Välkommen till mammaträningens härliga värld. Jag heter Maria Wigrant och är barnmorska, träningsinstruktör och författare till boken Stark, glad, gravid. På den här bloggen kommer jag att dela med mig av tips och erfarenheter kring träning, kost och hälsa för gravida och nyblivna mammor som vill komma igång efter en förlossning. Ni kommer att få följa mig i min vardag som barnmorska och instruktör med allt vad det innebär i möten och upplevelser. Ni får givetvis också gärna ställa frågor till mig här på bloggen, jag kommer löpande att välja ut de vanligaste och svara så snart jag kan.

Till salu: Babyskor, aldrig använda

Ernest Hemingway
Bl:a känd för att ha skrivit världens kortaste roman (sex ord)

For sale: baby shoes, never worn.

Babyskor

Babyskor

Visst sätter det igång tankar…. tankar om det värsta,  det vi alla är skräckslagna inför men som vi aldrig pratar om,  som vi håller på avstånd.

Döden, och den värsta, när ett barn dör

I mitt arbete som barnmorska har jag fått uppleva när det värsta sker, när ett barn dör, i eller utanför magen och jag drabbas alltid av en enorm känsla av maktlöshet och sorg , jag har förstås strategier hur jag hanterar dessa situationer, när mötet blev avsked, men jag lider otroligt mycket med föräldrarna som drabbas. Denna bottenlösa sorg och förtvivlan , där jag själv naturligtvis tvingas tänka : Hur , hur tar men sig igenom denna fruktansvärda händelse , går det ens? Hur överlever man?

Föräldrar vars barn dött, löper stor risk att dö i förtid. Jämfört med andra föräldrar är risken dubbelt så hög och för mammor är risken fyra gånger högre. Den som förlorar sitt barn under det första levnadsåret löper en dubbelt så hög risk att själv dö och effekten kan sitta i så länge som 25 år. Det visar en brittisk undersökelse som redovisas i British Medical Journal. Effekten avtog med tiden, men 25 år senare var risken att dö ändå 1,5 gånger högre. Undersökningen svarar dock inte på frågan vad föräldrarna dog av. Alkoholmissbruk eller självmord är en trolig förklaring, tror forskarna bakom undersökningen. Nedsatt immunförsvar på grund av långvarig sorg en annan. Enligt Anders Magnusson, handledare och vd på Svenska Institutet för Sorgbearbetning, så är det bristen på kunskap som är avgörande. – Undersökningen visar på samhällets bristande förmåga att hjälpa och stödja sörjande, säger Anders Magnusson. Enligt honom är det mer socialt accepterat att vara onykter än att visa sorg i vårt samhälle. Konsekvensen av det är att vi både är dåliga på att hantera vår egen sorg och på att stödja personer i vår närhet när de sörjer. Alla förluster skapar en oerhörd mängd känslomässig energi. En energi som måste få komma fram. Inte hållas tillbaka eller isoleras. Det betyder att man som sörjande inte ska försöka hålla allt inom sig och att man som medmänniska i första hand ska lyssna. Inte komma med praktiska råd.

Myter om sorg

Det florerar en massa myter och rädslor kring sorg i vårt samhälle. Här är några vanliga!

Var inte ledsen ! Var stark (för andras skull) ! Sörj i ensamhet ! Tiden läker alla sår ! Ersätt förlusten ! Håll dig sysselsatt

Källa: sorg.se

Det faktum att de flesta av oss saknar kunskap om hur man genomför ett sorgearbete betyder att vi inte vet vad vi ska göra eller säga, många väljer att inte höra av sig pga egen ångest och att ” de inte vet vad de ska säga ”

Du behöver inte säga något, men våga stanna kvar!

Bristande kunskap och isolering är de två främsta anledningarna till att sorgen förblir oförlöst.

Vi måste våga vara medmänniskor,våga finnas där,våga hålla om och våga stanna kvar

 

Ta hand om dig// ❤️Maria

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *