VISA ARKIV & KATEGORIER   |   SÖK
Annons

Babyblues, depression och nedstämdhet

Tyler är 2 veckor och 2 dagar gammal idag. Det känns som att han har varit här mycket längre än så för jag har nästan förträngt hur vardagen var innan han kom till världen. Jag totalt älskar livet som det är just nu och jag har inte varit såhär psykiskt stabil på länge. Jag förväntade mig ännu en hormondipp nu efter förlossningen men den har inte kommit, ännu.. Efter att James och Chloéy föddes minns jag att jag var väldigt känslosam under några veckor men så har det inte varit denna gången. För min del är det bara positivt att jag är stabil och kontrollerad men jag försöker vara redo om det blir svängigt framöver. Inte för att jag kan förbereda mig särskilt mycket men jag njuter av att må bra just nu!

Jag har ju skrivit en del om nedstämdhet och depression under min graviditet och jag tänkte fortsätta uppmärksamma det psykiska måendet hos gravida kvinnor både under och efter en graviditet. Det jag nämnde ovan angående det psykiska måendet under de första veckorna efter en förlossning kallas för Babyblues. Det handlar om en tillfällig nedstämdhet som infaller några dagar efter förlossningen och varar i några veckor. Om nedstämdheten håller i sig kan det ha utvecklats till en depression och det är inte så ovanligt att nyblivna mammor blir deprimerade. Det är inte lätt att vara nyförlöst och samtidigt lära känna ett nytt litet liv i kombination med alla vardagliga rutiner som innehåller en del måsten. Oavsett vilken eller vilka anledningar som ligger bakom måendet är det okej att må dåligt!

En depression kan också påverka anknytningen till bebisen och göra att man inte tar till sig barnet. Jag har inte haft problem med anknytningen till mina barn men jag vet att det är normalt att anknytningen inte sker direkt efter att bebisen är ute. Det tar olika tid för olika mammor, även pappor faktiskt. Det är viktigt att inte glömma bort papporna som enbart har sett på bilder och några få videoklipp under 9 månader för att sedan bevittna en förlossning där det plötsligt kommer ut ett barn som ska tas omhand utan att pappan själv har haft någon chans att knyta an på samma sätt som mamman har.

Det är väldigt vanligt att känna starka känslor efter en förlossning, det har jag gjort med alla mina tre barn men för mig har det som sagt varit mer hanterbart efter min senaste förlossning. Efter de två andra kunde jag sitta och gråta för allt möjligt lite när som helst och det var sällan för att jag kände mig ledsen, det var mer för att jag var så lycklig och överväldigad. Men jag kunde även få kort stubin och gå in i min egen lilla bubbla där jag försvann bort från verkligheten. Med Tyler har jag också gått in i en liten bubbla där det inte existerar någonting annat mer än han och jag. Men det är någonting jag gör självmant när jag känner för att stanna i nuet lite extra. Jag kunde inte kontrollera detta med varken Chloéy eller James när de var små bebisar, då hamnade jag i ”bubblan” väldigt plötsligt och oväntat.

Jag har inga symtom kvar från min nedstämdhet eller depression jag hade under graviditeten. Det tackar jag min psykolog på familjehälsan för. Utan henne hade jag nog mått ganska dåligt nu. Alla samtal med psykologen har gett mig rätt förutsättningar till en bra start med trebarnslivet och vårt nya familjeliv och jag kan vara en närvarande mamma samt sambo på ett helt annat sätt.

 20210404_161844 20210404_100811 20210404_100829


Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

För att få de senaste uppdateringarna