En till Allt för föräldrar webbplats

Vi vuxna ska alltid vara förebilder för barnen.

Idag pratade jag med skolan, om mobbningen. De tar det på allvar var svaret och de skulle ta tag i det direkt. Jag har en bra bok om att alla är olika, den är fin och mina flickor gillar den. Boken kommer läsas hos dem i samlingen.

En tanke! Tänk er att vuxna skulle säga -va fet du är. -tjockis! – varför har du så stor mage? Etc. Det skulle vi (iaf inte i min värld) aldrig acceptera att någon kallade oss. Aldrig säga kränkande ord till någon, för det sårar, vi har ingen rätt att kränka någon. Aldrig!  SFS (2006:67)står även i lagen! Personangrepp är illa, vuxna ska vara förebilder. Alla är vi olika och det är okej att tycka olika, okej att se olika ut och okej att känna olika. Barn gör som sina föräldrar och sina idoler. Var en god förebild för dina barn och andras barn, Säg inte nervärderande ord till andra!

Barnen funderar, tänk er att ert barn frågar varför har han så stor mage mamma? varför har han inga tänder mamma? Barn funderar och frågar, de är så de lär sig. Men vad svarar du ? Ge en förklaring att det vet inte vi, varför han inga tänder har, man kan ge exempel, men viktigast är att förklara för barnen att man inte säger frågan till personen, varför har du stor mage? varför har du inga tänder. För då kan den personen bli så ledsen. Du får fråga mamma, men inte andra. Förklara hur man är en bra kompis, att man aldrig säger ord som, va tjock du ser ut, va ful du är, varför är du brun, varför är du så prickig? Listan kan göras lång. Men viktigt är, när barn är nyfikna och det är ju barn. Att man förklarar så gott man kan och även lägger energi på att förklara att ord från din mun till en annan kan såra så den personen.

Krama om sina barn och förklara att alla är vi olika och det är helt okej,för va tråkigt det skulle vara om alla såg lika dana ut, lika kläder och lika hår. Gillar samma saker och om alla ville jobba med samma sak, de skulle vara tråkigt och konstigt!

 

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *