Välkommen till mammaträningens härliga värld. Jag heter Maria Wigrant och är barnmorska, träningsinstruktör och författare till boken Stark, glad, gravid. På den här bloggen kommer jag att dela med mig av tips och erfarenheter kring träning, kost och hälsa för gravida och nyblivna mammor som vill komma igång efter en förlossning. Ni kommer att få följa mig i min vardag som barnmorska och instruktör med allt vad det innebär i möten och upplevelser. Ni får givetvis också gärna ställa frågor till mig här på bloggen, jag kommer löpande att välja ut de vanligaste och svara så snart jag kan.

Du mår bra av att träna, det gör ditt barn också!

Hej igen!

En vecka sedan jag skrev mitt första blogginlägg ever och mycket har hänt. Jag har så sakteliga börjat säga hejdå till min arbetsplats sedan 18 år tillbaka och smugit igång mitt nya liv som barnmorska på Mama Mia vilket känns otroligt bra.  Inte nog med att kollegorna känns kanon så fick jag (enligt mig själv) det finaste rummet :-)

Tornrummet

Jag har tillbringar en härlig helg i Oslo och utbildat nya vetgiriga instruktörer som ska inspirera till träning och bättre hälsa.

Förra veckan ställde jag dig som läste en fråga som jag uppmanade dig att fundera på, för dig som inte läste kommer den här igen:

Skulle du, springa ett maratonlopp, åka ett Vasalopp, simma ett Vansbrosim eller sätta dig på en cykel och cykla runt Vättern UTAN att förbereda dig?

Hmmm….. sannolikt inte

Att vara gravid kan liknas med den fysysika  ansträningen av förberedelse och att föda barnet vid ett av ovanstående utmaningar , en förlossning kan ta många timmar och är både tufft och smärtsamt. Så jag hoppas att du svarar nej, såklart skulle jag förbereda mig.

Så varför ska du då träna under din graviditet och fortsätta efteråt?

Barns hälsa och välmående är ofta en spegling av föräldrarnas levnadsvanor! Bra vanor skapar du tidigt i livet!

Här har vi som föräldrar ett uppdrag och galet stort ansvar. Vem vill du att ditt barn ska bli? Hur uppmuntrar du på bästa sätt? Hur skapar vi barn med goda värderingar? Svåra frågor men galet viktiga!

Jag hoppas att jag ska kunna inspirera dig till ett aktivt och mer hälsosamt liv som kommer skapa bra förutsättningar för både dig och din bebis. För att både orka med graviditet, förlossning och tiden efter som småbarnsmamma.

Föräldrautbildning

Det finns en mängd myter kring ämnet träning och graviditet men jag upplever ändå att kunskapen blivit bättre och framförallt är det fler som uppmanas att var aktiva under sin graviditet idag än för bara ett antal år sedan. Vi barnmorskor är ålagda att ge bra information och rekommendationer om träning men jag vet att det kan se olika ut vad gäller kunskapen. Trovärdigt blir det ju när du som blivande eller nybliven mamma får samma information av din barnmorska som av den som hjälper dig med träning. Det som är viktigt är att informationen och rekommendationen som ges här är till den friska gravida mamman, vid sjukdom eller komplikationer kommer jag tipsa om var du kan få hjälp. Varje kvinna och varje graviditet är olika och varken kan eller ska jämföras med någon annan. Alla mina graviditeter har varit lika olika som mina tre pojkar är.

Här kommer några av de fördelar som forskning visar, om varför du ska träna när du väntar barn. Håll tillgodo :)

Snabbare tillväxt av moderkaka, gynnsamt  för bebisen

minskad spänning och trötthet, ökad känsla av välbefinnande, förbättrad självkänsla

mindre ångest och oros tillstånd,  minskad risk att utveckla depression

ökad kroppsmedvetenhet, mindre belastning på leder och ligament

minskad risk för övervikt och fetma, minskad risk för hjärt-kärl sjukdom, högt blodtryck och diabetes

minskat behov smärtlindring under förlossningen minskad risk för komplicerade förlossningar,

minskad risk för operativa ingrepp,  minskad risk för stora vaginala bristningar

Snabbare återhämtning, att vara förälder är ett heltdsjobb 24:7, därför gillar jag egentligen inte ordet föräldrar LEDIG jag tycker vi skulle säga föräldrar ARBETE!

Du vet säkert redan att du mår bra av att träna. Du vet att du borde. Men det är inte samma sak som att genomföra träningen. Du behöver hitta motivationen…kanske kan jag hjälpa dig med tips om hur och vad du ska träna.

För att få de positiva effekterna av fysisk aktivitet behöver du vara aktiv 150 min /veckan. Definitionen på fysisk aktivitet är att den ska var något ansträngde, du ska bli andfådd, svettas lite, behöva byta kläder efter passet. Att ”gå ut med hunden” räknas inte som träning, det är vardagsmotion men det är förstås bättre än inget. Fördelen att tänka 150 min / veckan är att du kan dela upp det som du vill, det behöver inte vara sammanhängde. Ibland kanske du bara har 3 min, nästa dag 7, nästa 60 min.  Kör så du bli ansträngd, de minuter du har, bocka av och känn dig nöjd !

Sju nycklar till din inre motivation:

1. Sänk kraven, börja med små steg om du aldrig tränat tidigare

2. Anpassa aktiviteterna till verkligheten, anpassa aktiviteten efter träningserfarenhet och dagsform

3. Sätt upp mål och gör en plan hur du ska nå dit, ta hjälp om det behövs, måste och borde är inga bra motiverande ord, försök hitta känslan av att du vill.

4. Var flexibel, ibland har du mer tid ibland mindre.  Men ibland behöver du ta dig till träningen trots att det känns motigt. Känslan efteråt är värd det!

5. Var snäll mot dig själv, ta bort prestation. Men det är inte snällt att lägga sig på soffan. ta då hellre en snabb promenad, det mår både du och bebis, familj bra av.

6.  Gör saker du mår bra av. Gör det som funkar. Som gravid eller småbarnsmamma är devisen ” no pain no gain” inte den bästa moroten. För att uppnå hälsoeffekter behövs ingen blodsmak.

7. Tänk i ett  livsloppsperspektiv, se träningen som en livförsäkring. Vi försäkrar ju både vår bil och vårt hem !

Kom ihåg! Den bästa träningen är den som blir av.

Smyg in vardagsaktivitet genom att:

ta trappor istället för hissen, cykla till jobbet, promenera till dagis med barnen, det hjälper dem med, gå av buss pendeln tunnelbana tidigare, stå upp och jobba

Förbereda dig kan du göra på flera sätt , jag rekommenderar alla föräldrar att gå profylaxutbildning och vill du träna yoga och vattengympa så hittar du suveränt kursutbud här: babygruppen.se

Nästa gång vi hörs kommer jag berätta om vikten av bra hållning, stark bål och bäckenbotten och om hur jag som

30-åring fick framfall trots att jag aldrig varit så stark. Jag kommer också att tipsa om knipkulor.

Maria Wigbrant knip

Kolla in rotlas.se om du är nyfiken

Ha det fint // Maria

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *