VISA ARKIV & KATEGORIER   |   SÖK

Snart är vi kontaktfamilj!

Vi börjar närma oss ett första uppdrag som kontaktfamilj nu! Både Anton och jag är exalterade och vi blev extra taggade i fredags efter att vi pratade med ännu en socialsekreterare. Skillnaden på henne och de andra två är att vi just nu enbart pratar om att vara kontaktfamilj. I framtiden kan det fortfarande vara aktuellt att bli familjehem men detta är en bra början.

Under mötet i fredags pratade vi återigen om våra familjeförhållanden, fritidsintressen, sysselsättningar och mycket mer. Det var ett väldigt trevligt möte och vi ombads ordna två referenser som känner vår familj väl. Igår ringde Anton och jag varsin referens vi vill använda. Det blev Antons mamma samt min mormor. De två har en mycket bra relation till vår familj och de träffar oss kontinuerligt. Idag hade socialsekreteraren ringt min mormor fick jag veta och samtalet gick bra. Jag sa till mormor att det var okej att prata om mindre bra saker också men det blev inte riktigt så haha! Anton och jag har själva nämnt hans depression som Anton tagit sig igenom, mer än så behövde vi inte säga om det egentligen.

Nästa steg i processen är att socialsekreteraren hämtar belastningsregister. Efter det kommer vi få välja vilket eller vilka barn (syskonpar) som vi tror passar in bäst i vår familj. Vi har redan bestämt att det ska vara barn som är yngre eller jämlika med Chloèy och James, inte äldre. Socialsekreteraren berättade kort om några familjer utan att nämna några namn. Det var några syskonpar och några ensamma barn. Det yngsta är ca 1 år vilket jag blev särskilt intresserat av. Vi får dock se vilka barn sekreteraren tror passar in hos oss.

Uppdraget i sig har jag förklarat kort tidigare men jag kan berätta igen. Att vara kontaktfamilj innebär kortfattat att avlasta en annan familj genom att ta hand om ett eller flera barn under några få tillfällen i månaden. Ofta gäller det en helg i månaden. Man kommer överens med familjen i fråga om exakta tider osv. Vi som ansöker om att bli kontaktfamilj genomgår en kort utredning, vi får även önska kön samt ålder på barnet/barnen. Uppdraget är tänkt att fortlöpa under en längre period men dock så länge familjen med behov behöver stödet. Föräldrar till dessa barn kan vara utmattade, utbrända, ensamstående eller liknande. Barnen kan också ha diagnoser som gör familjepusslet extra krävande. Gemensamt för alla föräldrar är dock att de behöver avlastning.

Det krävs inte egna rum eller samma fysiska utrymme som det gör i uppdraget som familjehem, inte när det gäller yngre barn. Övernattningar som sker är som vilka övernattningar som helst.

När vår socialsekreterare har kommit överens med oss om vilka barn eller vilket barn som matchar kommer vi boka in ett möte med den ansökande familjen. Både föräldrar, socialsekreterare samt barnen kommer träffas. Därefter ska alla känna att det är en bra matchning. Detta ser vi så mycket fram emot. Det är verkligen spännande.

Häromdagen berättade vi för Chloèy och James om uppdraget. Vi försökte konkretisera det till en nivå som de förstår och båda reagerade positivt. Chloèy lyste direkt upp och såg fram emot att få nya kompisar. James blev också glad. Vi kommer fortsätta prata med dem och vi var tydliga med att det ska kännas bra för oss alla även fast detta är Antons och mitt val. Vi berättade även varför det finns sådana uppdrag och det förklarade vi genom att säga att vi ska hjälpa en annan familj genom att passa deras barn. Det verkade gå hem hos dem båda.

Just nu inväntar vi samtal från socialsekreteraren för att komma ett steg närmare. Vi håller er uppdaterade om detta :)

God natt på er!

20200505_191558


Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

För att få de senaste uppdateringarna