VISA ARKIV & KATEGORIER   |   SÖK

Inskränkningar i föräldrars rättigheter

Jag är så matt och trött på min vardag. Känner mig som en riktigt dålig och tråkig mamma men jag vet att det inte enbart är jag som tycker att vardagen är påfrestande. Chloéy och James säger det inte högt men jag vet att de behöver mer stimulans. Men jag kan inte ge dem det. Igår hade vi en dålig dag direkt efter jag hämtade klockan 14.00 på förskolan. Chloéy blev sur så fort hon såg mig. Hon ville inte bli hämtad tidigt och jag försökte förklara för henne att det inte är jag som bestämmer hur många timmar hon faktiskt får gå i förskolan. Jag förväntar mig inte att en femåring ska förstå hur 15-timmars förskola fungerar men jag gjorde mitt bästa…

Chloéy fortsatte tjura och tömde sina skor med sand i bilen när vi skulle åka därifrån. Precis innan det hände hjälpte jag James att tömma hans skor UTANFÖR bilen och pratade pedagogiskt med honom om hur man ska göra. Det märks att James och Chloéy går varandra på nerverna dem också. De tjafsar mer på dagarna när vi är hemma och är aldrig riktigt tillfreds. Just nu är jag förkyld för andra gången på två månader och det gör att jag har ännu mindre energi. Jag vill bara vila, bli frisk och aldrig bli sjuk igen. I morse lämnade jag barnen utanför förskolan vid personalingången eftersom man inte får vara inomhus vid symtom. Jag är tacksam att jag får lämna dem över huvud taget trots att jag är sjuk men det är desto fler saker jag absolut inte håller med förskolan om just nu.

I vår kommun får barn i åldrarna 1-5 år enbart gå 15 timmar/veckan när en av föräldrarna är arbetslös eller föräldraledig samt i vissa fall sjukskriven. Antalet timmar skiljer sig åt beroende på vart man bor. Jag vet till exempel att Stockholms kommun har fler timmar vilket jag fått veta genom familjemedlemmar som bor där. 15 timmar i veckan är för lite enligt mig. Särskilt med tanke på mina barn och i den situationen vi befinner oss i just nu. Chloéy är 5 år och James 4 år gammal. Ju äldre barn – desto fler timmar anser jag att barnen samt hela familjen borde ha rätt till. Men det kan också finnas familjesituationer som har andra svårigheter vilka kan underlättas om barnen får gå fler timmar i veckan. Jag tänker bland annat på barn som har särskilda behov och som kräver mer av föräldrarna. Eller i familjer där det finns en eller flera nyfödda bebisar samtidigt som äldre barn i förskoleåldrar ska tas omhand hemma. Att få en ny bebis med kolik kan vända upp och ner på vilken familj som helst. Då räknas inte timmarna för förlorad sömn med i schemat precis..

Förskolan har en regel de försöker hålla hårt på. Lediga föräldrar = lediga barn. Jag skriver ”försöker” för de kan omöjligtvis kontrollera att alla föräldrar följer denna. Jag har inte gjort det genom åren och jag vet att många andra inte gör det heller. Men förskolan försöker kontrollera oss mer. Efter sommaren har de börjat med nya riktlinjer där alla föräldrar ska visa vilken sysselsättningsgrad de har samt schema för varje vecka. Detta för att barnen ska vara hemma när minst en av föräldrarna är hemma. Spontant tänker jag på föräldrar som jobbar natt eller oregelbundna tider. Deras barn blir nämligen tvingade att gå på förskolan oregelbundna tider. Samtidigt förespråkas det att barn mår bra av rutiner och de har pratat om detta i förskolan också. Men det säger liksom emot sig självt. Jag tror på rutiner till stor del, särskilt i vardagen och därför gör detta mig ännu mer upprörd över de nya riktlinjerna.

Varför ska förskolan, kommunen och staten bestämma hur Sveriges barn ska uppfostras? Det inskränker i föräldrars rätt att planera och bestämma över sina egna familjeliv! Vi föräldrar borde själva bestämma hur många timmar våra barn ska vara på förskolan för jag tror inte på att tvinga fram kvalitétstid med sina barn för det är väl det som ni räknar med att vi ska ha när vi är lediga? Samtidigt tror jag inte att det är bra för alla barn att gå långa dagar varje dag, från det att förskolan öppnar tills den stänger. Inte i längden. Men för barn i familjeförhållanden som är riktigt svåra kan säkert fler timmar på förskolan vara guld värt också..

Just nu hade vår familj behövt åtminstone 25 timmar i veckan vilket blir fem timmar om dagen måndag till fredag. Det hade gjort STOR skillnad. Jag blir en bättre människa och en mycket bättre mamma när jag och mina barn inte klänger och hänger på varandra för mycket. Just nu hämtar jag dem som sagt klockan 14.00 måndag, tisdag och onsdag. Sedan är vi långlediga torsdag-söndag. Det fungerar inte att hitta på något varje dag heller. Dels kostar det för mycket pengar att göra vissa aktiviteter och sedan orkar jag inte gå långa promenader utomhus nu när jag är sjuk. De flesta i min närhet vet att jag mår bra av att sysselsätta mig med något till 100%. Nu är det dock särskilt svårt att hitta en sysselsättning över huvud taget som resulterar i att barnen får gå fler timmar i förskolan. Jag hoppas detta släpper väldigt, väldigt snart, annars vet jag inte vad jag ska göra…

20200918_124946


Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

För att få de senaste uppdateringarna