En till Allt för föräldrar webbplats

Barnen kan stimuleras till att uppfinna

När vi sist var på Tom Titts så insåg jag hur viktigt det är att prata med barnen om möjligheten att uppfinna saker. Jag vet att man inte blir uppfinnare bara för att någon berättar om Thomas Edison uppfinningar. Det krävs lite mer än så. Vid sidan om att prata om personer som uppfunnit så måste vi förstås ge barnen den grogrund de behöver.

Det  här är ett spännande ämne och många har studerat det. För hur stimulerar vi barnen till att tänka kreativt och uppfinna? Jag tror att jag har ett bra svar på den frågan. Min tanke är att barn som uppmuntras på ett hälsosamt sätt till att klara av saker också blir den här typen av vuxna som tänker att de kan lösa problem.

Låt oss ta att duscha själv som ett exempel. Barnet erbjuds att göra detta själv och får göra det som känns okej att klara själv. En del barn vill inte vara själva i badrummet och då kanske det går att lämna dörren på glänt och finnas där nära. Steg för steg så klarar barnet saker själva.

Men det gäller förstås att vi föräldrar tar ett steg tillbaka. Vi måste då tillåta spill och sådant som händer när barn experimenterar med allt det som vi annars gör för dem.

kreativt barn

Ta det lugnt med spriten i jul

Nu kommer folk snart att samlas omkring borden och äta och dricka gott. Inget ont med det men jag vill verkligen slå ett slag för att ta det lugnt med spriten. Om du funderar på saker som alkoholförbränning för att du vill köra bil till och från släktkalaset så är du ute och cyklar.

Cykla bör du inte heller göra om du har druckit alkohol! Mitt förslag är att köra på alkoholfritt i den mån det går. Ta en liten drink efter middagen men inte om du är bortbjuden. Om du åker taxi kan du förstås göra det men här måste vi vara ärliga med oss själva.

Om det blir för mycket för lätt så är det bättre att köra på vita kvällar när familj och barn ska samlas. Det finns andra tillfällen då du kan släppa loss. Jag vill påminna om att vi minns ledigheten och tiden med familjen för resten av livet. Om du vill att dina barn ska minnas detta på ett positivt sätt så tar du det lugnt med spriten i jul. Det tänker vi göra!

vodka cocktail

vodka cocktail

Barnen vill få massage på fötterna!

Det är så gulligt. De sätter sig i soffan och ber varandra om att massera lite på fötterna. Men inte med händerna. De kör med massagepistolen. Det har de lärt sig av mig och gubben. Vi testade med massagemaskin för fötterna och med pistol. Men när vi jämför massagemaskin för fötter och massagepistol kommer vi till slutsatsen att pistolen är bättre.

Det här beror på att man med pistolen för massage kan rikta mycket bättre. Det har ungarna också upptäckt. De rör inte vår fotmassagemaskin och ibland blir det faktiskt bråk om vem som ska få pistolen för inte nöjer de sig med den manuella rullen…

fotmassage barn

En del fyller år på julafton…

Nu måste jag bara skriva av mig om en sak. Att fylla år på julafton. Förstår ni vad det innebär? Det innebär att mina grattis på födelsedagen hälsningar alltid är julrim och ibland står det inget om födelsedagen. Det betyder också att jag missar ett tillfälle till presenter.

Man kan ju inte få dubbel bara för att det råkar vara samma dag. När vi bodde i USA ett tag så var det lite annorlunda men knappt. Där blev det ofta så att vi helt enkelt slog ihop firandet. Men vaddå slå ihop…

Vad kan man göra när modern födde på den dagen då det blir presenter och firande?

Jag har valt den positiva vägen. Istället för att sura om saken så gör jag en större grej av julaftonsfirandet. Det är min dag så det är jag som bestämmer var vi är och hur vi firar min dag. Det betyder att folk får vara lite extra duktiga på att anpassa sig. Jag kan kräva lite mer. Det är ju min födelsedag.

Sedan jag började tänka på detta sätt så har julafton och födelsedag blivit till ett positivt koncept. Jag skriver detta under Black Friday rean. Har givetvis påminnt folk om att det inte är så dumt att passa på både med födelsedagspresenter och med julklappar!

julafoton födelsedag

Inga möss, nej tack!

Nu har ungarna börjat prata om husdjur. De tänker sig möss i bur. Jag säger bara nej tack! Det här är inte ett husdjur för mig. Jag vill inte ha mus i mitt hus. Jag minns vad som hände på landet förra sommaren då vi kom ut och insåg att vi hade fått nya husgäster under våren.

Jag kan säga att det var inte gulligt. Först tänkte vi att vi skulle låta de små djuren få leva någon annanstans. Vi fångade och släppte ut på andra sidan ön. Men de där rackarna kom tillbaka eller så hade de helt enkelt lämnat så många barn efter sig.

Det var när det gnagdes på kablar som mitt tålamod rök. Då kände jag att vi inte längre kunde vara så milda. Resten är historia. Vi har inga möss i huset på landet nu. Och jag tänker verkligen inte börja med möss här hemma i stan. Nej, nej och nej!

möss i kaka