Snabbskagen, 1 portion (receptet från Martinas e-bok ”Formtoppa”)
1 msk majonäs,
1 msk creme fraiche
1,5 räkor
1 msk hackad rödlök
1 msk dill.
Smaksätt med peppar och citronkoncentrat).
Servera t.ex. med kokt ägg, grönsallad, avocado. Olivolja och vinäger
LCHF-pizza (receptet är en variant av Åses)
Pizzabotten: Sätt ugnen på 175 grader. Vispa 1 ägg, 1msk grädde och 2 tsk fiberhusk med elvisp. Tillsätt 25 gram riven ost. Pensla ett bakpapper med olja och bred ut smeten. Låt stå i några minuter innan du sätter in den i ugnen. Grädda i ca 10 minuter eller tills den fått lite färg. Ta ut och låt svalna.
Tomatsås: Blanda ett par matskedar hackad tomat med lite tomatpure i en liten kastrull och krydda med salt, peppar, oregano etc. Värm upp och smaka av. Häll såsen över pizzabottnen och lägg på övriga ingredienser. T
Topping: Jag hade fetaost, gröna oliver, salami, ost och tomater. Sen in i ugnen tills osten fått en fin färg, ca 10 minuter. Istället för en sallad lade jag rucolasallad ovanpå pizzan. Dessutom hade jag ca 1 msk creme fraiche, men det var för mycket och hade egentligen inte behövts alls.
Varm LCHF-choklad (bra alternativ om man vill få i sig mer fett men inte behöver mer kaffe, t.ex. på kvällen)
40 gram smör
1 msk kokosfett
1,5 msk kakao
3 dl hett vatten
Några droppar sötningmedel, om så önskas
Mandelbröd (källa: mat&hälsa 3/2012)
Bearnaisesås 4 port. – snabblagad och jättegod!
2 dl rapsolja
1 ägg
2 msk citronkoncentrat
1-2 msk creme fraiche
dragon
salt och peppar
Blanda alla ingredienser i en mixer i en halv minut. Värm lite i mikron – klart!
LCHF-pizza (4 portioner) (receptet är Åses)
Vispa äggen fluffiga. Häll i de torra ingredienserna och blanda. Häll slutligen i osten och låt degen svälla i några minuter. Bred ut den på en plåt med bakplåtsvatten. Degen räcker till ca halva plåten. Grädda i ugnen i 10-15 minuter i 175 grader. Ta ut och bred på tomatsåsen (se nedan) och valfria pålägg. Brädda den färdiga pizzan i 220 grader tills osten fått fin färg.
Tomatsås till pizza:
Hacka löken och pressa vitlöken. Smält smöret i en stekpanna och fräs löken. Tillsätt övriga ingredienser och och låt koka i ca 10 min. Klart!
Tandoorikyckling med blomkålsris (4 portioner)
550 gram kyckling
200 gram creme fraiche
100 gram vispgrädde (ovispad)
Tandoorikrydda (t.ex. från Santa Maria), salt, peppar.
Smör till stekningen
Krydda kycklingen (antingen hela filéer eller strimlad) med tandoorikrydda, salt och papper. Stek tills den har fått fin färg. Tillsätt creme fraiche och grädde och låt koka ihop en stund. Krydda med mer tandoorikrydda, salt och peppar. Smaka av. Man måste ta ganska mycket tandoorikrydda för att få rätt smak.
Blomkålsris:
1/2 blomkål
1/2 del hackad mandel
Salt, peppar
Smör till stekningen
Riv blomkålen med rivjärn eller assistent. Häll i en stekpanna tillsammans med hackad mandel. Krydda med salt och peppar. Hårdstek i ganska mycket smör, det sugs upp. Det smakar gott om det steks kort under omrörning och hög värme, men det går också att steka lite längre. Blomkålen blir då mjukare i konsistensen.
Moniques variant av LCHF knäckebröd
200g solrosfrön
50g linfrö
50g sesamfrön
50g hackade pinjekärnor (kan även uteslutas men ger god smak)
4 msk fiberhusk
1 tsk satl
5dl vatten
Hacka pinjenötterna lite grovt, blanda alla ingredienserna och låt stå i 10
min för att svälla. Bred ut på 2 plåtar klädd med bakplåtspapper. Grädda i ugn
i ca 1 tim 15 min, tills spröda. 160°C.
Chokladbollar, 15-20 st. (källa: Malins blogg)
1 dl sesamfrön
1 dl sokos
0,25 dl Fibrex eller något annat med mycket fibrer i, jag använde psylliumfröskal
100 g smör
2 msk Sukrin eller annat sötningsmedel
2 msk kakao
2 msk kallt kaffe
Krossa Fibrex flingorna.
Blanda allt och kör med elvispen eller knåda ihop med fingrarna.
Låt massan stå en stund i kylen innan du formar lagom stora bollar som rullas i
kokos. Förvaras i kylskåpet.
Räk- och laxsås (4 port.)
4 port.
4 laxfiléer
400 gram räkor
2,5 dl grädde
2 msk tomatpuré
3 vitlöksklyftor
1 msk currypulver
salt och peppar
Skär laxen i bitar och stek tillsammans med räkorna i smör. Blanda grädde och tomatpuré i en kastrull. Häll i laxen och räkorna. Pressa vitlöken och blanda i. Tillsät kryddorna. Låt koka ihop sig en liten stund. Serveras till blomkålsris, blandade kokta grönsaker etc.
Kokoskaka (12 bitar) 175 grader
Det här receptet är en blandning av flera olika, så jag väljer att kalla det ”mitt” :-).
LCHF-kokoskaka (till vänster)
150 gram smör
1 dl vispgrädde
4 ägg
4 msk sötrix-flor och lite sötningsmedel (efter smak)
3/4 dl kokosmjöl
1/2 dl kakao
1/2 tsk vaniljpulver
– Smält smöret i en kastrull. Ta bort kastrullen från värmen. Häll i grädden och rör om. Häll sedan i äggen och rör om tills blandningen blir jämn.
– Blanda de torra ingredienserna till en jämn färg. Hjälp ev. till med gaffel, sötrix-flor kan klumpa sig (som bakpulver). Eller använd sil när du blandar ner blandningen i smörblandningen. Blanda ner de torra ingredienserna i smörblandningen. Rör hela tiden tills smeten blivit jämn. Tillsätt slutligen sötningsmedel (om du använder flytande som jag) och smaka av så att den är lagom söt efter din smak.
– Smöra en liten form (21 cm, med avtagbar kant) och ”bröa” med kokosflingor. Häll i smeten i formen och grädda i 175 grader i ca 15 minuter (tills kakan är nästan helt fast). Tänk på att ugnstemperaturen kan variera från ugn till ugn. Ta ut kakan och låt den svalna i formen.
När kakan har svalnat:
Chokladblandningen ovanpå
50 gram mörk choklad (minst 70 % kakao)
1/2 dl grädde
Lite vaniljpulver
Sötningsmedel efter din egen smak
– Värm upp grädden och tillsätt chokladen i bitar. Tillsätt vaniljpulver. Rör om tills smeten har fått en jämn brun färg. Tillsätt sötningsmedel och smaka av. Häll blandningen över kakan i formen och strö över kokosflingor. Ställ in i kylskåpet så att kakan stelnar men ta ut i tid, minst 1 timme, före servering. Vid servering: Skär försiktigt runt kakan med kniv så att den lossnar från kakformen. Servera med en klick grädde eller ”as is”.
Hallonmoussetårta (modifierad variant av Marianne Anderssons recept i ”Baka med LCHF” (Bonnier Fakta) 10-12 bitar
Mazarinbotten
100 gram mandelmjöl
1,5 msk sötrix-flor samt valfritt sötningsmedel (tills det smakar som mandelmassa efter att vispgrädden lagts till)
ca 2 msk vispgrädde
75 gram mjukt smör
2 små ägg
1,5 msk kokosnötsmjöl
– Häll mandelmjöl och sötningsmedel i matberedaren och pulskör tills sötrix-floret inte klumpar. Hjälp ev. till med en gaffel. Tillsätt sedan en msk vispgrädde åt gången till lämplig mandelmassekonsistens.
– Låt mandelmassan vara kvar i matberedaren, lägg i smöret och pulskör. Tillsätt ett ägg i taget och kör till en jämn smet. Rör sedan i mjölet för hand.
– Kläm fast ett bakplåtspapper i en springform, ca 24 cm i diameter. Häll i mandelmassesmeten och bred ut den jämnt.
– Grädda tårtbotten i 175 grader i ca 10 minuter. Låt den kallna helt i formen och lossa den sedan från pappret. Lägg tillbaka bottnen utan pappret i formen.
Hallonmousse
– 8 gelatinblad
500 gram hallon
5 dl vispgrädde
3 msk sötrix-flor och en skvätt sötningsmedel (tills blandningen har den sötma du önskar)
– Lägg genaltinbladen i blöt i kallt vatten i minst 5 min. Mixa hallonen till puré. Häll ca 1 dl av purén i en kasttrull och värm ordentligt.
– Tillsätt grädde och sötning, blanda väl. Rör ner gelatinet i den varma hallonblandningen. Blanda sedan ner den varma hallonblandningen i purén.
– Häll moussen över tårtbotten. Låt stelna i frysen i minst 4 timmar.
– Ta fram tårtan ca 1,5-2 timmar före servering. Skär med en vass kniv runt kanten när tårtan är halvtinad. Dekorera med färska hallon.
Hemmagjord glass (2 portioner)
2 dl vispgrädde (ev. 1,5 dl grädde och 0,5 dl mjölk om glassen känns ”fet”)
2 äggulor
1 tsk vaniljpulver
sötningsmedel (efter tycke och smak)
100 gram bär eller annan smaksättning efter önskemål
Vispa grädden och blanda sedan i resten av ingredienserna. Häll i blandningen i glassmaskinen och följ instruktionerna från glassmaskinstillverkaren.
Köttfärspaj (ur tidningen mat & hälsa 2/2012)
Nötbrownie med chokladtryffeltäcke (orginalreceptet finns i ”Från mitt kök – färdkost på vägen från 137 kg” av Anna J. D. Jacobsson, Pickabook Förlag)
75 gram mörk choklad
50 gram smör, smält
1 ägg
1/2 dl grädde
2 dl mandelmjöl
1 msk kakaopulver
1 tsk vaniljpulver
50 g grovhackade valnötter
Chokladkräm
1 dl grädde
50 g mörk choklad
kokosflingor
Gör så här:
Sätt ugnen på 150 grader. Vispa ihop ägg, grädde, kakaopulver, vaniljpulver och mandelmjöl i en bunke. Smält smöret i en kastrul. Dra av från plattan och rör ner den hackade chokladen och fortsätt röra tills den smält och färgen är jämn. Vänd ner chokladsmöret i äggsmeten och blanda till sist in valnötterna.
Smörj en liten form, ca 20 cm i diameter, med smör och strö över mandelmjöl. Bred ut smeten i formen och grädda i 15 minuter, kakan ska vara lös när du tar ut den. Låt kakan vila minst 20 minuter innan du serverar med färska bär och lösvispad grädde.
Låt den kallna helt.
Medan kakan kallnar (gärna ute eller i kylskåpet) värmer du grädden i en kastrull och rör sedan ner finhackad choklad. Rör till en smet och bred ut över kakan. Strö över kokosflingor, dekorera med valnötter efter tycke och smak. Ställ in i kylskåpet tills krämen hårdnat. Ät med bär och vispad grädde.
Mandelfrallor (6-8 st.) (variant av ”Frukostbröd” i mat & hälsa, nr 1)
3 dl mandelmjöl
4 msk sesamfrön
4 msk fiberhusk
2 tsk bakpulver
1 tsk salt
1/2 dl solrosfrön
4 ägg
2 dl creme fraiche
4 msk kokosfett (utan smak)
Ev. 1 msk örtblandning (djupfryst)
Sätt ugnen på 200 grader. Rör ihop alla torra ingredienser. Lägg i ägg och creme fraiche och rör ihop. Avsluta med det smälta kokosfettet .Tillsätt ev. örtblandningen och knåda degen med händerna till en jämn deg.
Forma 6-8 bullar och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Grädda i 15-20 minuter, ta ut bullarna när de fått en fin färg.
Pizzadeg (2 portioner, ca 20 cm i diameter) variant av ett recept från 56kilo
100 g riven lagrad ost
4 ägg (små ca 58g/ st)
1 dl vispgrädde
2 msk fiberhusk
salt
Blanda ingredienserna (osten sist) och förbaka i ugnen i 10 minuter (tills degen börjar få lite färg).
Jag gjorde en tomatsås på tomat på burk, tomatpuré, oregano, salt och peppar.
Toppa efter smak och tycke!
In i ugnen igen tills osten har fått en fin färg, ca 10 minuter.
Grundrecept på pannkakor/wraps
2 ägg
en skvätt grädde
1 msk vatten
ca 1 msk fiberhusk
lite rapsolja
salt (lite mer om du vill göra wraps)
en klick smör till stekningen
Blanda ägg, grädde, vatten och olja och salt och strö över husk samtidigt som du vispar. Låt stå i några minuter, husken gör att smeten tjocknar. Om du vill ha lite tunnare pannkakor, ha i lite mer vatten. Lägg en klick smör i stekpannan och stek dem så att de får en fin guldig färg.
Pannkakor: Njut med färska bär och 2 msk vispgrädde!
Wraps: Njut med valfri fyllning, t.ex. laxröran nedan!
Laxfyllda wraps
Wraps/pannkakor (till wrapsen har jag lite mer salt och ev. örter i smeten)
2 ägg
en skvätt grädde
1 msk vatten
ca 1 msk fiberhusk
lite rapsolja
salt
en klick smör till stekningen
Fyllning:
2 skivor rökt lax, 2-3 msk philadelphiaost, 2-3 msk creme fraiche, 2 msk spenat, 1/2 tomat, en bit gurka, salladsblad, örtblandning (djupfryst), salt och peppar.
Gott!
Kommentera