VISA ARKIV & KATEGORIER   |   SÖK

5 minuters-metoden, hiss eller diss?

Sömn kan man aldrig få för mycket av under småbarnsåren. Under våren och sommaren låg jag minus på mitt ”sovkonto” hela tiden men jag var inte dödstrött för det. Inte försen nu när hösten kom har jag fått mig en större chock och blivit betydligt tröttare och i sin tur mer deppig. Mitt tålamod är något sämre och jag har liksom inte samma motivation till att göra saker. Men det kanske hänger ihop med mitt intensiva sökande efter nytt jobb också som hela tiden resulterar i besvikelse och dåliga besked..

Tyler är lite mer än 6 månader nu. Han väger snart 9 kilo och han är väldigt framåt. Under några veckors tid har vi kämpat med att få Tyler att sova längre stunder på dagarna och nätterna. Vi har därför varit extremt trötta, både Anton och jag. Inte orkat göra någonting på kvällarna. När Tyler var mindre, ungefär 4 månader och bakåt gick det inte att få rutin på sömnen alls. Men då kände jag inte heller behovet av att göra några rutiner för det enda jag gjorde då var att amma hela tiden och jag lyssnade till Tylers signaler när han ville äta. Oftast somnade han vid bröstet vilket var smidigt men i takt med att han har vuxit har sovmönstret ändrat sig. Efter att han blev fem månader somnade han varje gång han åt ersättning. Sedan slutade han plötsligt sova ordentligt. Han somnade varken när han åt, blev vaggad eller omfamnad. Det var dags för oss att införa nya sovrutiner helt enkelt men det är faktiskt inte så enkelt som det kanske låter.

Just nu sover han jätte bra i sin barnvagn. Under dagarna är det vagnen som fungerar allra bäst och därför tänker vi fortsätta låta honom sova där. Han har numera sin sittdel men vi lutar den tillbaka så att han är bakåtlutad. Han sover ofta utomhus också för då vaknar han inte lika fort. Det största problemet har varit kvällarna och nätterna. På kvällarna har det tagit upp mot en timme att lägga honom, om inte mer ibland. På nätterna har han vaknat ofta, kanske 6 gånger och varit orolig samt ledsen. I måndags när jag inte orkade vagga Tyler längre för att jag själv var så trött bestämde jag mig att testa 5 minuters-metoden. Jag blev tipsad om den och tänkte att det är värt att prova.

När Tyler blev trött vid cirka åtta på kvällen när han brukar sova la jag ner honom i hans vagga efter han hade fått ersättning. Innan jag började med metoden kontrollerade jag även blöjan så att jag med säkerhet kunde veta att han inte skrek på grund av den. Sen tog jag tiden. Jag gick in till Tyler. Gav honom sin napp och snutte. Stoppade om honom och gick ut från rummet. Som vanligt tog han ut sin napp, började skrika och var inte alls nöjd. Han fäktade med armarna och slet sig i öronen som han gör när han är arg. Jag väntade i fem minuter, sedan gick jag in till honom igen. Gav honom nappen, klappade honom och stoppade om honom. När det hade gått totalt 15 minuter började han försöka sova på egen hand. Han slet inte ut nappen som innan och trots att han fortfarande var ledsen så skrek han inte rakt ut. Jag gick in till honom efter ytterligare 5 minuter och klappade lite på honom. Nästa gång hade han somnat. Det tog 25 minuter sammanlagt. Och ja det var jobbigt till en början eftersom han skrek väldigt mycket och högt men jag vet att när man ska testa en metod måste man fullfölja den för att säkert veta om den fungerar. 5 minuters-metoden handlar om att man går in till bebisen efter 5 minuter i taget tills bebisen somnat. Man ska inte ta upp sin bebis. Heller inte prata med den. Bara visa att man är där och sedan gå ut igen.

Det var en lättnad när Tyler hade somnat men det gjorde också lite ont i mammahjärtat. När jag googlade nästa dag på metoden var det väldigt mycket negativ kritik mot den. Det var många elaka kommentarer mot andra som har skrivit om den på sociala medier och det fanns psykologer och andra experter som avrådde från metoden och var motståndare. Men jag läste också att många BVC lärde föräldrar att använda sig av metoden förut. Idag kunde det förekomma på en del BVC men det betyder ju ändå att metoden används av många fortfarande. Jag reagerade i alla fall över alla negativa aspekter men jag håller inte med dem som anser att metoden innebär barnmisshandel. Det är väl att ta i. Oavsett om metoden fungerar eller inte ska det kännas bra för föräldrarna att utföra den på sin bebis och efter att jag har testat den enbart en kväll kände jag för att prova en annan variant.

Nästa kväll gjorde jag i ordning Tyler för natten igen och såg till att han var mätt och nöjd. Jag la ner honom i vaggan och stannade kvar bredvid. Satte mig på huk och klappade honom. Först på huvudet, sedan ner mot ryggen och armarna samt magen. Jag fortsatte klappa honom någon minut och slutade i cirka 20 sekunder efter det. Tyler märke såklart när jag slutade och började röra på sig mer. Han skrek dock inte någonting. Inte under hela tiden. Jag klappade honom igen och slutade efter en stund och gjorde samma sak om igen tills han somnade. Jag tänkte att jag skulle göra en snällare variant av 5 minuters-metoden utan gråt och skrik och det fungerade verkligen. Istället för 25 minuter tog det 15 minuter. Dessutom var allting en lugn samt mysig stund och jag kunde gå därifrån utan ångestkänslor. Igår kväll behövde jag inte klappa honom alls länge. Han somnade jätte fort och var väldigt lugn. Dock undrar jag om det var en engångsföreteelse men det återstår att se resten av veckan. För det tar ju inte bara en gång eller två gånger att få in nya rutiner. Det krävs tålamod i minst en vecka för att bebisen ska vänja sig. Det viktiga är att när man väl har valt metod så ska man stå fast vid den och inte byta hela tiden.

Om ni, som oss också har haft svårt att få er 6 månaders bebis att sova rekommenderar jag er att ta till er en metod eller rutin som känns bra för er. Prova den fullt ut innan ni kan ta ställning till den, annars är det lönlöst. Och vill ni testa 5 minuters-metoden måste ni lägga hjärtat åt sidan en stund när de skriker som allra mest. Det är svårt men det blir bättre. Dock vill jag också säga att jag inte tror på att prova sådana metoder på yngre barn än 5-6 månader. BVC verkar inte rekommendera något sådant innan dess heller. Ta hand om er och hoppas att ni hittar ett sätt som fungerar för er. Det återstår att se hur det går för Tyler resten av veckan men jag återkopplar om det längre fram ❤

 20210921_160533 20211001_141248


Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

För att få de senaste uppdateringarna