En till Allt för föräldrar webbplats

Min sparapp och jag

Förr i världen sparade man sina pengar i en madrass, en kudde eller något liknande. Vissa äldre människor har fortsatt med detta genom hela livet. Min farmor till exempel. Hon fyller snart 100, och jag vet att hon har sina sparade pengar i en av soffkuddarna. Det har hon berättat. Hon berättade också att när hon växte upp i sitt hemland under kriget så var de tvungna att ständigt komma på nya gömmor. De gömde pengar i spisen, i hemliga luckor i golvet och i väggarna. Även i pianot, tydligen.

 

Idag behöver man inte gömma pengar fysiskt. Detta beror naturligtvis mycket på att fysiska pengar knappt används längre. Idag tar man till andra medel för att spara. Jag har till exempel använt mig av en sparapp under de senaste åren. Låt mig förtydliga att jag inte jämför farmors sparande under kriget med mitt eget. Medan jag sparar till att kunna köpa olika prylar och resor så sparade hon och hennes familj för att överleva.

 

Min sparapp har, under de 2,5 år som jag har brukar den, gett mig en hel del. Jag började använda min sparapp för att samla till en ny gitarr. En röd Fender Stratocaster av 1992 års modell. En gitarr som jag varit förälskat i sedan jag, vid något tillfälle, såg Kurt Cobain misshandla en sådan på scen. Efter ungefär sex månaders användande av min sparapp, med litet bidrag från tidigare sparkonto, var den min. Jag har nog aldrig varit så nöjd med ett inköp förut. Jag spelar på den i stort sett varje dag. Känner att jag lär mig mer och mer för varje gång jag plockar ner den från väggen. Det blev verklighet tack vare min grymma sparapp. 

 

Nästa sparande i sparappen var för en resa som jag gjorde med mina vänner förra sommaren. Vi har länge pratat om att tågluffa i Europa, men har aldrig riktigt gjort slag i saken. Detta har huvudsakligen berott på att ingen av oss har varit särskilt duktig på att spara. Efter min succé med gitarren rekommenderade jag min sparapp för kompisarna. Det fick en nästan utomjordiskt bra effekt. Vi började nämligen tävla om vem som kunde spara snabbast. Varje vecka uppdaterade vi varandra via vår sparapp för att se vem som hade mest pengar. När vi tillslut nådde sommaren var det bara att packa väskorna, hoppa på tåget och ge oss av genom kontinenten.

 

Jag har använt min sparapp för ytterligare flera grymma inköp och jag kommer att dela med mig även av dessa. Ratta in på bloggen om en vecka så ska jag berätta om dessa!

 

Lämna gärna en kommentar om vad ni själva använder för sparapp!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *