VISA ARKIV & KATEGORIER   |   SÖK
Annons

BLODPROVER & UTREDNING

Hej på er alla fina!

Imorse började vi dagen tidigt på bumm (Barn- och ungdomsmedicinska mottagningen), vi håller fortfarande på ”utreder” varför Milly äter så lite och inte går upp i vikt som hon ska (enligt bvc, personligen är jag faktiskt inte så orolig då hon är världens piggaste och spralligaste tjej)..

Men är samtidigt tacksam över att dom tar sånt här seriöst och vill ta reda på om allt är som det ska eller om det är något som påverkar henne.

En teori dom har är att hon är ständigt förstoppad (hon bajsar ca 2 ggr / vecka max).. och förstoppningen gör att hon har sämre aptit! Vilket låter ganska rimligt! Vi har testat med ett laxerande medel som heter laktulos utan någon effekt.

Efter besöket idag skrev läkaren ut recept på ett nytt laxerande medel som heter Movicol, någon som har erfarenhet utav detta?

Idag tog dom massa blodprover också, mest för att utesluta olika saker! Och även kolla ifall hon kanske är glutenintolerant.

Ibland känns det såååå jobbigt att hon inte bara äääälskar mat och är en riktigt tjockisbebis… samtidigt som jag tycker det är mysigt att hon fortfarande är liten tjej som passar i storlek 50 😂

Idag vägde hon 6,2KG, hon hade alltså gått upp 150gram på 4 veckor… jag vet att man inte borde lägga för mycket energi på detta med kurvor & vikt osv! Men jag kan inte låta bli när bvc gör det till en grej, då är det klart man börjar bry sig?

Är det någon läsare som är eller har varit med om samma som oss? Hur gjorde ni? Alla tips mottages.

PS. Hon äääälskar ”riktig” mat, dock får hon ganska ont i magen utav det och kan inte därför ge henne fulla portioner ännu.

Mammas lilla älskling <3


Annons

Kommentarer


 1. Kimberly 13 mars, 2019 on 13:01 Svara

  Jag har själv celikai (glutenintolerans) och fick det när jag var ett år gammal. Jag har själv tagit movicol och det hjälpte rätt bra ändå. Hoppas att allt löser sig med Milly<3

  • Kimberly 13 mars, 2019 on 13:01 Svara

   Celiaki*

 2. Alexandra 13 mars, 2019 on 13:10 Svara

  Movicol brukar sätta fart på magen bättre än laktulos tycker jag. ☺ men det kan ju vara annorlunda med bebisar ☺

  • Sanna 14 mars, 2019 on 19:39 Svara

   Min vän hade problem med sin son som ständigt var förstoppad, tom under amningen vilket är väldigt ovanligt. De åkte in akut osv men fick tjata sig till stg bra lakserande och fick då movicol. Sen dess har de inte några problem med hans mage längre utan han bajsar en gång per dag! Lycka till :)

 3. Tuvalisa Forselius 13 mars, 2019 on 13:30 Svara

  Hej, min dotter är liknande, hon går upp dåligt i vikt och vi är på barnmottagningen och testar olika saker. Hon får äta mjölkproteinfritt och althera som ersättning. Fast det inte riktigt är någon skillnad mellan mjölkprotein och mjölkproteinfritt. Dom tycker att vi ska börja att ge henne så hon börjar äta riktigt mat, så vi försöker med det just nu. Vi har också fått lactulos men det blev som ingen skillnad för oss heller. Jag förstår exakt vad du menar med att man önskar att dom älskade och åt massor med mat och var en tjockisbebis men att man verkligen älskar och tycker det är så gulligt att dom är så småa och man älskar dom som dom är! Men just att bvc gör det typ ”till en grej” min dotter är 4månader och väger 6kg och är också så himla glad och busig. Så förstår hur du menar!

 4. Carro 13 mars, 2019 on 14:28 Svara

  Hej! Min son kom i ve 37+3 och vägde 2600kg han har alltid legat en bra bit under ”normalkurvan” i vikt men normalt på övrigt. Han har alltid följt sin kurva och det är det viktigaste . Han fattade unte hur man sög på bröstet då kämpade å pumpade i ca 1 månad sedan blev det ersättning och han åt typ precis de han behövde inte mer och gick långsamt upp. Hsn har nästan aldrig visat att han är hungrig.Han har liksom din dotter alltid haft massor ned energi men var ganska sen att sitta, krypa och gå. Nu är han två år och äter fortfarande lite och bara det han vill i perioder . De e jobbigt ibland eftersom msn bara vill att han ska äta som alla andra hungriga ungar. Men slla ungar har sin grej och så länge som e pigga å mår bra så får de vara så. De kommer när de blir äldre.mvh carro

 5. My 13 mars, 2019 on 14:32 Svara

  Japp. Min son har magproblem pga att det blev för mycket vanlig mat för tidigt 😢 tyvärr slutade jag amma för tidigt och han gillade ej ersättning. Läckande tarm har han nu när han är lite äldre pga maten och bebis tarmen är ju väldigt omogen och klarar inte av att hantera all mat (därav förstoppning) vi i Sverige är alldeles för snabba med mat intro om man jämför andra länder. Angående tarmen så har han nu svårt att fånga upp näringsämnena och går upp dåligt i vikt 😢 bröstmjölken är jätte lättsmält och snäll mot deras mage så ångrar att jag slutade. Immunförsvaret sitter ju i tarmen också så försöker få rätt på det nu och håller tummarna på att det ordnar upp sig 💪 lycka till med er dotter 💞

 6. MariAnn 13 mars, 2019 on 14:57 Svara

  Heii :) but what if you give her one type of food at time? We haven’t had problems with weight BUT he pooped also once a week until we started to give more and more solid. But I started one at a time so his stomach would get used to. Example I gave him 2 weeks little bit sweet potato, then tried carrot, banana etc. very light foods. And if we had problems with pooping I gave him massage on his stomach everyday to get things inside stomach runnin 😄 hope she will soon have more appetite 💪

 7. Rebecka 13 mars, 2019 on 15:41 Svara

  Hej! Vår tös är 4 dagar yngre än er men väger lika mycket. Nu ammar jag iofs så inte sett hur mkt hon äter (använder tutten som napp så svårt och tyda) men de har inte nämnt något om hennes vikt 🤔 så länge allmäntillståndet är bra borde det inte vara någon större fara. Men hellre de testar en gång för mkt. Hoppas att det helt normalt!! Milly är ju otroligt pigg och söt 😍

 8. Linds 13 mars, 2019 on 16:07 Svara

  Med min första dotter hade vi också problem med viktuppgång och mage så vi tillsatte olja i maten, gröten och vällingen, just för mer fett sen att de var lösande för magen. De funkade faktikst.

 9. Johanna 13 mars, 2019 on 16:18 Svara

  Vi har haft samma besvär med vår tjej. Svårt med viktuppgång och förstoppning hela tiden. Hon utreddes också på BUMM och dom kom där fram till att hon är mjölkproteinallergiker och äggallergiker men dom utredde henne för massa saker. Som tur var är hon inte något av det andra. Hon tycker också om mat men orkar bara äta ytterst små portioner samtidigt som hon är så aktiv så hon förbränner all mat direkt…Så vi måste ha stort fokus på att få henne att sova dagtid så hon får tid för kroppen att suga åt sig näringen. Det har varit och är oerhört jobbigt med alla kommentarer från folk om hur liten hon är för sin ålder. Det vet jag och hennes pappa redan om. Håll ut och kämpa på!

 10. Elin 13 mars, 2019 on 16:38 Svara

  Hej! Jag har hafft lite liknande problem med specielt ett av mina barn. När hon föddes vägde hon 3100g 5 dagar innan bf. Gick ner till ca 2800g. Hon har alltid följt sin kurva, inte haft problem med magen el kräkningar osv. Vi har alltid med råd från bvc fått tillsätta hennes mat, välling, gröt osv med fett ca en matsked för att hon skall gå upp i vikt. När hon var ca 3år sa dom att hon låg på en kurva som en 1åring. Nu fyller hon 8år i år, och har precis nått 17kg hon har legat på 14kg så länge, inget som har med vikten att göra men hon moste gå upp till 20kg för att hon skall göra en operation. Jag har nog aldrig kännt mig orolig över just hennes låga kurva eftersom hon följer sin och har energi och mår bra. Men är jätte bra att dom tar gluten prover, ämnesomsättning osv. 🙏❤

 11. Hannah 13 mars, 2019 on 16:56 Svara

  Vår kille är en månad äldre än Milly och halkade också efter på sin kurva. Vi hade också problem med förstoppning och att ersättning inte var så poppis. Strax innan 6mån började vi ge både ersättning och pure/gröt vid varje måltid (till och med så att vi trugade tills han var proppmätt, typ lura honom att le och snabbt köra in skeden) på fasta tider (vi körde 07.30, 10.45, 14.00, 17.15, sen fick han ersättning innan läggning 19.30). Han fick vid varje måltid ren katrinplommonpure gärna så att han fick i sig en hel burk om dagen. Och jag spädde också maten med lite vatten då han tvärvägrar att dricka vatten till maten. Hans mage är nu myycket bättre, bajsar ca 2ggr/dag och han har hämtat igen på kurvan viktmässigt. Också viktig aspekt ha inte måltiderna för tätt innan det är sovdags, så att hon är trött när hon äter det försvårar allt!
  Hoppas allt ordnar sig för er!

 12. Tussilagot 13 mars, 2019 on 17:26 Svara

  Hej, har inte haft riktigt samma problem då min dotter föddes för tidigt (för tio år sedan). Det jag kan råda som en mamma till en annan är att ha is i magen (lita på er instinkt). En Go vän till mig som födde tre veckor efter mig hade problem med allt hon gav sin bebis allt gallskrek tösen utav pch kunde inte utredas ordentligt förens efter 6månaders kontrollen . Men känslan ovissheten och denna ledsamheten som kommer är jag med på då min dotter fick kolik . Tror i ert fall så är er dotter nog överkänslig utav ngn typ utav mat . Min vän gav enbart bröstet och dottern vägrade flaska så var svårt för henne att få reda på vad det var . Låter lite som gluten laktos eller ngt som du stoppar i dig som inte eran tös tål 🙏🏻 Många styrke kramar till er

 13. Sandi 13 mars, 2019 on 18:51 Svara

  Min son som blir 6 mån om 3 dagar har också samma problem gällande förstoppning. Provade blanda en tesked messmör i gröten och det hjälpte honom att bajsa. Testa i gröt eller välling ❤️

 14. Madeleine 13 mars, 2019 on 18:52 Svara

  Hej, vår dotter fick dessvärre en sämre start på livet. Hon är född i vecka 37 (vilket inte är helt onormalt) men hon kunde inte syresätta sig själv, och magen/tarmarna kunde inte fungera som de skulle. Nu efter ca 1,5 år och behöver fortfarande hjälp med att sköta om sin mage. Vi tog en himla massa prover, de enda de hittade var mjölkproteinallergi. Vilket också kan vara normalt de första åren för ett barn. Teorin blev då att magen ej fungera som den skulle pga allergin. Fick utskrivit viss ersättning för hennes allergi men magen ändrade inte sig och hon blev förstoppad hela tiden. Mjölkproteinsallergin har hon nu växt ifrån men magen vill fortfarande inte sköta sig själv. Och ingen teori kan fastställas varför det är så. Hoppas ni får lite mer tur och får reda på vad det kan vara!

 15. Fia 13 mars, 2019 on 19:32 Svara

  Våran son var förstoppad i flera månader utan att vi fick någon hjälp. Han gick dock upp bra i vikt men var så hård så det kom blod nästan varje gång. Vi testade allt, och movicol är det enda som har hjälpt! Jag har för mig att glutenintoleranta har svårt att gå upp i vikt och är antingen förstoppad eller lös, men jag är inte säker.. så det är kanske det bvc vill utesluta? Skönt att ni får hjälp med förhoppningen i alla fall, som sagt, vi fick ingen hjälp alls under 5 månader.

 16. Sandra 13 mars, 2019 on 20:43 Svara

  Vi har varit med om liknande situation. Vi har en pojk som fyllde två år i januari. Han var liten när han föddes och har alltid varit smal (men ändå följt sin kurva). Både jag och pappan var smala och små när vi var bebisar så vi har inte brytt oss något. Han har alltid varit liten i maten men energi och bus till tusen (turbo 24/7). Nu, när han är två, spräckte han precis 10kg på vågen :)
  Vi var in till akuten när han var 1,5 pga av att han ramlade och slog i huvudet och då tyckte läkaren att han såg alldeles för liten ut. Vi fick tid för att ta blod- och kissprov och extra besök på BVC. Vår kontakt på BVC har dock aldrig tyckt att han var orimligt liten.. men, men. Allt såg i alla fall bra ut så det var ingen fara. Jag förstår att du blir orolig när de inom vården ger lite pikar och antyder saker, men jag tror hon växer till sig så småning om.
  Vi hade också luktolos, men det fick han ont i magen av. Istället fick vi tips om att ge katrinplommonpuré, vilket verkligen funkade för oss! Vissa dagar fick han en hel burk och ibland nästan inget.

  Nu vet jag inte exakt hur gammal din dotter är, men för att jämföra med min pojk så vägde han 6050g när han var 7mån och sen 6600g vid 8,5mån. Och som sagt 10kg nu när han är 24mån 😊

 17. Elin 13 mars, 2019 on 20:46 Svara

  Har haft liknande med min dotter. Hon är nästan lika gammal som Milly (någon vecka yngre) och väger nu 6,9 så lite mer än din dotter men går också upp väldigt sakta i vikt. Min BVC har inte varit orolig men nu har vi också börjat koppla det till att hon bajsar sällan. Jag helammar dock så det är svårare och veta om det beror på det. Men nu när vi börjat ge mer och mer mat och hon bajsar fortfarande bara 1 gång i veckan så fick vi tipset att börja ge katrinplommonpuré eller aprikospuré dagligen och mer smör/olja i maten och se om magen sätter i gång bättre av det. Min dotter gick precis som din bara upp ynka 145g på en månad, men har inte dålig apptit. Så vi vet inte varför. På BVC sa de bara att vissa barn går upp långsammare och hade det varit något konstigt alltså allergi eller liknande så hade det märkts på allmäntillståndet. Hon sa även att eftersom mitt barn är väldigt aktivt under dess vakna timmar så gör de av med väldigt mycket, och jag har ju sett på din instagram att Milly är extremt aktiv haha så jag tror det är därför! Men det är ju alltid bra att de kollar upp allt ändå :) kramar till er!

 18. Adriana Mathilda 13 mars, 2019 on 21:27 Svara

  Hej Mimmi. Jag skrev till dig engång på instagram, om att min dotter också är Milly (Mileia). Min Milly var också en superliten baby och växte dåligt. Som 1år gammal var hon bara 7kg. Min Milly har celiaki. Hon fick dock diagnosen först som 4år gammal. Vi var redan tidigare på celiaki undersökning med henne, men då visade blodprovet inga oroväckande värden. Men som 4år gammal var värdena väldigt dåliga och då kollade henne på sjukhuset ordentligt. Tänkte säga, att lönas testa celiaki pånytt om testet nu skulle visa negativt. Ha det bra, och hälsningar till söta, glada lilla- Milly, från stora Milly som bor i Finland! :)♡♡

 19. Enni 13 mars, 2019 on 21:31 Svara

  OMG! 😱Jag har en 4 mån. bebis som väger 6705 gram o är 66,5 cm lång. Så om BVC kolar o tar prover det är bara bra!

 20. Angelica 14 mars, 2019 on 03:42 Svara

  Vår dotter har legat på en ”undre kurva” sen födseln. Jag tyckte det var jobbigt att hon vägde ca 5-6kg när barn i samma ålder vägde typ 9-10kg. Vår sköterska har alltid peppat och sagt att hon följt sin kurva bra. Idag är hon 2 och väger runt 10-11 kg och är hur pigg, sprallig och aktiv som helst. När vi gick över helt till fast föda fick vi börja med potta för hon lunda inte bajsa i blöjan (ca 8 mån). Hon fick bättre ergonomisk ställning för att kunna bajsa. Det var jätte bra och har hjälpt oss att avänja blöja snabbare. Hon blev blöjfri vid ca 1.5 år. Hoppas allt blir bra för er och önskar er lycka till!

 21. Maja 14 mars, 2019 on 05:29 Svara

  Våran tjej har ordentlig mjölkproteinallergi och åt dåligt som bebis, men allergin gav henne även som kolik och utslag på hela kroppen. Hoppas ni hittar den bästa lösningen för er lilla tjej, men tror inte du behöver vara orolig, vissa barn är ju lite mindre än andra. :) Vår tjej fyller två år i sommar och väger bara 8 kilo men följer ändå hennes egen kurva jättebra.

 22. Evelina 14 mars, 2019 on 08:00 Svara

  Vi har haft stora problem med vår dotter som nu är 1 år och 4 månader. Hon började livet med att vara förstoppade och även få mjölkproteinallergi. Vi fick hjälpa varje dag med ”fis ventiler” och även där lactulos utan nån större framgång. Fick utskrivet Forlax, liknande movicol, vid 7 månader som hon än idag får en dos av dagligen. Det tycker vi hjälper, men ändå inte varit jättestor i maten förrän nu när hon börjar förskolan och äter lite mer ändå..

  Men det är jobbigt när man inte vet vad de små har för problem och dom inte kan säga till 🙄
  Men precis som du skriver så, så länge hon är pigg å glad är det ju toppen 🤗

 23. Carolina 14 mars, 2019 on 11:19 Svara

  Jag har en dotter med samma problem. 5/12 månad knappt 5,2 kg och liten och nätt . Massa utredningar . Laktulos har inte hjälpt oss heller . Däremot så tömmer jag henne dagligen med vattenlavemang för att hon skall bajsa så hon bli mer hungrig . Hon får ”shotar” i form av althera o calogen . Vi kämpar o kämpar och väger varje vecka . Nu vi lassaretet sätta en sond och det är inte att hon inte äter utan för att hon inte skall slösa energi och kämpa för att äta utan för att få i sog utan att behöva anstränga sig . Hon har även Nexium mot magen . Vi måste även utesluta alla mjölkprodukter o mjölkprotein . De vet inte varför det är såhär men hon är med en storlek 50 trots sin ålder . Jag tycker man skall gå mycket på allmäntillståndet du ser om hon mår dåligt och inte orkar och jag ser att Milly verkar vara en välmående och glad tjej . Skrikperioderna hon har kolla om det hör ihop med de tillfällen hon får ngt med mjölk/ mjöl i ? Som laktulos innehåller ju laktos osv . All öycke till er ❤️ Och vilken mysig familj ni är ❤️

 24. Alex 21 mars, 2019 on 13:24 Svara

  Ge henne mat som är energität. Hällre avokado/fet yoghurt osv än smörgåsrån och frukt.. Kanske ge fler mellanmål? Om barnen är mycket aktiva gör dom ju av med mycket energi så om jag vore er skulle jag undvika hoppgunga som bränner mycket energi. Prova att ge linfrö, det är laxerande.
  Om inte kroppen får tillräckligt med näring kan inte hjärnan växa ordentligt så det är viktigt att de får i sig tillräckligt.

  Lycka till! 😊

 25. Jenny 2 april, 2019 on 21:30 Svara

  Min dotter har ätit movicol sedan 4 veckor efter födseln PG av grav förstoppning , äter det fortfarande och får klyv samt kan endast äta små portioner men ofta. Mitt tipps är att göra närings och kalori rik mat för att barnet ska få i sig tillräckligt. Fick hjälp av dietist hur mkt och tipps på vad är bra att ge i matväg.min dotter är idag 8 år . Hoppas du / ni får bästa hjälpen mvh Jenny

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

För att få de senaste uppdateringarna