Välkommen till mammaträningens härliga värld. Jag heter Maria Wigrant och är barnmorska, träningsinstruktör och författare till boken Stark, glad, gravid. På den här bloggen kommer jag att dela med mig av tips och erfarenheter kring träning, kost och hälsa för gravida och nyblivna mammor som vill komma igång efter en förlossning. Ni kommer att få följa mig i min vardag som barnmorska och instruktör med allt vad det innebär i möten och upplevelser. Ni får givetvis också gärna ställa frågor till mig här på bloggen, jag kommer löpande att välja ut de vanligaste och svara så snart jag kan.

PMS häxan dog inatt-jag saluterar mensen

Pms

För det mesta älskar jag att vara kvinna men det finns tillfällen då jag hellre är man. Jag hatar att ha PMS och jag blir verkligen satan. Jag har alla symtom och vill under denna period bara försvinna från jordens yta. Jag mår helt enkelt skit i både kropp och knopp och tycker inget har någon mening.

Häxa

 

PMS – PREMENSTRUELLT SYNDROM
PMS är ett samlingsbegrepp för flera olika symtom, både fysiska och psykiska, som uppträder veckan före menstruationen och försvinner inom en vecka efter mensens början. Exempel på fysiska symtom är trötthet, huvudvärk, ömmande bröst och en känsla av uppsvälldhet, medan irritabilitet, gråtmildhet, ångest, ilska samt nedstämdhet är exempel på psykiska. Man räknar faktiskt med att så många som 75 % av alla kvinnor i fertil ålder upplever något slags PMS-symtom men, för att det ska klassas som PMS krävs att man har minst ett psykiskt och ett fysiskt symtom som uppträder regelbundet varje månad.

EN EFTERHÄNGSEN HISTORIA
Premenstruellt syndrom (PMS) har gäckat kvinnor så länge man kan minnas. Det sägs att redan den gamle greken Hippokrates (460 f. Kr. – 370 f. Kr.) identifierade ett samband mellan menstruationen och kvinnors humör. Sedan antiken har PMS fortsatt att intressera och förbrylla generationer forskare, och faktum är att vi fortfarande inte riktigt kommit på varför vissa har mycket besvär medan andra inte märker någonting. Vi kan dock säga följande; Precis som att kvinnor är olika funtade på alla möjliga plan, är de också olika känsliga för hormonella svängningar. Och hormonella svängningar är något som det är gott om i menstruationscykeln.

PMDS – PREMENSTRUELLT DYSFORISKT SYNDROM
Det har länge stått klart att det är stor skillnad på i vilken utsträckning kvinnor upplever PMS-symtom, men det är inte förrän ganska nyligen som man gett den svårare varianten ett helt eget namn – PMDS (på eng. PMDD).

D:et i PMDS står för dysfori, vilket bland annat står för nedstämdhet och retlighet. PMDS innebär nämligen inte bara att man har svårare symtom än vid PMS, utan även att det är de psykiska symtomen som är värst. Främsta anledningen till att det finns två namn för i princip samma sak, är helt enkelt att det är praktiskt att kunna skilja de olika svårighetsgraderna åt.

För att kunna få diagnosen PMDS krävs att man uppvisar flera psykiska symtom som påverkar livet i sådan utsträckning att man inte kan fungera som vanligt. Mellan 3 och 5 %, dvs 60 000 – 90 000 kvinnor i fertil ålder beräknas uppfylla kriterierna för diagnosen. Jag är nog en av dem😩

PMDS OCH DEPRESSION – TVÅ TRISTA TYPER MED MYCKET GEMENSAMT
Det finns flera likheter mellan PMDS och depression. Det bästa sättet att ta reda på vad som orsakar dina problem, är att föra dagbok över en eller två menscykler för att se när du mår dåligt och att du inte mår dåligt hela tiden. Oavsett om dina symtom är cykliska eller pågår hela tiden, bör du prata med din läkare.

Jag tänker göra slag i saken, jag ska boka tid, både för min egen skull och min omgivnings

Svart flagga

Jag ska skaffa mig en svart flagga att vifta med som någon slags varning och sen när den efterlängtade mensen kommer , klä mig i rött och skåla i champagne

Rött

Ta hand om dig // Maria

4 thoughts on “PMS häxan dog inatt-jag saluterar mensen

  1. ha ha vad rolig du är, ja men så är det ju, man känner att man nästan vill flagga mannen för att inte skilja sig men att snälla titta bort när jag får mina rabbiatiska anfall haha men sen, sen, då är det skönt och man vill nästan fira. 😀 Så sant.

    Ha en fin dag !

  2. Åh, vi vet precis hur det känns! Det är som att somna som Morran och vakna som Kate Moss när mensen väl kommer! 😉 I PMS-podden wallraffar vi ALLA möjliga behandlingar och intervjuar allt från läkare till akupunktörer. Vi testar ”vanliga” läkemendel och alternativa. Lyssna gärna, vi är många som mår kass vid PMS. Stor kram!

    Jenny & Charlie på PMS-Poddem

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *