Välkommen till mammaträningens härliga värld. Jag heter Maria Wigrant och är barnmorska, träningsinstruktör och författare till boken Stark, glad, gravid. På den här bloggen kommer jag att dela med mig av tips och erfarenheter kring träning, kost och hälsa för gravida och nyblivna mammor som vill komma igång efter en förlossning. Ni kommer att få följa mig i min vardag som barnmorska och instruktör med allt vad det innebär i möten och upplevelser. Ni får givetvis också gärna ställa frågor till mig här på bloggen, jag kommer löpande att välja ut de vanligaste och svara så snart jag kan.

FUCK CANCER

Godmorgon !

Jag tror vi alla har en relation till cancer. Jag tror alla känner ett avgrundsdjupt hat till denna sjukdom. Jag förlorade min mamma för tre år sedan i äggstockscancer , den cancerform jag själv alltid varit mest rädd att drabbas av, ”the silent killer” som den kallas. Vi upptäcker den oftast inte förrän det är försent. Min mamma kämpade i fyra år och jag hatade varje sekund av hennes lidande , hon klagade aldrig , hon vägrade ha peruk och vi kallade henne skalle Per med kärlek . Jag var konstant arg.

Fuck cancer

Fuck cancer

Nu är det oktober och rosa månad , fokus på bröstcancer, den cancerform som flest kvinnor drabbas av. Uppräcker man den i tid kan det gå gå bra

Rosa bandet

Rosa bandet

Undetsöker du dina bröst?

GÖR DET!

Brösten är ofta knöliga och ojämna. Om du då och då undersöker dem och lär dig hur de brukar kännas kan du lättare upptäcka förändringar.

Dagen efter att mensen upphört kan vara en bra dag att känna igenom brösten. Då är de mjuka och lätta att undersöka.

Titta på bröstens form och färg
Stå framför en spegel och titta på formen, om huden är jämn och om den har sin vanliga färg.Se efter om bröstvårtorna ser ut som vanligt.Lyft upp armarna över huvudet och se att bröstvårtorna följer med uppåt.Knäpp händerna bakom huvudet och titta noga på bröstens storlek, form och hudfärg. Syns det några hudförändringar, indragningar eller svullnader?

Känn igenom brösten med raka fingrar
Ett bra tips är att känna igenom brösten i duschen. Det är lättare att känna ojämnheter om man är intvålad och fingrarna lättare glider över huden. Är bröstens storlek och fasthet som vanligt? Finns det någon förhårdnad eller knöl?

Sträck upp ena armen och lägg den bakom huvudet.Känn igenom bröstet med raka fingrar och lätt tryck. Börja med bröstvårtan och gör små cirklande rörelser i flera varv runt bröstet. Flytta sedan ut fingrarna någon centimeter och känn varv efter varv. Avsluta i armhålan.Var noga med att även undersöka övre delen av bröstet och området under armen.Undersök det andra bröstet på samma sätt.

Du kan även göra bröstkontrollen när du ligger ner. Placera då en kudde under skuldran och lägg ena armen under huvudet så att bröst och armhåla ligger fritt. Känn igenom brösten.

Söka vård
Om du upptäcker en knöl i bröstet eller andra förändringar är de oftast ofarliga. Det kan till exempel vara en godartad cysta, som är ett hålrum fyllt med vätska, eller en förtjockning av bindväven. Men eftersom förändringar i brösten kan vara ett symtom på cancer ska de alltid tas på allvar och undersökas av läkare. Du kan kontakta din vårdcentral.

1av 9 drabbas

1av 9 drabbas

Ta hand om dig, ta trappan// Maria

Rosa månad

Rosa månad

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *