En till Allt för föräldrar webbplats

Annons

Catering i Knivsta 1957

Jag älskar min farmor. Hon är verkligen en av de finaste och mest omtänksamma människorna som jag känner. Som man skulle kunna känna. Ja, jag är ganska säker på att min farmor är en av de snällaste människorna som finns på jorden just nu. Av 7 miljarder människor, ja då är hon en av de allra bäst. Så är det!
Men vid sidan av hennes stora intresse för att vara snäll mot alla så har hon ytterligare en stor last. Hon gillar att prata väldigt mycket. Väldigt mycket och väldigt länge. Så även vid mitt senaste besök, då hon som så många gånger förr visade bilder från hennes och farfars bröllop. Med alla anekdoter som hör berättelsen till, och som jag hört 200 gånger förut.
– ”Titta här ska du få se. Har du sett? Har du sett en så stilig karl i hela ditt liv va? Kan du tänka dig att din farfar var så fin på vårt bröllop. Och vi var det första brudparet i hela Knivsta att ta in catering för bröllopet. Jodå, så var det. 1957 var det. Och titta här då…” sa hon och bläddrade i albumet.

För farmor är det viktigt att påpeka. Farfar och hon var alltså de första att anlita catering i Knivsta. Enligt farmors många historier så var det en liten firma som hade startat upp bara våren innan bröllopet. De fick tydligt ett väldigt förmånligt pris, på grund av att företaget nyss hade startat.

– ”Vi var första kunden, jodå! Lars-Erik och Margareta hette de. De drev sin
cateringfirma borta på Gredelbyvägen här i Knivsta. De lade ner redan efter några år,
stackarna. Men de var duktiga, väldigt duktiga. Jodå!”

Farmor bläddrar i albumet och jag sitter bredvid henne i den gröna rococo-soffan som hon och farfar köpte som bröllopspresent till sig själva. Bilderna får henne att se tillbaka och minnas en svunnen tid. En tid då farfar fortfarande fanns. Guldåren i deras liv. Hon skrattar och slår sig på sina 90-åriga knän när hon tänker tillbaka på bröllopet och alla roligheter.
– ”Ja, och jag som skulle ha ansvar för all mat och servering. Jag sprang hemma hos mor och far och lånade stolar och körde på släp bort till bygdegården. Och ja, vi förstod ju inte vad den där cateringfirman i Knivsta egentligen kunde hjälpa oss med. Det var så nytt då förstår du. Jodå.”
Farmor fortsatte berätta om bröllopet, om farfar, om cateringfirman i Knivsta, och om hur annorlunda tid det var då. Historier jag hört många gånger förut, och som jag gärna hör igen. Jag ler, håller i farmors hand och säger ”Berätta mer!”

Annons

Jobb via konsultförmedling eller fast anställning?!

HJÄLP! Är det någon som vet vilka som är de starkaste fördelarna med att ta jobb via konsultförmedling? I jämförelse med vanlig fast anställning menar jag alltså då. Jag håller på och söker jobb nu, och jag rycks ständigt mellan olika personers uppfattning. På ena sidan ekar min pappas röst i huvudet. Han som alltid har jobbat inom offentlig sektor, och som ser all privat verksamhet som ett sätt att lura såväl skattebetalare som arbetstagare. Han har dessutom konsekvent svurit över konsultförmedlingar sedan de först såg dagens ljus. På andra sidan argumentationen står min vän Adrian. Adrian har gjort en framgångsresa inom konsultbranschen, milt sagt. Han började som IT-expert via en konsultförmedling och blev genast väldigt generöst betald. Idag driver han egen firma och omsätter extremt höga summor varje år.

Jag uppskattar både pappas och Adrians tips. Men jag kommer inte ifrån att de båda är ordentligt färgade av sina bakgrunder och erfarenheter. Tiderna har förändrats sedan pappa var ung och villkoren såg annorlunda ut. Men jag kan heller inte räkna med att göra samma gynnsamma resa som Adrian har gjort. Om det är någon som läser detta och känner att den har några välsmakande tips för en person i min position – Hör av dig! Jag är öppen för att arbeta åt en konsultförmedling eller som fast anställd. Allt handlar om att jag ska få det jag önskar ha i jobbet, vilket huvudsakligen är två saker:

   – Trygghet
Jag vill känna mig säker på arbetsplatsen. Villkoren som gäller för fast anställda vill jag ska gälla även för mig. Detta är förstås inte allt för mycket begärt. Men jag minns när konsultförmedling var relativt nytt och en vanlig åsikt var att företagen struntade i konsulternas trygghet.

 – Omväxling
Vet ni vad jag tycker är det värsta är med fast anställning? Det är att bli fast i hamsterhjulet. Dag ut och dag in, år ut och år in. I samma mönster, samma lokal, samma arbetskamrater och samma arbetsuppgifter. Som min pappa, på Volvo. Jag
vill ha ett jobb där jag får testa mina vingar och där jag känner att jag kan få utvecklas.

 

Som sagt – Jag stänger inga dörrar i nuläget. Allt handlar om att trivas på arbetsplatsen, med allt vad det innebär. Om det passar mig bättre att ta jobb via konsultförmedling, eller om jag bör arbeta som vanlig anställd. Det spelar mindre roll.

Tacksam för all input angående detta! :)

Annons

Grossist av skruv och stans bästa bullar!

I min hemstad ligger tre grossister bredvid varandra. De säljer helt olika saker och har
egentligen ingenting med varandra att göra. Men de har ändå alla valt samma typsnitt,
grafiska identitet och framtoning på sina varumärken. Hur härligt är inte det? Till vänster
ligger Skivgrossisten. Mängder av CD- och LP-skivor från alla tider och med alla musikgenrer.
I mitten ligger Grönsaksgrossisten. Frukt och grönt, ofta lokalt odlat och med högsta kvalitet.
Till höger ligger min favorit, Skruvgrossisten. Grossisten av skruv är nämligen min pappa.

 
Pappa har arbetat som stadens grossist av skruvar sedan 1989, då han tog över
verksamheten efter sin mamma och pappa. Farmor och farfar drev affären i 40 år
tillsammans. Farfar var en väldigt duktig försäljare, och affärerna blomstrade under 60-, 70-
och 80-talen eftersom så många ville bygga nytt och bygga ut. Det var främst farfar som var
grossisten av skruv i affären. Farmor gjorde istället det som hon var bäst på. Hon bakade
även stans bästa bröd och bullar, som också såldes till en billig peng i skruvaffären. Ja, det är
naturligtvis väldigt könsstereotypiskt. Farfar som grossist av skruv och farmor som mäster-
bagaren. Men det var en annan tid, och de var väldigt bra på sina respektive sysslor. Farmors
bullar och bröd blev så populära att de stal kunder från det lokala konditoriet som låg tvärs
över torget. Det var inte populärt från ägarna. Jag minns att jag, som barn, var på besök i
affären en gång då konditorn Else-Britt stegade in genom dörren. ”Okej, nu får ni bestämma
er. Är ni ett bageri eller sysslar ni med skruvar?”. Farmor förklarade diplomatiskt och så
mjukt som bara hon kan att de är både och. Det kan inte ha varit lätt att driva
bageriverksamhet när grossisten av skruv också var den bästa grossisten av fikabröd.

 
Hur som helst, idag är det farsan som bestämmer på Skruvgrossisten. Och han gör det med
den äran. Farfar gick bort redan 1998, men farmor bor kvar i lägenheten ovanpå affären än
idag. 92 år gammal, men fortfarande med humöret på topp och alltid med nybakade bullar
som väntar på att ätas upp. Faktum är att jag ska ta med Sonja och Viktor och promenera
bort till gammelfarmor på fika nu.

 
Vi hörs snart igen!

Annons
Annons
annons