Välkommen till mammaträningens härliga värld. Jag heter Maria Wigrant och är barnmorska, träningsinstruktör och författare till boken Stark, glad, gravid. På den här bloggen kommer jag att dela med mig av tips och erfarenheter kring träning, kost och hälsa för gravida och nyblivna mammor som vill komma igång efter en förlossning. Ni kommer att få följa mig i min vardag som barnmorska och instruktör med allt vad det innebär i möten och upplevelser. Ni får givetvis också gärna ställa frågor till mig här på bloggen, jag kommer löpande att välja ut de vanligaste och svara så snart jag kan.

VI TALAR FÖR LITE OM FÖDANDET


Hej!

Jag har haft en härlig dag, fina möten på MamaMia, sådana som stannar kvar, fina samtal och lärorikt, jag tackar för förtroendet🙏🏽

Jobbdagen avslutades på Allt för föräldras kontor för inspelning av ytterligare ett podd avsnitt.Idag pratade jag med ” superpoddaren” Emma Philipsson, som idag fick byta roll med mig. Emma har nämligen sedan drygt ett år förlossningspodden och arbetar som Doula

Emma

Jag säger bara, vilken kvinna, så härligt klok och häftig , jag hade kunnat tala i timmar. Vi talade mycket om födandet, om kontrollbehovet om att föda med eller utan EDA , om att bajsa på sig. Vi var rörande överens om att det tjejer ska lägga energi på är att lära känna och lita på sin kropp, träna träna och träna igen på andning och avslappning, lita på kroppen släppa knoppen. Att våga prata om hur det är att föda. Inte värdera, inte jämföra! Alla är vi unika och föder olika, mät inte tävla inte! Men förbered dig och din kropp med träning och avslappning och lär dig andas!

Babygruppen

Satsa på att gå en profylax kurs eller träna yoga eller annan meditativ och medveten träning .

Det är något häftigt med kvinnor som brinner och tror på möjligheten att förändra. Jag vill tro och hoppas att jag också är en av dem, jag tänker inte ge mig.

Jag känner fler, fler som driver och tänker försöker skapa förändring  inom förlossningsvården i Sverige

2012 var vi ett gäng barnmorskor som FICK NOG!

Vi bildade tillsammans det sk barnmorskeupproret, vi slogs, vi tog,vi segrade halvvägs , för att sedan stupa! Jag är i allafall mega stolt över det vi åstadkom och vi lever fortfarande och brinner för rätten till en säker och trygg förlossning och att kvinnor ska få föda , inte förlösas, på sina villkor. Varför säger vi förresten förlöst, hon är fan inte förlöst, hon födde !

Emma har ord jag bär med mig och tänket använda från och med nu KJESARFÖDD❤️

Istället för ” förlöst med kjesarsnitt”

Vi so arbetar inom förlossningsvården måste förstå att vårat val av ord har större, mycket större betydelse för kvinnorna och deras partner än vi tror. Vi får aldrig ta ifrån dem födandet, oavsett , vi förlöser inte , de föder !

 

image

Här är vi som brinner men kanske med lite lägre låga just nu

Om att föda talar jag och Emma om i podden som snart finns möjlighet att lyssna på

Njut av fredagen, ta hand om dig/: Maria

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *