En till Allt för föräldrar webbplats

Fönsterrenovering – och hur jag berättade om mina planer för mamma och pappa

Jag är glad över att tillhöra ett kompisgäng med varierande typer av människor. Detta är ganska få förunnat, vad jag förstår när jag talar med vänner från andra kretsar. I mitt gamla gäng finns människor med helt olika typer av uppväxt, helt olika politiska åskådning och övriga variationer av många slag. Det är utvecklande, tycker jag.

Själv tillhör jag de personer vars uppväxt starkt präglades av press hemifrån. Press angående skola och resultat. Press på idrott och resultat, vilket i mitt fall handlade om att vara bäst i mitt ishockeylag. Problemet var bara att jag både var helt ointresserad och extremt dålig. Det fanns naturligtvis också press från mina föräldrar angående mitt framtida karriärval. Skulle jag bli läkare? Skulle jag välja att bli ingenjör och bygga framtidens Sverige? Mina föräldrar fick en smärre chock när jag sedan berättade att jag ville syssla med fönsterrenovering.

”Fönsterrenovering?” minns jag att mamma till slut fick ur sig när jag berättade det. ”Vem fan jobbar med fönsterrenovering?” sa min pappa som aldrig i hela sitt liv hade ägnat en tanke åt praktiskt arbete. Jag svarade lika spydigt som jag upplevde frågan:

  • ”Hmm. Ja, låt mig se. Jag jobbar ju med fönsterrenovering, i alla fall väldigt snart. Vad är det för fel med det då?”

De hade inte förberett sig på ett mothugg. Det ingår nämligen i den traditionella skola som jag kommer ifrån att inte säga emot sina föräldrar. Minsta lilla trots, som i diskussionen om fönsterrenovering, var mer eller mindre en krigsförklaring. Pappa flämtade till och höjde rösten. ”Gå upp till ditt rum!” sa han och pekade med hela handen snett ovanför sitt huvud. Jag hade fått medvind i kaxighet och frågade därför om det hela var ett skämt. Vem fan visar upp sitt barn på rummet år 2010, vilket var när det utspelade sig. ”Pappa, jag är 18 år. Du kan inte visa upp mig på rummet hur mycket du än försöker. Jag kommer att gå ut nu, ok? Vi hörs sen. Jag ska gå och öva på fönsterrenovering borta hos Martin.”

Jag är övertygad om att värmen i huset steg ett par grader på grund av pappas ilska i det ögonblicket. Vad hade de egentligen emot fönsterrenovering? Var det så farligt att jag skulle styra karriären åt det hållet?

Jag minns att pappa öppnade ytterdörren och ropade åt mig när jag var på väg mot bussen.

  • ”Är det Martins kommunistfamilj som har lärt dig att man ska arbeta med fönsterrenovering eller? Fan ta dem i så fall!”

 Man blir så trött.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *