen!

Kusinfika och morotskaksrecept!

Sol på köksbordet i går, nog var det värt att dokumentera!

IMG_1735 IMG_1742 IMG_1744

Och efter att vi fika namnsdagsfika alla fyra generationer på förmiddagen så dukades bordet än en gång med fruktsallad och grädde när lilla kusin Lotta med föräldrar kom på besök. Så fint att de som bott 100 mil bort, som närmast, nu bor i grannkommunen och kan komma över på en fika liksom.

IMG_1766

Den där rosettrumpan alltså, och volangkrage. Söndag och namnsdag, såklart man ska vara lite fin då!

Vi gick ut allihopa sedan och C lärde upp Laurent hur en skrapning och halmning går till. Han är intresserad av detta bondeliv och kanske gör detta att jag kan få lite hjälp om ett par veckor då C inte kommer kunna jobba så mycket…mer om det då!

Och idag har C åkt iväg på borta-jobb och vi andra tre är på hemmaplan. Inga stora planer är planerad utan vi tar dagen som den kommer.

Efter gårdagens fika gånger två så är den där goda morotskakan nästan slut! Så kanske bakas det en ny sån om vi får feeling.

Och ni var ju några som var sugen på receptet så det kommer här!

Saftig morotskaka i långpanna!

4 ägg

4dl socker (jag skippar nästan en dl av sockret och tar en extra liten skvätt mjöl istället)

200g smält smör

6dl rivna morötter

4 dl mjöl

2 tsk bikarbonat

2 tsk bakpulver

1 tsk kanel

1 tsk kardemumma

1.Smält smöret och låt et svalna. Vispa ägg och socker pösigt – håll ut här! Ge detta några minuter så det blir riktigt fluffigt och ”skummigt” då blir den sådär makalöst saftig!

2.Rör ner smör och mjöl (ej elvisp!) väl blandat med de torra ingredienserna. Rör sist i de rivna morötterna.

3.Smörj och bröa en långpanna ( jag använder en gratängform med höga kanter), häll i smeten och grädda i mitten av ugnen på 175 grader i ca: 12-15 minuter. Beror på hur stor långpannan är. Låt svalan och skär upp i rutor!

Vill man så kan man bre ut en glasyr såklart men de senaste gångerna har jag skippat det helt! Kakan är så god i sig och så enkel att göra i ett svep så det går precis lika bra utan!

Men vill man göra en riktig morotskaka så är detta:

Glasyren:

200g philadelphiaost

150g rumsvarmt smör

3dl florsocker

3tsk vaniljsocker

Blanda ihop allt för hand. Ta en elvisp och vispa allt till en slät kräm. Smaka av och tillsätt ev mer vaniljsocker.

Bred över på kakan och du har världens lyxbakelse!

Lycka till!

 

 

 

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *