Här skriver jag om min vardag som ung bonde, fru till min C, mamma till Lilla P och Lillasyster Hedvig. Jag älskar mitt liv på landet, med familjen, djuren och naturen. Träning och hälsa ligger mig varmt om hjärtat också. Välkommen!

Två!

Jag lyckades få till lite målning igår. Nu är det bara ett varv kvar, förhoppningsvis. Borde gå fortare också andra varvet, nu när det redan är färg på de lite skrovliga bräderna.

Fanny kommer att flytta söderut ett par veckor så när vi Lilla P och jag blev less på målning åkte vi till henne och tankade lite mostertid.

Mamma/mormor såg en misstänkt ko ligga helt ensam ute på betet när hon åkte förbi efter jobbet. Hon låg kvar där när jag kom hem. En ko som ska kalva. Så bedömt av hennes beteende så verkar det vara något på gång.

Jag sprang ner och tittade till henne när jag kom hem. Och mycket riktigt, jag möts av en nykalvad ko. Men det var inte bara en liten kalv där utan två! Och hur typiskt är det inte att det är en av varje sort…En tjur och en kviga. Föds det ett tvillingpar och det är en av varje så är det superstor (typ 90%) chans att kvigan är steril. Jag hade såå gärna velat ha en kviga efter den här kossan! Hon är en dotter efter min favvo 1683 (som är i kohimlen). Morfar är Shottle och far Virzil. Hon är också född tvilling men syrran förolyckades för ett par år sedan.

Men jag har hört att man kan ta ett prov på kvigan och testa om hon är steril eller inte. Någon som vet mer hur det går till?

Två små. Eller stora var dom båda två! Annars brukar de ofta vara lite mindre då är tvillingar men inte den här gången!

Jag erbjöd mig att ta mjölkningen på eftermiddagen och C fick lite tid med sin son. Skynda, skynda blev det på slutet då jag skulle ge kossan lite ”kalk” i förebyggande syfte mot kalvförlamning, två små skulle ha råmjölk och vi skulle iväg till sju. En snabbdusch, tillpiffning och så iväg. Grillkväll på Gårdsbutiken med lrf lokalavdelning. Mysig kväll med god mat.

Idag skiner solen och planera ska sättas i verk.

God morgon!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *