Välkommen till MissJoi – Hej! Jag heter Johanna och är mamma till Olivia 4 och Petter 2,5. Lite tokig, lite knäpp, ibland lite smart och ofta rätt kul. Ni finner mig även på instagram som Joi1977. För andra kontakter: joi1977@spray.se

Annons

Tips till er som står bredvid par som försöker skaffa barn

Jag upplevde hela grejen som jättestressig. Ja, alltså när man väl bestämt sig att försöka få barn.
I min ålder (30-årsåldern avrundad nedåt) tror många att så fort man skaffar kille och blir sambo är det okej att fråga omgående om man inte ska ta och skaffa barn snart. Grejen är att den man frågar kanske redan håller på och försöker och oroar sig för att kanske vara steril. Det är en fruktansvärd känslig fråga att ställa.

Jag vet jag vet.. det är av välvilja man frågar. För man bryr sig.. bla bla bla..

MEN.. det är skitläskigt att försöka skaffa barn. Tankarna hopar sig som det är. Man oroar sig för att man inte kan få barn. Man funderar i samma veva på om man kan adoptera och vilken ålder som är den högsta som accepterar adoption.

Men lik förenat så behöver man faktiskt inte ha de frågorna som folk så gärna vill ställa. Det stressar. Människor som försöker skaffa barn behöver inte bli stressade mer än vad man redan är.

Så här kommer lite handfasta tips.

1. Säg inte: Barn kommer när du minst anar det. Man kräks när man hör dessa kommentarer. Alltid sägs dem av människor som har barn själva. En annan version av denna mening är: Du bestämmer inte när du ska skaffa barn, det är barnet som bestämmer när det är redo att komma till dig. Samma gäller här. Big no-no.

2. Säg inte: Stressa inte. Man är stressad ändå. Alla som har barn idag borde veta. Alla blir inte gravida så fort man ser sin karl naken i all sin mandom redo att bestiga. Vissa tar det lång tid för, det är stressmoment. Man försöker allt stressa av, men självklart är det stressigt.

3. Fråga inte varje gång ni ses hur det går. Jag vet jag vet, det är av välvilja och nyfikenhet man frågar. Jag har själv frågat massor flera flera gånger hur det går. Men det är jobbigt att varje gång man får frågan få säga; nej inte än. Men vi ligger i. Gärna lite klatschigt käckt sådär som vi svenskar måste säga det, för det är farligt att visa känslor och verkligen säga att det går trögt och man är orolig att man inte kan få sin högsta önskan här i livet uppfylld.

4. Man har mens en gång i månaden. Egentligen hör detta påstående ihop med nummer 3, för nummer 3 kan man fråga flera gånger i månaden. Men det folk inte tänker på är att man har cirka 48 timmar på sig under en hel månad att bli gravid. 48 timmar. Man har ägglossning en gång i månaden och den måste man försöka pricka in. Varje månad har man inte ens ägglossning. Så sluta fråga omgående.

Jag tror de flesta jag känner och folk som försöker bli gravida känner som jag. Det finns de som inte frågar hur det går hela tiden, som väntar på att man ska få berätta själv OM man vill, det är nästan de man vill berätta för först när det väl tar sig.

OBS! Detta gäller även vid syskontillverkning.

Tack för mig.

7 reaktioner på ”Tips till er som står bredvid par som försöker skaffa barn

 1. Tack för informationen! Man behöver bli påmind i bland.

  Dock tror jag att jag är rätt så bra på att INTE ställa dessa frågor då jag själv är 30 + samt att jag har en sambo som jobbar på sjön VARANNAN månad. Ja.. du kan ju tänka dig.. tar det tid för andra.. kan det ta ännu längre tid för oss.. å det tänker inte heller folk på!

  Nu är det inte så att vi just nu håller på att försöka få ett syskon.. men det kommer.. å ja.. då kan bli det kämpigt ett tag och man åter igen undrar om man kan få barn eller inte…

  Jag säger bara… Kram, lycka till och jag håller mina tummar å tår för Er!

 2. Så bra skrivet, något som många bör tänka på!

  Nu har jag iofs inga problem att bli gravid själv, inte längre. Men jag hade. När jag fått min äldsta ville jag ha barn direkt för jag ville ha tätt mellan barnen… men det tog tid. Det tog närmare 6 år innan nästa kom – och då med en annan man (den man jag lever med idag, och som är pappa till resterande barn också!).

  Jag hatade alla dessa frågor och välmenande ord. Även om jag visste att det var av omtanke de sas och ställdes… det var skitjobbigt!

 3. Bra skrivet!
  Jag är i den situationen att ha vänner i min närhet som försöker få barn.. Den dagen jag berättade att jaq var gravid berättade tjejkompisen att de precis fått reda på att killen förmodligen är steril. Jag kände mig hur dum som helst..

  Så det var skönt att läsa ditt inlägg och se att man gör rätt i att inte fråga dem massa frågor!

  1. Ja jag tycker det iallafall. Man vet aldrig vad som försiggår i andras hem. Alla familjer har sina problem och saker de brottas med. Jag förstår att du kände dig dum, men de var säkert jätteglada för din skull.
   kram på dig

 4. Ännu ett underbart inlägg, TACK ! :) Delar denna vidare om jag får?=)
  och ett bidrag till din lista:

  5. Berätta inte om din kompis kollegas storebrors flickvän som blev gravid när hon gjorde si och så, tex som skulle precis adoptera eller redan gjort det och blev gravid för ”då släpper det”, åt mer citrusfrukter eller tränade mer regelbundet( tack ser jag för fet ut?)

  6. Berätta detaljerat om ”den psykiska spärren” .GUD VAD JAG HATADE denna punkten. gå o sug på en sur strumpa eller ge mig på papper från någon allvetare att spärren finns.

  tack igen !:)

  1. Absolut får du göra det!!

   Alltså jag förstår inte varför folk tror att de lever genom andras graviditeter eller folk som vill bli gravida.. suck suck suck och åter suck

   kram

 5. Tack tack för att denna info sprids. Har själv kämpat i 3 år nu och gjort 3 provrörsförsk varav fått 2 missfall. Men nu är det bara en vecka kvar tills våran lille son är beräknad :-)

  Jag försökte verkligen att inte låta folks kommentarer störa mig men det var svårt, fruktansvärt svårt. Tänk inte, sluta försök, gör ai och gör så, du måste ju släppa till ofta vet du och ja jag skulle kunna hålla på i evigheter med allt man hört under dessa åren.

  Tyvärr är man så less på alla välmeningar så der bästa är att inte fråga alls. Ni lär få veta när det tagit sig.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Annons