Jag är en rolig mamma som tänker och pratar mycket. Njuter av dyra viner & lösgodis. Smått besatt av parfymer & krämer som luktar gott. I min blogg får ni ta del av musik, goda viner, lite inredning när andan slår på & självklart skriver jag om hur det är att vara mamma till min ljuvliga dotter Edith. Hoppas ni finner mig roande!

Text om inskolning av barnläkare

  • Barn under tre år är i en känslig ålder, då mycket händer. De har fortfarande svårt att tydligt berätta hur de upplever sin omvärld. På en förskola för de allra minsta ställs därför särskilt stora krav. Barngruppen får inte vara för stor – inte större än 12-13 barn. Det måste finnas tillräckligt med personal, som måste vara välutbildad. Den mest kompetenta personalen ska arbeta med de minsta barnen!
  • Att ta steget från hemmet till förskolan är en stor och omvälvande händelse i ett litet barns liv. Invänjningen måste ske successivt och individualiseras efter varje barns behov. För några barn går det snabbare, för andra långsammare. Den schematiska tredagarsinvänjning som nu blivit något slags standard på sina håll är inte att rekommendera för flertalet barn. (Det jag har sagt hela tiden.)
  • Små barn behöver fortfarande mycket tid tillsammans med sina föräldrar – och inte bara tid då både barnet och föräldrarna är trötta. Om föräldrarna har möjlighet är det därför bra om man under den första tiden kan begränsa vistelsetiden på förskolan. Ett riktmärke kan vara 4-6 timmar per dag. Fungerar allt bra kan tiden sedan utökas något. Men inget barn bör ha en vistelsetid som överstiger en vuxen arbetsvecka (40 timmar).
  • Barn är olika, föräldrar har olika förutsättningar och förskolor fungerar olika. Därför är det svårt att ange alltför bestämda riktlinjer. Det bästa är om föräldrarna och förskolans personal tillsammans kan komma fram till hur barnets dag på förskolan ska se ut. Barnets bästa ska då alltid sättas i främsta rummet. Organisationen bör vara så flexibel att förskolans och föräldrarnas behov kan anpassas till barnets – inte tvärtom!             

 

Skrivet av Lars H Gustafsson som är barnläkare.

Intressant text tycker jag. Vad tycker ni? 

Malmö-20130802-01615

Det finns ingen som kommer kunna säga åt mig att gå innan jag ser att min dotter är redo. Många tycker säkert jag är pjåskig men det står jag fantamaj för! Det är hemskt att säga det men jag kanske är just pjåskig för jag vet hur det går till på vissa förskolor.

En reaktion på ”Text om inskolning av barnläkare

  1. Hej Jose!!
    Jag tycker verkligen att du ska stå på dig när det gäller Ediths inskolning på förskolan!! DU känner ditt barn bäst och ser om hon är redo att lämnas. Riktigt redo blir hon förståss kanske inte i början men ändå.. Det är jätteviktigt att det känns bra för dig/er föräldrar! Då blir det nog bäst för Edith med! Vi är ju mitt uppe i inskolningar nu och vi frågar alltid föräldern om vad de tycker, om de känner sig redo. Det är trots allt en ”inskolning” för föräldrar med, speciellt om det är första barnet. Önskar er o Edith lycka till!! Puss o kram ❤

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.