Hej!
Känns som om sommaren drar sina sista andetag och hösten närmar sig med stormsteg. Tillfälle till förändring kanske! Vi är sådana vanedjur och gör ofta som vi alltid gjort, att bryta vanor och inlärda beteenden är bland det svåraste som finns och kräver ofta både mod, tid, lust och verktyg. Felet vi ofta gör att vi ska förändra så mycket på en gång vilket ofta leder till att vi inte når dit vi önskar. Träning och fysisk aktivitet är en sådan förändring som ofta görs med den största ambitionen men inte sällan leder det till att det inte blir något alls. Börja på rätt nivå och ta hellre små små steg än stora kliv som du sen kanske måste backa ifrån . Tiden är ofta det vi skyller på och lusten, jag har inte tid, jag ska bara, jag känner inte för det nu. Jag har tidigare skrivit om vikten av fysisk aktivitet under graviditeten , se blogginlägg nr2, hur bra det är för både dig och bebisen att hålla i gång. För att orka graviditet, förlossning men framförallt tiden efter, då när livet med barn börjar på riktigt. Tänk att träning inte tar energi-den ger energi!
Fråga att ställa dig: Var befinner jag mig på motivationsskalan? Motivation måste komma inifrån, ingen annan än du kan motivera dig, däremot kan du få inspiration av någon annan som leder till motivation.
Amotivation: Du saknar helt lust och motivation att träna.
Yttre motivation: du tränar mer för någon annans skull. Du tränar för att motverka dåligt samvete, för att du vet att du borde.
Inre motivation: Du tycker träningen är viktig och en del av din identitet. ibland kanske du drivs av yttre anledningar. Du tränar för att det är skönt och för att du mår bra av det. Träningen behöver inte leda till något annat.
Här får du lite tips på enkla övningar som bar kräver en stol och ett gummiband, övningar du kan göra hemma genom hela graviditeten.
Några minuter om dagen har du nog, välj en eller ett par övningar eller om du har tid ,alla. Kom ihåg att arbeta långsamt och kontrollerat, ha ett bra bålstöd genom att tänka att bär bebisen nära ryggraden, tänk dig lång och andas ut på det tyngsta momentet i övningen, på så sätt får du hjälp och kraft genom bålmuskulaturen.
Lägg också tid på andning och avslappning, viktigt för att skapa balans i kroppen och knoppen.
Kom ihåg : Träningen som blir av är den som räknas och du, skratta på vägen det hjälper jag lovar
Ta hand om dig //Maria