Välkommen till mammaträningens härliga värld. Jag heter Maria Wigrant och är barnmorska, träningsinstruktör och författare till boken Stark, glad, gravid. På den här bloggen kommer jag att dela med mig av tips och erfarenheter kring träning, kost och hälsa för gravida och nyblivna mammor som vill komma igång efter en förlossning. Ni kommer att få följa mig i min vardag som barnmorska och instruktör med allt vad det innebär i möten och upplevelser. Ni får givetvis också gärna ställa frågor till mig här på bloggen, jag kommer löpande att välja ut de vanligaste och svara så snart jag kan.

Varför håller vi inte ihop-eller när borde vi dela på oss

Hej!

I mitt arbete som barnmorska träffar jag många par som har olika erfarenheter med sig. Inte sällan möter jag par där båda eller kanske den ena har barn sedan tidigare relation(er). Jag är ju också en av dem! Jag undrar ju förstås vad det är som gör att vi inte håller ihop, som ju säkert , i alla fall för majoriteten, var ambitionen från början. I mitt fall slutade vi prata, utom om praktiska saker vad gällde AB-familjen och ”tävlade ” om vems tur det var!!

Vi delade inte heller på föräldraledigheten vilket jag är helt övertygad om bidrog till att vi gled isär

Separation

Separation

I en studie gjord vid Sahlgrenska akademin vid Göteborgs universitet fick 452 föräldrar svara på en enkät som mäter kvalitén i relationen utifrån enighet, samhörighet, tillfredställelse, sensualitet och sexualitet. Av de svarande hade 23 par separerat fyra år efter att de blivit föräldrar och ytterligare 16 efter åtta år. Medelåldern på första barnet vid skilsmässan var fyra år och åtta månader, enligt SCB:s siffror från 2012.

Forskarna vet inte helt säkert vad som händer i relationen då men en faktor kan vara att många skaffar barn ganska tätt och när barnet är fyra år jobbar oftast båda föräldrarna heltid igen och det kan  öka stressen

Även om vi i Sverige har generös föräldrapenning och föräldraledighet så ser vi att det är mammorna som tar ut mest och ändå gör mest hemma och jobbar mycket.

Det finns ett tydligt samband mellan skilsmässa och att man valt att inte dela på föräldraledigheten (  i min värld är man inte ledig, man föräldrararbetar 25:7!!!!)

Oändliga tjafset

Oändliga tjafset

Så dela dela om ni vill fortsätta hänga ihop!

Av de svarande hade 23 föräldrar separerat efter fyra år, ytterligare 16 efter åtta år. I studien kartlade forskarna de separerade parens relationer före de gick skilda vägar, och jämförde med relationen hos de som fortfarande levde ihop.

Mindre överens och nöjda
Studien fann vissa likheter:

– När barnet var fyra år låg både sexualitet och sensualitet på konstant låga nivåer både hos de separerade och de icke separerade .

Det icke existerande sexet

Det icke existerande sexet

De största statistiskt säkerställda skillnaderna sågs inom könslan av tillfredställelse, enighet och samhörighet: när barnet var sex månader var de separerade paren tydligt mindre överens inbördes, mindre nöjda med relationen, samt upplevde mindre samhörighet och en lägre kvalitet i sexlivet jämfört med de icke-separerade paren.

Arbetslöshet en riskfaktor
Studien visade att risken att skilja sig var dubbelt så hög hos samboende par som hos gifta. Även låg utbildningsnivå och arbetslöshet var riskfaktorer.

Med hjälp av småbarnsföräldrarnas svar på frågan ”Vilka faktorer tror du har bidragit till din nuvarande situation (både positiva och negativa)?” kunde Göteborgsforskarna formulera sju faktorer som bidrar till separation.

Dessa var: påfrestningar av föräldraskapet, påfrestande omständigheter, brist på intimitet, bristande kommunikation, skillnader i personlighet och intressen, bristande engagemang (i relationen), och negativa effekter av missbruk.
– Om man ska generalisera kan man säga att de separerade papporna ville ha mer tid för sig själva, medan mammorna ville ha mer tid tillsammans både med partner och med barn, säger forskarna

Ska man hänga ihop i absurdum?

– Det är inte alltid dåligt att föräldrar skiljer sig. Men det finns ”onödiga skilsmässor” som är en följd av kommunikationsproblem eller en tillfällig svacka i relationen, och som skulle kunna undvikas genom ett ökat stöd, ansåg forskarna.

Samtidigt som det finns de par som borde gått isär för länge sedan och där relationen bara fortsätter vittra sönder och bitterheten knackar på dörren, ibland är det faktiskt nödvändigt att dela på sig ! Jag känner tyvärr flera.

Barn tar skada, stor skada, av föräldras bråk

Så här skriver Jenny Klefbom barnpsykolog om detta

”Jag ska vara helt ärlig. Barn tar mycket stor skada av att se sina föräldrar bråka, för att inte tala om när bråken leder till handgripligheter.

Det finns forskning som visar att ur barnets perspektiv är det precis lika illa att se sin förälder bli slagen, som att själv bli slagen. Det är alltså barnmisshandel att utsätta sina barn för detta. Det finns också forskning som visar att det är skadligare för barn att bo med båda sina föräldrar, om de bråkar mycket (och då menar man ”bara” verbala bråk), än det är för ett barn att gå igenom en skilsmässa.”

Här har vi inom vården ett ansvar vi kommer ju i kontakt med de flesta blivande och nyblivna föräldrar, och bör ta på oss uppgiften att stödja dem i relationen genom att till exempel betona vikten av att dela ansvaret för hem och barn, ordna tex barnvakt och och tala hur viktigt det är att upprätthålla sensualiteten och det sexuella samlivet. Fortsätta vara par, de som en gång var så förälskade, inte glömma bort varandra, det är så lätt hänt.Vardagen tar över och pirret försvinner!

IMG_1568

 

FAKTA: FORSKARNAS RELATIONSTIPS FÖR SMÅBARNSTIDEN
Tydlig kommunikation. Prata öppet, tydligt och med raka ”jag-budskap”
Sensualitet i vardagen. Slösa med kramar, pussar och fysisk beröring
Tid tillsammans. Viktigt både som par (ordna avlastning) och som familj
Bekräftelse. Ge varandra uppskattning och kärlek
Vid problem i relationen. Vänta inte för länge med att söka hjälp!

  1. tex jobbar med par som kört fast http://kommunikologcenter.se/

Läs mer: Lust och Samliv – Att må bra i sin parrelation som nybliven förälder (och som småbarnsförälder)

Ta hand om dig, ta trappan och sluta aldrig prata med varandra

Maria

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *